Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Nacionalisták tüntettek Belgrádban a brüsszeli megállapodás ellen

A szerbiai parlament épülete előtt tartott tiltakozáshoz koszovói egyházi képviselők és a montenegrói-tengermelléki püspök is csatlakozott.
Szerbiában maradunk mottóval pontosan 12 óra 44 percre - az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatára utalva - szerveztek tüntetést Belgrád központjába a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező brüsszeli megállapodás ellen az észak-koszovói szerbek képviselői.

A szerbiai parlament épülete előtt tartott tiltakozáshoz koszovói egyházi képviselők és a montenegrói-tengermelléki püspök is csatlakozott. Pártok képviselői nem szólaltak fel, habár a tüntetést három nacionalista párt, a Szerbiai Demokrata Párt, a Dveri Mozgalom és a Szerb Radikális Párt, valamint egy szélsőséges tömörülés, a Nasi szerb nemzeti mozgalom is támogatta.

A résztvevők "Szerbia mindenekelőtt", "Koszovó Szerbia része" és "Felszabadítjuk Koszovót" feliratú transzparensekkel vonultak fel, miközben az államvezetést gúnyoló jelszavakat skandáltak, illetve árulónak nevezték az államfőt, a miniszterelnököt és helyettesét. Beszédeikben az észak-koszovói képviselők arra szólították fel a szerb kormányt, hogy "ne adja el Koszovót" az európai integrációért cserébe. A montenegrói-tengermelléki püspök hangsúlyozta: Ivica Dacic kormányfő csak a földi Szerbiával foglalkozik, míg az "égi" Szerbiát elhanyagolja. Zoran Djindjic meggyilkolt miniszterelnökre utalva azt mondta: "Ő is így beszélt, és mindannyian tudjuk, mi történt vele". A püspök beszédét bekiabálók zavarták meg, akik botrányosnak tartották kijelentéseit.

A demonstráción körülbelül háromezer észak-koszovói és belgrádi szerb vett részt, rendbontás nem történt.

Nem ez az első ilyen megmozdulás, a Koszovó és Szerbia viszonyát stabilizáló megállapodás április 19-i parafálása óta több szerbiai és koszovói városban is voltak már tüntetések, a szerb államvezetést pedig halálosan megfenyegették.

A tüntetés időpontjával az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatára utaltak a szervezők. A BT ebben a dokumentumban elismeri az egykori Jugoszlávia - és annak jogutódja, Szerbia - területi integritását, és Koszovó számára autonómiát jelentő jogokat biztosít Szerbián belül. Az észak-koszovói szerbek szerint azonban a brüsszeli megállapodás kevesebb jogot biztosít a Koszovóban élő szerbeknek a BT 1244-es határozatában foglaltaknál, ezért azt elfogadhatatlannak tartják.

A szerbiai Vecernje Novosti című napilap pénteki cikkében emlékeztetett: Szerbiának és Koszovónak már csak tíz napja van arra, hogy kidolgozza a megállapodás megvalósítási tervét. Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő ugyanis május 21-én Brüsszelben szentesíti aláírásával a koszovói és szerb parlament által is jóváhagyott dokumentumot. Azért kell betartani ezt a határidőt, hogy Brüsszel június 28-án kijelölhesse Szerbia számára az EU-csatlakozási tárgyalások kezdetét, Koszovó pedig aláírhassa a stabilizációs és társulási megállapodást az unióval.

Szerbia és Koszovó dolgozik a közös megvalósítási terven, eddig azonban nem sikerült dűlőre jutniuk. Szerb politikusok úgy vélik, a késlekedés oka, hogy a két fél eltérően értelmezi a kormányfők áprilisi brüsszeli megállapodásában foglaltakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélőt találtak 17 nap után Bangladesben

A nő egy tartógerenda és egy pillér közé szorult be, és valószínűleg volt nála víz, így sikerült… Tovább olvasom