Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Mozgásban a kínai haditengerészet

A mianmari Jangon (Rangun) Thilava kikötőjébe érkezett vasárnap délután a kínai haditengerészet 5. számú járőröző különítményének két hadihajója ötnapos baráti látogatásra - adják hírül hétfőn kínai lapok fényképes beszámolóikban.
Ez az első alkalom, hogy a kínai haditengerészet hajói Mianmarban tesznek látogatást. Céljuk - szól a hivatalos indoklás -, hogy továbbfejlesszék a két ország fegyveres erői közötti baráti kapcsolatokat és a két haditengerészet közötti cseréket.

Az eső ellenére mintegy kétszáz fő részvételével nagy ünnepséget rendeztek a jangoni kikötőben, majd a résztvevők felmehettek a hajók fedélzetére. Kínai közlés szerint a látogatás idején a kínai haditengerészeti egység részt vesz egy sor közös katonai eseményen a vendéglátókkal.

Az 5. számú kínai haditengerészeti csoport az Ádeni-öbölben és a szomáliai partoknál teljesített küldetésének befejeztével Egyiptomban, Olaszországban és Görögországban járt, mielőtt Mianmar partjaihoz érkezett.

Kína a hét végén közölte, hogy szeptember elsejétől éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatot tart a Sárga-tengeren, a Pejhaj (Beihai) flotta parancsnokságának székhelyénél, a tengerparti Csingtao (Qingdao) város délkeleti partjainál.

A kínai hadihajók mianmari baráti vizitjével és a csingtaói gyakorlattal Peking nyilvánvalóan demonstrálni kívánja katonai erejét, jelenlétét a térségben akkor, amikor az Egyesült Államok a szomszédságában a közelmúltban két nagyszabású hadgyakorlatot tartott Dél-Koreával, a George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó pedig még Vietnam kikötőjében is lehorgonyozott. A közös amerikai-dél-koreai gyakorlatok az idén még folytatódnak, és decemberben Okinava környékén várhatóan japán-amerikai haditengerészeti gyakorlatra is sor kerül.

A Kelet-kínai-tengeren található szigetek hovatartozásával kapcsolatban Japánnak Kínával és Dél-Koreával van nézeteltérése, míg a Dél-kínai-tengeren Kína, Vietnam, Brunei, Malajzia és a Fülöp-szigetek nem tud dűlőre jutni az egyes szigetek, illetve területek feletti szuverenitásról.

Az utóbbi idők fejleményei, a szigetvitákba bekapcsolódni szándékozó Egyesült Államok aktív jelenléte a térségben kitapintható feszültséget idéztek elő, amire a kínai politikai vezetés és a közvélemény is igen érzékenyen reagált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros tragédia: 13 éves fiú halt szörnyet

Egy 13 éves amerikai versenyző életét vesztette a gyorsaságimotoros-világbajnoki nagydíj egyik… Tovább olvasom