Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Muktada asz-Szadr ellenzi az amerikai tanácsadók jelenlétét

Kikelt az amerikai katonai tanácsadók iraki jelenléte ellen Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok, aki televíziós beszédében megszálló országnak nevezte az Egyesült Államokat, és azt mondta, csak olyan nemzetközi segítséget tart elfogadhatónak az iraki hadsereg számára, amely nem megszálló államoktól érkezik.
Az amerikai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy megkezdték munkájukat az első katonai tanácsadók, akik a szunnita szélsőségesek elleni küzdelemben segítik az iraki hadsereget. Muktada asz-Szadr azonban élesen bírálta ezt szerda esti megszólalásában.

Az éveken át tartó amerikai katonai jelenlét alatt sokáig a befolyásos hitszónok által vezetett 60 ezer fős Mahdi Hadserege nevű szervezet volt az amerikai haderő legjelentősebb ellensége. A Bagdad síiták lakta, Szadrváros nevű negyedért 2008 elején folytatott harcok után azonban a hitszónok feloszlatta a sereget, és politikai mozgalmat alapított. Ő maga háttérbe vonult, és a vallás tanulmányozásának szentelte idejét, idén februárban pedig bejelentette, hogy teljesen visszavonul a politikától. Befolyása ennek ellenére még mindig jelentős Irakban.

Az Iraki és Levantei Iszlám Szervezet (ILIÁ) nevű szunnita szélsőséges szervezet nemrég villámháborút indított, és elfoglalta többek közt Irak második legnagyobb városát, Moszult. Az ILIÁ és szövetségesei előretörése láttán Muktada asz-Szadr nemrég polgárőrök képzését sürgette.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztségében maradhat a dél-koreai kormányfő

Hivatalban maradhat Csung Hong Von dél-koreai kormányfő, aki április végén bejelentette, hogy lemond a több száz áldozatot követelő kompkatasztrófa miatt. Tovább olvasom