Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Mubarak fogadta Abbászt és a jordániai királyt

Egyiptom - A izraeliek és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások újraindítására tett erőfeszítések részeként Hoszni Mubarak egyiptomi elnök külön-külön fogadta csütörtökön Kairóban Mahmúd Abbász palesztin elnököt és II. Abdalláh jordániai királyt.
Egyik vezető sem nyilatkozott tárgyalásai után. Abbász és Abdalláh az egyiptomi fővárosból való elutazásuk előtt találkozott a repülőtéren - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

Közben egy meg nem nevezett nyugati diplomata közölte Jeruzsálemben, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett közleményt készít elő, amely a közvetlen tárgyalások alapjául szolgálna.

Abbász a napokban közölte, hogy hajlandó a közvetlen tárgyalások elkezdésére Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, ha a kvartett megismétli a márciusi nyilatkozatát. A nagyhatalmak ebben felszólították Izraelt, hogy hagyjon fel az újabb lakások építésével az általa megszállt palesztin területeken, hogy 24 hónap alatt jusson megállapodásra a palesztinokkal, valamint leszögezték, hogy meg kell állapodni egy palesztin állam létrehozásáról az 1967-es háború előtt létező fizikai határok között.

Egy palesztin forrás szerint ez utóbbi nem jelenti azt, hogy már a tárgyalások előtt rögzíteni akarnák a határvonalakat. Mindkét fél tudja, hogy a végső megállapodásban területeket kell cserélniük.

Abbász - legalábbis eddig - ragaszkodott ahhoz, hogy a közvetlen tárgyalások csak bizonyos feltételek rögzítése után kezdődhetnek el, hogy előre meg kell határozni, mik lehetnek a tárgyalások témái, és határidőt kell szabni befejezésükre. A palesztin elnök és tanácsadói ugyanis attól tartanak, hogy egy feltételek nélküli tárgyalássorozaton Netanjahu olyan javaslatokat tenne, amelyek elfogadhatatlanok nekik, emiatt rendre el kell majd utasítaniuk azokat, ami azt a látszatot keltené, hogy képtelenek a kompromisszumra.

Netanjahu nem hajlandó elfogadni semmilyen előfeltételt.

A nyilatkozó nyugati diplomata elmondta: a kvartett álláspontjára alapozva szövegez most egy felhívást a közvetlen tárgyalásra. "Néhány nap múlva meglátjuk, hogy lehetséges-e megállapodás e szöveg alapján, és elég jó-e ahhoz, hogy rájuk alapozva közvetlen tárgyalásokat lehessen folytatni" - mondta a diplomata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 embert menekítettek ki az erdőtűz miatt

Portugália - Ötven embert menekítettek ki csütörtökön Portugália északi részén egy kis hegyvidéki… Tovább olvasom