Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Moszkva: az ukrán erők fenyegetik az orosz segélyszállítmányt

Az ukrán erők közvetlenül fenyegetik a kelet-ukrajnai lakosságnak szánt orosz segélyszállítmányt.
Az ukrán erők közvetlenül fenyegetik a kelet-ukrajnai lakosságnak szánt orosz segélyszállítmányt - állítja pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium.

"Olyan hírek érkeznek, amelyek szerint az ukrán "Ajdar" büntetőosztag diverzánsai azt tervezik, hogy aláaknázzák Luhanszk megye útjainak egyes szakaszait, hogy így semmisítsék meg a segélyt szállító orosz teherautó-oszlopot és annak személyzetét, majd az egész terrorakciót a felkelők nyakába varrják" - áll az orosz közleményben.

A Moszkva által felkelőknek nevezett szeparatisták - a közlés szerint - Luhanszk elővárosában elfogták az ukrán nemzeti gárda egy felderítő csoportját, amelynek elő kellett volna készítenie az orosz humanitárius konvoj elleni támadást.

A közlemény részletesen is leírja ezt az utóbbi esetet, mégpedig a luhanszki és a donyecki "népköztársaság" katonai központjából érkezett információkra hivatkozva. Eszerint a három "diverzáns" gépkocsival haladt, amikor megállították őket az oroszbarát felkelők. Autójukban lőfegyvereket és lőszeres ládát, aknavetőt és harckocsi-elhárító aknát találtak. Kihallgatásuk során állítólag beismerték: az volt a feladatuk, hogy aláaknázzanak adott útszakaszokat, amelyeken az orosz konvojnak kellene haladnia, s hogy megszervezzék a menetoszlop elleni tüzérségi támadást.

Az orosz külügyminisztérium egy nem sokkal korábbi közleményében még nem fogalmazott ilyen konkrétan, abban még csak arról a "benyomásról" számol be, hogy Ukrajnában és annak határain kívül sokan vannak, akik meg akarják hiúsítani a humanitárius akciót, akár további áldozatok és pusztítás árán is.

A helyzet zavarosságát csak fokozza, hogy ugyancsak az orosz külügyminisztérium jelentette be: az orosz diplomácia vezetője folytatja tárgyalásait ukrán kollégájával a segélyszállítmánnyal kapcsolatos részletekről.

A moszkvai közlemények azonban egy szóval sem említik, hogy orosz harcjárműoszlop hatolt volna be ukrán területre, sőt - a Reuters szerint - Moszkvában tagadják is, hogy történt volna ilyesmi. Ehhez képest Petro Porosenko ukrán elnök telefonon közölte David Cameron brit miniszterelnökkel, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette annak az orosz harcjárműoszlopnak a nagy részét, amely péntekre virradó éjjel hatolt be Ukrajna területére a kelet-ukrajnai Izvarine határátkelőnél. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény állítása szerint a szeparatisták által ellenőrzött terület határszakaszán továbbra is érkeznek illegálisan fegyverek és katonai eszközök Oroszországból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy ország csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz

A lépés súlyosan érinti az Oroszországba irányuló jelentős norvég halexportot. Tovább olvasom