Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Murszi: az új egyiptomi alkotmánnyal lezárul az átmeneti időszak

Az elnök utalt arra, hogy a szavazók 63,8 százaléknyi támogató vokssal jóváhagyták az új alaptörvényt.
A hosszúra nyúlt politikai átmeneti időszak lezárását jelenti, hogy népszavazás útján elfogadták az új egyiptomi alkotmányt, amely "mindenki számára szavatolja a jogi egyenlőséget" - jelentette ki szombaton Kairóban a szenátus előtt Mohamed Murszi államfő.

Az elnök utalt arra, hogy a szavazók 63,8 százaléknyi támogató vokssal jóváhagyták az új alaptörvényt. Úgy fogalmazott, hogy ezzel az egyiptomi nép számára az átmeneti időszak után megkezdődhet a "munka, a termelés és a komolyság" periódusa. Murszi szerint az átmenet a kelleténél hosszabb ideig tartott, de - mint fogalmazott - mostantól végre hozzá lehet fogni az "egyiptomi nép újjászületését" elősegítő munkához, a gazdaság rendbetételéhez.

Egyiptom olyan korszakba lépett - vallja Murszi -, amelyben már nincs önkényuralom, nincs hátrányos megkülönböztetés, de érvényesül a társadalmi igazságosság. Az új alkotmány minden állampolgár számára biztosítja az egyenlő jogokat - szögezte le az államelnök.

Ezzel a beszédével Murszi hivatalosan is átadta a teljes törvényhozói hatalmat a parlament felsőházának. Arra kérte a honatyákat, hogy a jövőben vegyék komolyan munkájukat, működjenek együtt a kormánnyal, minden politikai erővel és civil szervezettel a következő időszak törvényeinek az előkészítésében.

A népszavazást két fordulóban - december 15-én és 23-án - bonyolították le. A szavazók 63,8 százaléknyi támogató vokssal jóváhagyták a Mohamed Murszi államfő iszlamista szövetségesei által kidolgozott, a liberális és baloldali ellenzék által hevesen bírált alkotmánytervezetet, bár a jogosultak mindössze 32,9 százaléka jelent meg az urnáknál. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, s hivatalba léphet az új kormány.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatja a referendum eredményét is, több civil szervezet szabálytalanságokról és csalásokról vélt értesülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományozó konferenciát hívott össze az ENSZ

Nemzetközi felajánlási konferenciát rendeznek az ENSZ védnöksége alatt a jövő hónapban a szíriai… Tovább olvasom