Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Montenegrói elnökválasztás - A hivatalban lévő államfő nyert

A hivatalban lévő államfő, Filip Vujanovic nyerte a hét végi montenegrói elnökválasztást. Az ellenzék vitatja a győzelem jogosságát.
Az országos választási bizottság hétfő késő délután hozta nyilvánosságra a végeredményt, amely szerint Vujanovic, az Adria-parti országot hosszú idő óta kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje kis többséggel előzte meg ellenfelét, az ellenzéki Demokratikus Front által indított Miodrag Lekicet. A bizottság szerint a hivatalban lévő elnök a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, míg riválisa a voksok 47,79 százalékát kapta.

Az ellenzék már korábban megkérdőjelezte Vujanovic előrejelzett győzelmét, és azt hangoztatta, hogy nem fogadja el azt. "Semmi áron sem hagyjuk, hogy elvegye a győzelmünket, és nem ismerünk el semmilyen intézményt, amely elfogadja Vujanovic győzelmét" - közölte az ellenzéki jelölt, Miodrag Lekic Demokratikus Frontja egy hétfő délutáni nyilatkozatban. Vujanovichoz hasonlóan korábban Lekic is azt állította, hogy a választást ő nyerte.

A Demokratikus Front kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti részvételét a parlamenti munkacsoportokban, amit a törvényhozás teljes bojkottálása követhet.

Az ellenzék szerint a hivatalát 2003 óta betöltő Vujanovic el sem indulhatott volna, miután az alkotmány csak két mandátumra jogosít fel. Vujanovic azzal vágott vissza, hogy első mandátuma a 2006 előtti időszakra, a Szerbiával alkotott államszövetség idejére esik, ezért nem számít. A Demokratikus Front emellett azt állította: több olyan eseteket dokumentáltak, amikor egyetlen személy akár húsz szavazócédulát is bedobott az urnába. Ezen kívül állítólag szavazatvásárlások is történtek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külföldi megfigyelői szerint "technikai szempontból a választást hatékonyan bonyolították le, és az alapvető jogokat legnagyobbrészt tiszteletben tartották".

Az öt évre választott államfő tisztsége ceremoniális Montenegróban, a végrehajtó hatalmat a Milo Djukanovic miniszterelnök vezette kormány gyakorolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea visszahívja a munkásait Keszongból

Észak-Korea hétfőn bejelentette: felfüggeszti a Dél-Koreával közösen működtetett ipari övezetben a gyártást. Tovább olvasom