Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Náci tisztekről kerültek elő új dokumentumok

Németország - A nyugatnémet titkosszolgálattal működött együtt a II. világháború után Klaus Barbie Gestapo-főnök újonnan előkerült dokumentumok szerint. Ezzel egy időben más forrásokból ismertté vált, hogy Izrael már 1949-ben el akarta rabolni Adolf Eichmannt.
Barbie, a "lyoni mészáros", az 1960-as években Bolíviából segítette a nyugatnémet titkosszolgálat munkáját - írta meg a Der Spiegel német politikai hetilap. Barbie 1942 és 1944 között állt a lyoni Gestapo élén, 1951-től Klaus Altmann álnéven élt Bolíviában. Az NSZK titkosszolgálatának (BND) dokumentumaiban Adler vagy Águila néven bukkant fel. A szolgálat egy San Franciscó-i bankba utalt pénzt munkájáért.

A BND végül 1967-ben szakította meg a kapcsolatot "Altmannal", mert túl veszélyesnek látták a közös munkát. Barbie-t 1983-ban a bolíviai hatóságok kiadták, Franciaországba szállították. Öt évvel később életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Lyonban halt meg 1991-ben.

A Der Spiegel arról is beszámolt, hogy az izraeli titkosszolgálat már 1949-ben el akarta rabolni Ausztriából Adolf Eichmann náci háborús bűnöst.

Történelmi dokumentumok szerint akkoriban az a hír járta, hogy Eichmann meg akarja látogatni feleségét az ausztriai Bad Ausseeben. A náci vezető azonban végül nem bukkant fel, így az izraeli kommandó dolgavégezetlen maradt.

A dokumentumok szerint az ügynököket és az elrabolt Eichmannt a salzburgi repülőtéren várta volna egy gép, amely Izrael felé repült volna. Az akció előkészítésébe az osztrák biztonsági szolgálatot is bevonta Izrael bécsi képviselete.

A zsidók deportálását szervező Eichmann tartózkodási helyéről szóló információk egy Josef Adolf Urban nevű férfitól származtak. Urban az osztrák szolgálatok informátora volt, de együttműködött Simon Wiesenthal nácivadásszal és több titkosszolgálattal is.

A BND állítólag már 1958-ban értesült amerikai ügynököktől arról, hogy Eichmann Argentínába menekült. Ezt 2006-ban nyilvánosságra hozott CIA-dokumentumok is alátámasztják. Eichmann Ricardo Klement néven élt a dél-amerikai országban, ahová családját is sikerült kimenekíteni. A náci háborús bűnöst 1960-ban rabolta el az izraeli titkosszolgálat, Jeruzsálemben állították törvényszék elé, majd kivégezték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bíznak a politikusokban a fiatalok

Hongkong - Nem bíznak a politikusokban, és nem tartják őszintének az emberek problémái iránti… Tovább olvasom