Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Moszkva szerint Kijev mielőbb célba juttatatná az orosz segélyeket

Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben azt közölte, hogy az orosz segélykonvoj több mint száz teherautója ellenőrzés nélkül lépett be Ukrajna területére.
Moszkvai közlés szerint az orosz és az ukrán elnöki hivatal vezetői pénteken egyetértésre jutottak arról, hogy az orosz segélyszállítmányt a lehető leghamarabb el kell juttatni Kelet-Ukrajnába. Az orosz külügyminisztérium előzőleg ismét a segélyakció "tűrhetetlen" hátráltatásával vádolta Kijevet, s közölte, hogy a humanitárius konvojt megindították Luhanszk irányába.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint elmondta, a két elnöki hivatal vezetője telefonon beszélt egymással, és egyetértésre jutottak, hogy gyorsan végre kell hajtani az orosz segélyek célba juttatását.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben azt közölte, hogy az orosz segélykonvoj több mint száz teherautója ellenőrzés nélkül lépett be Ukrajna területére, s ezzel kapcsolatban azt javasolta Moszkvának, hogy "térjen vissza a nemzetközi jog mezejére". Tájékoztatása szerint Pavlo Klimkin, a külügyi tárca és Borisz Lozskin, az elnöki hivatal vezetője kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, akiknek kifejezték Kijev aggodalmát az önhatalmú orosz lépéssel kapcsolatban.

Az orosz külügyi tárca korábban kiadott közleménye szerint Kijev mind újabb kifogásai és mesterkélt követelményei a segélykonvoj beléptetésével kapcsolatban már-már gúnyolódásnak voltak nevezhetők, s "nem lehetett tovább tűrni ezt a képtelenséget, a nyílt hazudozást és megegyezésre való alkalmatlanságot". A moszkvai külügyminisztérium álláspontja szerint az ukrán fél minden lehetséges indokot felhasznált arra, hogy minél később juttathassák el a segélyeket az embereknek a humanitárius katasztrófa térségébe.

"Az orosz fél úgy döntött, hogy cselekszik. A humanitárius segélyt szállító oszlop elindult Luhanszk felé" - közölte a külügyminisztérium, hozzátéve, arra számítanak, hogy a konvoj elkísérésében és a segélyek szétosztásában részt vesznek az orosz vöröskereszt képviselői is.
Az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség később arról adott hírt, hogy az orosz vámhatóságok az ukrán határon gyorsított ütemben befejezték a Délkelet-Ukrajnába szánt, több mint 280 kamionból álló humanitárius szállítmány elenőrzését, és az utolsó járművek is elhagyták a határátkelőt.

Az orosz vöröskereszt pénteken közölte, kész önkénteseket küldeni Kelet-Ukrajnába a humanitárius tevékenység céljából. Tárgyalásokat folytatnak erről az ukrán és a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságával (ICRC) is. Hírügynökségi jelentés szerint az orosz vöröskereszt elsőként mintegy húsz önkéntest tudna a térségbe küldeni, abban reménykedve, hogy megoldható utaztatásuk, védelmük és ellátásuk.

Az ukrajnai oroszbarát felkelők pénteken ellenőrző pontokat állítottak fel annak érdekében, hogy az orosz segélyszállítmány biztonságban eljuthasson Kelet-Ukrajnába. Ezt az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság katonai vezetése jelentette be.

A lázadók emellett azt állították, hogy az ukrán hadsereg továbbra is erőteljes tüzérségi támadásnak veti alá a segélykonvoj tervezett útvonalát Luhanszk és Novoszjolovka körzetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ír férfi viszont nem Ebolában halt meg

Az Afrikából nemrégiben hazatért és csütörtök reggel holtan talált ír férfiról ugyanakkor kiderült,… Tovább olvasom