Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Moszkva újabb hadihajót küld a szíriai partokhoz

Barack Obama kibővítené a lehetséges szíriai katonai akció célpontjainak a körét - írta a pénteki The New York Times című amerikai napilap amerikai kormánytisztviselőkre hivatkozva.
Moszkva újabb hadihajót küld a szíriai partokhoz

Az orosz haditengerészet a szíriai partok közelébe vezényli a Nyikolaj Filcsenkov partraszállító hajót - közölték pénteken orosz hírügynökségek egy haditengerészeti forrásra hivatkozva.

A "speciális rakományt" szállító hajó a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjéből indul, ahonnan a Földközi-tenger keleti részére hajózik, a kijelölt területen katonai szolgálatot teljesít - idézett egy meg nem nevezett haditengerészeti forrást az Interfax hírügynökség.

A hajó szállítmányáról a forrás nem árult el részleteket.

A szíriai polgárháborúban Damaszkusz egyik fő szövetségesének számító Oroszország több hadihajójával is járőrözik a Földközi-tengeren. A térségben tartózkodó orosz hajóraj jelenléte Moszkva szerint biztonsági garanciát jelent.

Oroszországnak egy kisebb ellátó- és javítóbázisa van a szíriai Tartúszban, kevesebb mint száztagú személyzettel.

A forrás nem részletezte a mostani küldetés célját, de Oroszország korábban már bejelentette, hogy segítséget küld Szíriába arra az esetre, ha ottani személyzete védelemre szorul, és ha el kell szállítani eszközeit a támaszpontról.

New York Times: Obama kiszélesítené a lehetséges szíriai célpontok körét

A tervezett intézkedés célja a szíriai rezsim feltételezett vegyi fegyvereinek a lehető legnagyobb hatékonysággal történő megsemmisítése - közölte a lap, amely szerint az elnök a védelmi minisztérium számára már erre vonatkozó utasítást adott.

A Pentagon ennek nyomán mintegy 50 célpont elleni támadást mérlegel.
Obama mindezzel a hírszerzés azon információira reagált, amelyek szerint a szíriai kormány a katonai beavatkozás eshetőségére készülve új rejtekhelyekre szállította volna fegyvereit.

A kormány első ízben említette amerikai és francia harci repülőgépek bevetésének lehetőségét, amelyek meghatározott célpontok ellen indítanának támadást. Mindeddig elsősorban hajókról kilőhető Tomahawk típusú cirkáló rakéták bevetéséről volt szó.

Tekintettel arra, hogy a mérgesgázokat tároló raktárak megtámadása túl veszélyes lenne, a cél nem ez, hanem a vegyi fegyverek szállítására alkalmas rakéták megsemmisítése.

Obama jelenleg a G20-as országcsoport vezetőinek szentpétervári találkozóján vesz részt, ahol támogatást igyekszik szerezni a tervezett katonai akcióhoz.

A részvevők között azonban továbbra is nagy a nézeteltérés a tervről.

Olvasóink írták

 • 1. majzik 2013. szeptember 06. 12:55
  „Romai jog !

  Kinek az érdeke ?

  A Szír ,,balhé" miatt emelkedik az olaj világpiaci ára !
  Az USA államháztartásának igen csak jót tesz !

  Ennyi !

  Nem mellesleg a Jordán vízgyűjtője már nem elégíti ki Jordánia Palesztina és Izrael szükségleteit. Tessék a topográfiai térképre nézni ! Kézenfekvő megoldás : Golan és Szíria bekebelezése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb kormánytisztviselő: a horvát hatóságok vessenek véget a szerb kisebbség elleni támadásoknak

Egy szerb kormánytisztviselő felszólította csütörtökön a horvát hatóságokat, hogy bizonyítsák be: az… Tovább olvasom