Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Moszkva helyreállítaná a diplomáciai kapcsolatokat Tbiliszivel, Grúzia elutasító

Moszkva kezdeményezte a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Tbiliszivel pénteken, amelyet Grúzia "elképzelhetetlennek tart mindaddig, amíg Oroszország elismeri a két szakadár régió, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.
Moszkva a gesztussal arra reagált, hogy Miheil Szaakasvili grúz elnök kedden bejelentette, Grúzia egyoldalúan megszünteti az orosz állampolgárokkal szembeni vízumkényszert - jelentette Kegyes Csilla, az MTI moszkvai tudósítója.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkva kész Tbiliszihez hasonlóan vízummentességet biztosítani a grúz állampolgároknak. Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig is érdekelt volt és marad az orosz és a grúz nép kapcsolatainak erősítésében.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az érvényben lévő grúz törvények szerint akár börtönbüntetéssel is sújtható az az orosz állampolgár, aki a Grúziától elszakadt területeken, Dél-Oszétiában vagy Abháziában megfordul. Azt is sérelmezte, hogy - mint mondta - a grúz hatóságok a köztudatban ellenségnek állítják be Oroszországot.

"Mindig érdekeltek voltunk és maradunk az Oroszország és Grúzia népe közötti kapcsolatok megerősítésében. Készek vagyunk kölcsönös alapon bevezetni a vízummentes rendszert a grúziai állampolgárok számára. De ehhez arra van szükség, hogy a grúziai fél biztosítsa a megbízható jogi feltételeket, amelyek garantálnák a Grúziába látogató oroszok biztonságát" - áll Lukasevics közleményében, amelynek két utolsó rövid mondata szerint Moszkva javasolja a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, és várja Tbiliszi válaszát.

Az elutasítás még pénteken megérkezett Nino Kalandadze grúz külügyminiszter-helyettestől, aki rámutatott: "Grúzia arra kényszerült, hogy minden diplomáciai kapcsolatot megszakítson Oroszországgal, amikor az elfoglalta a fennhatóságunk alatt álló területeket, és illegális módon kikiáltotta függetlenségüket." Kalandadze azonban azt is hozzátette, hogy ha Moszkva "kész lemondani Abháziáról és Dél-Oszétiáról, akkor nincs akadálya" a viszony rendezésének.

Miheil Szaakasvili grúz elnök a tbiliszi parlamentben kedden elhangzott éves beszédében kijelentette: "minden orosz üzletembernek tudnia kell, hogy eljöhet Grúziába, és üzletet köthet. Egy ennek jobban megfelelő eljárásrendet teremtünk".

A lépés a Moszkvával szembeni jóindulat ritka megnyilvánulása Grúzia részéről.

A két ország 2008-ban néhány napos háborút vívott egymással, majd Grúzia és Oroszország között megszakadt a diplomáciai viszony, miután Moszkva elismerte a 2008-as háború után Grúziából kivált Dél-Oszétiát, és ott katonai támaszpontot létesített.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügyész elmebetegnek nyilváníthatja a norvég tömeggyilkost

Egy norvég ügyész pénteken bejelentette, feltételesen kész elfogadni, hogy Anders Behring Breivik… Tovább olvasom