Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Műhold becsapódás: lezuhant a satelit, de hova? - Videó

NASA előzetes becslése szerint a darabok egy 800 kilométeres sávban csapódtak a talajnak, illetve víznek. Videó

17.45 - Kanadától nyugatra hatolt át az atmoszférán a lehulló műhold

A kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban Kanadától nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át az atmoszférán - jelentette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, valamint az amerikai légierő egyesített űrhadműveleti központja, de még nyolc órával a széttört darabok becsapódása után sem tudták megmondani, hogy ezek hol értek földet.

Egyelőre az sem tudott, hogy valóban földet értek-e, vagy tengerbe zuhantak. A NASA előzetes becslése szerint a darabok egy 800 kilométeres sávban csapódtak a talajnak, illetve víznek. "Mivel a becsapódás az óceán felett kezdődött, és nem érkezett jelentés arról, hogy a darabok bárkit eltaláltak volna, jó okunk van feltételezni, hogy senki sem sérült meg, de nem lehetünk bizonyosak" - mondta Steve Cole, az amerikai űrkutatási hivatal szóvivője.

A két amerikai intézmény szerint a műhold közép-európai idő szerint szombat reggel 5 óra 23 és 7 óra 9 perc között hullott le, ennél pontosabb időt nem tudnak megadni. Számos, meg nem erősített jelentés és videofelvétel került fel a lehulló törmelékekről a Twitter közösségi oldalra és az internetre. Ezek szerint a darabokat a kanadai Alberta tartomány felett látták a legtöbben.

Cole szóvivő szerint ez lehetséges, mert a műhold utoljára rögzített röppályájának egyik lehetséges végpontja Kanada területe volt. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

12.00 - Nem érintenek lakott területet az amerikai műhold törmelékei

Szombat kora reggel, 5 és 7 óra között belépett a Csendes-óceán fölötti légtérbe a kiszolgált amerikai műhold 24 darabja; a törmelékek lakott területet vélhetően nem érintenek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA tájékoztatására hivatkozva.

A katasztrófavédelem folyamatosan tartotta a kapcsolatot a nemzetközi szervezetekkel. Az OKF már pénteki közleményében is hangsúlyozta, hogy Magyarországot nem fogják érinteni a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei. A NASA közlése szerint a kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban hatolt át az atmoszférán, széttört darabjai pedig feltehetőleg Kanadában szóródtak szét. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmeléket. Az UARS távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

9.20 - Feltehetőleg a lehulló műhold darabjait látták Kanadában
A kiszolgált amerikai műhold szombat hajnalban áthatolt az atmoszférán, és széttört darabjai feltehetőleg Kanadában szóródtak szét a NASA szerint.A space.com így emlékezik a műholdról >>

A NASA jelentése >>

A NASA folyamatos tájékoztatója >>

Elképzelhető, hogy kanadai twitterezők e darabokat látták, amikor törmelékek lehullásáról számoltak be. Okotoks annak a városnak a neve - a nyugat-kanadai Calgarytől délre - amely felett látták a lehulló törmelékeket. Az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője a németországi Darmstadtban közölte, hogy a szervezet számítása szerint a műhold közép-európai idő szerint 6 óra 20 perckor csapódott be, de az amerikai társhivatal ezt még nem erősítette meg. A becsapódási területről csak annyit tudott mondani a szóvivő, hogy nem Európában van, hanem valószínűleg Észak-Amerikában.

A NASA előzetes számításai szerint közép-európai idő szerint szombat hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között kellett becsapódnia a szatellitnek, de az amerikai űrkutatási hivatal nem tudta meghatározni, hogy darabjai hol szóródhatnak szét. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára.

Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

6.00 - Közép-európai idő szerint szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között csapódik be a Földbe egy kiszolgált amerikai műhold.

Közép-európai idő szerint szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között csapódik be a Földbe egy kiszolgált amerikai műhold az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legfrissebb számításai szerint.

A NASA jelenti >>

A NASA továbbra sem tudja pontosan megmondani, hogy hol érnek földet azok a darabok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy elégjenek a sűrű légkörben. A veszélyeztetett zónából azonban kikerült Kanada, így a NASA most arra számít, hogy a roncsok egy széles sávban - Afrikában és Ausztráliában, valamint a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánon - szóródnak szét.

A koponyeg.hu beszámolója: a NASA legfrissebb közleménye szerint az UARS már csak 140 km-es magasságban kering. A várható becsapódás ideje az egyezményes idő szerint 3 és 7 óra között várható, ez magyarországi idő szerint 5, illetve 9 órát jelent. A NASA szerint ekkor A Csendes-óceán, Afrika, Ausztrália, az Atlanti-óceán hatalmas területei felett fog átsuhanni, így egyre csökken annak a veszélye, hogy lakott területet ér el a műhold, vagy annak maradványai.

A bizonytalanságot az okozza, hogy a sűrű légkörben változott a műhold sebessége és mozgása, gyakorlatilag kiszámíthatatlanná téve a becsapódás pontos idejének és helyszínének meghatározását. A NASA közép-európai idő szerint péntek este közölte, hogy megváltozott a műhold pályája, és lassabban ereszkedik.

Az űrben keringő tárgyakat figyelő más intézmények eltérő időpontot adtak meg. A tíz centiméteresnél nagyobb tárgyakat radarokon figyelő amerikai stratégiai parancsnokság arra számít, hogy szombaton, közép-európai idő szerint délután fél hatkor az Indiai-óceán felett lép be a sűrű légkörbe a műhold. Egy kaliforniai tudományos központ közép-európai idő szerint reggel hat órára teszi ezt az időpontot, de a számításainak három óra a hibahatára. Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemel. A műholdat 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja várhatóan 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű lesz. A többi elég a légkörben.

A hatóságok azt is ajánlják, hogy senki ne menjen húsz méternél közelebb egy esetleges roncsdarabhoz, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle. A szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni: egy a 3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítsen a becsapódó részelemek valamelyike. A műhold becsapódásáról szóló hírek élénken foglalkoztatják az amerikai közvéleményt, amiről a közösségi hálózatok gyakran humoros bejegyzései is tanúskodnak. A The New York Times című napilap idézte egy baltimore-i rabbi bejegyzését a Facebookról: "Nagyobb az esélyem arra, hogy eltalál a műhold egyik darabja, mint arra, hogy telitalálatot érjek el a lottón."

A műhold feladata a földi felsőlégkör összetételének és a Napból érkező ultraibolya és látható fénysugárzásnak, valamint az ózonrétegnek a vizsgálata volt. A műhold küldetésének időtartamát a tervezők három évben adták meg, de hat műszere egészen 2005-ig működőképes maradt, így a tervezett három évből 14 év és 91 nap lett. Miután befejezte tudományos küldetését a 600 kilométeres magasságban lévő munkapályájáról, jóval alacsonyabb parkolópályára szállították le, és a végszakaszban 205-225 kilométeres magasságban keringett a Föld sűrű légkörébe belépni készülő műhold.

Műhold becsapódás: Olaszországban esik le - Küldjön fotót

Az olasz polgári védelem arra kérte pénteken Észak-Olaszország lakóit, hogy az éjjel lehetőleg zárkózzanak be a lakásukba, mert megnőtt az esélye, hogy erre a területre zuhannak le egy műhold roncsai.

Az érintett - Piemonttól Friuli–Venezia Giulia régióig terjedő - terület lakosainak azt ajánlják, hogy ne menjenek ki a szabadba, és a házakon belül is maradjanak az alsó szinteken, a tartófalak közelében.

A tudományos-technikai bizottság becslése szerint csütörtök estétől péntek délre a 0,6 százalékról 1,5 százalékra emelkedett annak az esélye, hogy egy vagy több darab észak-olasz területen csapódik be.
Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű UARS kiszolgált amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja várhatóan 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű lesz. A többi elég a légkörben.

A hatóságok azt is ajánlják, hogy ne menjen húsz méternél közelebbre, ha valaki ilyen roncsdarabra bukkan, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle.Az amerikai űrkutatási hivatal a hét elején figyelmeztetett arra, hogy a kisebb autóbusz nagyságú műhold darabjai valószínűleg szeptember 22. és 24. között becsapódnak bolygónk felszínébe, de nem tudni pontosan hol és mikor. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: egy a 3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítsen a becsapódó részelemek valamelyike. .


A NASA jelenti >>

Előzmények

Már lehet látni a műholdat >>

Műhold becsapódás részletei >>

Olvasóink írták

 • 3. SP 2011. szeptember 26. 16:04
  „ROSAT 1990 óta van az űrben

  http://hvg.hu/Tudomany/20110926_nemet_urteleszkop

  Az UARS nem ott és nem akkor zuhant le, mint ahogy az Kanadáról írták.

  Hanem este 3/4 7 körül Dél-Amerika környékén.”
 • 2. CsImre 2011. szeptember 25. 20:38
  „Akkor Cicely-ben nem lélegezhetnek még föl. Basszus. :)”
 • 1. unknown 2011. szeptember 24. 22:02
  „Felesleges szócséplés közölni a találgatás előzményeket a földre visszatért inaktív, önmaga pályamódosítására képtelenné vált kiszolgált űreszköz esetében. Ilyen kiszolgált, az irányított pályamódosításra képtelen mesterséges űreszköz nagyon sok kering felettünk a bármennyire is ritka magassági légkörben fékeződő egyre szűkülő pályán. Legközelebb október-november hónapban lesz a következő hasonló esemény, amikor a ROSAT műhold (Roentgen Satellite) fog hasonló sorsra jutni. Még nagyobb földfelszínt elérő törmelékekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az UBS bankóriás vezérigazgatója

Lemondott tisztségéről Oswald Grübel, az UBS svájci bankóriás vezérigazgatója, hogy ezzel… Tovább olvasom