Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Morales bírálja az EU bolíviai képviselőjét

Éles kirohanást intézett a bolíviai elnök az Európai Unió ellen, amelynek La Paz-i képviselője a Rózsa Flores Eduardo vezette csoport ügyében felmerült kétes elemek tisztázását sürgette a dél-amerikai ország igazságügyi szerveinél.
Nigel Baker brit nagykövet, aki az EU képviseletét is ellátja Bolíviában, szerdán kétségét fejezte ki azzal a vizsgálattal kapcsolatban, amelyet a bolíviai hatóságok folytattak le a "három európai zsoldos" megölésének az ügyében. Evo Morales elnök válaszul leszögezte: a bolíviai kormány kész megvédeni magát és hajlandó elébe állni bármilyen jogi vizsgálatnak.

Az államfő azt is követelte az érintett országoktól, hogy adjanak felvilágosítást a bolíviai kormány megdöntésére szervezkedő állampolgárainak az előéletéről, és arról, hogy miért utaztak a dél-amerikai országba.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

A bolíviai hatóságok szerint Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és Martin Dwyer fegyveres ellenállást tanúsított, és a rájuk támadó kommandósok ezért lőtték le őket. A Magyarországon és Írországban lefolytatott alapos vizsgálatok azonban több pontban ellentmondanak a hivatalos bolíviai hatóságok állításaival, és az európai kételyeket osztják a bolíviai ellenzéki politikai erők is.

Egy magyar vizsgálat szerint Magyarosit kivégezték - hét lövést kapott -, amikor már feltartotta kezét megadása jeléül. Egy másik törvényszéki boncolás - Dwyert vizsgálata - nyomán Írországban arra a következtésre jutottak, hogy egyetlen golyót kapott a szívébe, amikor az ágyán feküdt vagy ült - írta csütörtökön honlapján az El Deber című Santa Cruz-i lap. A La Razón című bolíviai újság pedig arra emlékeztetett, hogy a fegyverszakértői vizsgálatok nem találtak olyan nyomot Magyarosi kezén, amely azt bizonyította volna, hogy használta fegyverét.

Baker nagykövet a bolíviai főügyészségen tett látogatásakor kérte, hogy a további nyomozás során vegyék figyelembe ezeket a bizonyítékokat. A diplomata hangsúlyozta, hogy nem kíván beavatkozni a bolíviai igazságszolgáltatásba, de a közvéleménynek, az érintett kormányoknak és családoknak meg kell ismerniük az igazságot.

Olvasóink írták

  • 1. sőndör 2009. október 23. 13:40
    „Morales pedig álljon elébe egy elmegyógyászati vizsgálatnak !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Daimler 3 milliárd euróért fejleszti németországi üzemeit

A német Daimler autógyár 600 millió eurós beruházással fejleszti németországi, rastatti üzemét, ahol… Tovább olvasom