Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Moszkva hazugnak nevezi a NATO-főtitkárt

Moszkva álláspontja szerint Kijev mindent megtett, hogy hátráltassa a segélyek Ukrajnába juttatását.
Az orosz külügyminisztérium hazugnak nevezte szombati közleményében a NATO-főtitkárt. Moszkva szerint nem igaz, hogy az orosz segélyszállítmányt Kijev egyetértése és a nemzetközi vöröskereszt közreműködése nélkül juttatták volna el Kelet-Ukrajnába.

Moszkva visszautasította Anders Fogh Rasmussen "vádaskodását" arról, hogy a humanitárius járműoszlop az ukrán hatóságok egyetértése és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) bármiféle bevonása nélkül lépett Ukrajna területére.

"Ez újabb hazugság" - olvasható a külügyi közleményben.

Az orosz diplomácia közölte, hogy az ukrán külügyminisztérium augusztus 12-én jegyzékben adott beleegyezést a segélyszállítmányra, és az ukrán határőrök, illetve vámtisztek több mint egy hétig foglalkoztak a konvojjal Donyeck határátkelőnél.

A nemzetközi vöröskereszt bevonása kapcsán Moszkva azt tanácsolta a NATO-nak, hogy "ha valóban érdekli az igazság, mi történt az orosz humanitárius misszió ügyében, a bevonás mértékét illetően, akkor azt javasoljuk, forduljon az ICRC központjához".

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az orosz teherautók a segélyszállítmánnyal augusztus 14-én érkeztek az ukrán határhoz, de az ukrán fél csak augusztus 21-én, csütörtökön fogott hozzá a vámvizsgálathoz. Pénteken a konvoj átszelte a határt és eljuttatták a segélyeket Luhanszkba. Kijev nemzetközi jogsértésnek állította be ezt, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el Oroszországot.
Moszkva álláspontja szerint Kijev mindent megtett, hogy hátráltassa a segélyek Ukrajnába juttatását, pedig Oroszország a segélyküldést teljesen átlátható módon, az ukrán féllel és a vöröskereszttel együttműködve készítette elő.

Az orosz segélykonvoj szombaton több hullámban visszatért Ukrajnából Oroszországba, biztonságát az önhatalmúlag kikiáltott luhanszki népköztársaság egységei szavatolták - írta a RIA Novosztyi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: Ukrajna területi egységének meg kell maradnia

Németország nem Ukrajna föderalizációja, hanem decentralizációja mellett foglal állást. Tovább olvasom