Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Moszkva bírálta a Nyugatot - lekicsinylik a szovjeteket?

Oroszország azzal vádolta csütörtökön a Nyugatot, hogy a normandiai partraszállás évfordulóján semmibe vette, vagy legalábbis lekicsinyelte a Szovjetunió szerepét a második világháborús szövetségeseknek a náci Németország felett aratott győzelmében.
Andrej Nyesztyerenko orosz külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a június 6-i normandiai ünnepséget meg sem rendezhették volna, ha szovjet katonák milliói nem adták volna életüket a győzelemért.
Miközben a Nyugat és Oroszország viszonya még mindig feszült a tavaly nyári grúz-orosz háború, illetve az Európába irányuló orosz földgázszállítások átmeneti leállása miatt, Nyesztyerenko a normandiai megemlékezéseket annak legújabb példájaként tüntette fel, hogy a Nyugat lekezeli Oroszországot.
A szóvivő szerint egyedül - a jövő hónapban Moszkvába készülő - Barack Obama amerikai elnök ismerte el a szovjet hozzájárulást, Nicolas Sarkozy francia elnök és Gordon Brown brit kormányfő viszont arról beszélt, hogy a normandiai partraszállás döntötte el a háború kimenetelét, figyelmen kívül hagyva a keleti fronton zajló ádáz harcokat.
A szóvivő nem tért ki arra, hogy Moszkva miért csak a normandiai emlékünnepségek után két héttel bírálta az évfordulós beszédeket.
Oroszország egyre nagyobb figyelmet szentel a 20. századi történelem értelmezésének. Dmitrij Medvegyev elnök május 19-én rendeletben adott utasítást egy bizottság létrehozására, amelynek célja, hogy fellépjenek történelmi események Oroszország érdekeit sértő beállítása ellen. A liberálisok később ezt bírálták, szerintük Moszkva Joszif Sztálin szovjet diktátort akarja rehabilitálni. Szergej Kovaljov, a moszkvai védelmi minisztérium történésze júniusban úgy vélekedett, hogy Lengyelország részben felelős volt a második világháború kirobbantásáért, mert nem engedett Adolf Hitler náci diktátor követeléseinek.
Oroszország korábban is felrótta szövetségeseinek: megfeledkeznek arról, hogy a világégés 27 milliós emberveszteséget okozott az egykori Szovjetuniónak. Az orosz történészek csekély jelentőséget tulajdonítanak viszont az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktumnak, amely Kelet-Európát befolyási övezetekre osztotta fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer évesnél is régebbi sírra bukkantak Luxorban

Egyiptom - A XVIII. dinasztia (i.e. 1570-1315) egyik sírját találták meg régészek a dél-egyiptomi… Tovább olvasom