Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Nagy-Britanniában azt hirdetik: nincs Isten

Beindul Nagy-Britanniában az első ateista kampány, amelynek keretében több mint 800 busz hírdeti az oldalára ragasztott jelmondattal, hogy nincs isten.
A kampány főpróbája tavaly ősszel volt Londonban, ahol egy busz oldalán a következő szöveg volt olvasható: "Valószínűleg nincs Isten. Ne aggodalmaskodj, inkább élvezd az életed." A brit ateisták szervezete által koordinált átfogó ateista kampány pénzgyűjtő akciója 2008. október 21-én indult, és mindössze néhány óra alatt sikerült összegyűjteni a szükséges 5500 dollárt. Az akció költségének egyik felét Richard Dawkins, az evolúciós biológia professzora és "Az isteni téveszme" című könyv írója fizette ki.

Isten valószínúleg nem létezik. Hagyd abba az aggódást, és élvezd az életed! Fotó: Reuters

Dawkins professzor azt mondta tavaly ősszel, hogy az "alternatív szlogenek megjelenése a londoni buszokon elgondolkoztatják majd az embereket - a gondolkodás pedig a vallás legnagyobb ellensége". A kampány a London tömegközlekedési eszközeit tavaly nyáron ellepő vallásos hirdetések ellesúlyozására indult el, és a Brit Humanisták Szövetsége is támogatja. A kampány szervezői szeretnék akciójukat a mélyen katolikus Spanyolországba és Olaszországba is elvinni.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. flexsnake 2009. január 19. 19:14
  „plusz a kiskegyed :D”
 • 61. seleron 2009. január 19. 16:04
  „Baszki ez az ujság majdnem olyan mint blikk és a story magazin összegyúrva.”
 • 60. floridaimagyar 2009. január 18. 22:49
  „A gondlkodas a vallas legnagyobb ellensege? Aki vallasos az hulye? Ebbol sem lesz jo mert serteni fog egy csomo embert, mar elore lehet latni a tiltakozasokat meg az eroszakot. Mindenkinek a maga dolga hogy miben higgyen, nekem a fodraszom muszlim a fonokom meg kereszteny, nincs egyikkel sem bajom.”
 • 59. flexsnake 2009. január 18. 20:32
  „Már írtam. Nem hiszek istenben de úgy gondolom hogy létezik.
  Rólad is úgy gondolom hogy létezel de nem hiszek benned. Érted?
  Van egy csomó dolog aminek a létezését gyanítom de bizonyítani nem tudom.
  Ezért ovatosan azt mondom hogy úgy gondolom hogy van. Ettől még azt sem zárom ki hogy nincs :)
  Istenről azért jó vitatkozni mert senki nem tudhat biztosat és azt nem is tudja bizonyítani.
  Azzal dobálozni hogy viccelődjetek, majd megbüntet meg pokolban rohadsz ezer évig, nagy hülyeség.
  Pont ez ami miatt az ember írtózik a szektáktól és az erőszakos egyházaktól.
  Ha isten tényleg létezik akkor hülyére röhögi magát ezen az egészen :D”
 • 58. achilleus 2009. január 18. 14:00
  „theseus 2009.01.18. 12:59
  Igen, mert valami ilyesmiről van szó:

  "Valószínűleg nincs krokodil a tóban.
  Nyugodtan menjetek fürödni."

  A Balaton mellett nem hiszem, hogy valaki így "nyugtatgatja" a fürdeni vágyókat. Mert abban tényleg nincs.”
 • 57. Konrad 2009. január 18. 13:26
  „"Sajnállak benneteket." - De miért? Nem mindegy neked, hogy én mit gondolok, ha az téged nem érint? Ez a baj a legtöbb hívővel: azonnal "meg akar menteni". Miért nem élhet békében az ember, zaklatás nélkül?

  Nap mint nap meg kell élnem, hogy a hívők többnek, jobbnak, hasznosabbnak gondolják magukat, és ezért mindenféle extra dolgot várnak el. Közben meg ugyanolyan gyarló emberek, mint mindenki más. A hit önmagában nem érdem, a hit egy belső dolog, de ezt pont az egyházak valahogy nem akarják így kezelni.

  És ez a kampány is válasz: válasz az olyan vallásos tartalmú hirdetésekre, amelyek ugyanezeken a buszokon Isten nagyságát hirdették. Érdekes, ez senkit nem zavart... Most akkor hol van a jézusi tolerancia: a hívőknél vagy a nem hívőknél?”
 • 56. drtothmolnar 2009. január 18. 13:00
  „flexnake

  Az elején, vagy a közepén valahol azt írtad, hogy nem hiszel Istenben, miközben imádkozol. Kihez? Ha magadban motyogsz, az nem imádkozás.

  Itt meg (52.) azt írod: az én istenem nem ölt meg senkit. Akkor most van Isten vagy nincs? Döntsd el, hogy melyik álláspont mellett érvelsz. Ha meg nincs szerinted, akkor minek írogatsz. Egy nemlétező ellen nem kell érvelni!

  Egyébként meg lehet Istennel viccelődni, csináljátok. Sajnállak benneteket.”
 • 55. theseus 2009. január 18. 12:59
  „achilleus 2009.01.17. 18:56
  "Valószínűleg nincs Isten."
  Szóval, csak "valószínűleg" nincs??? Ezek szerint mégsem annyira biztosak a dolgukban.

  Nekem ez a hozzászólás tetszett a legjobban. Nyilvánvaló, hogy erősen foglalkoztatja őket a kérdés, ezt kürtölik világgá.
  Egyébként a halál pillanatában majd minden kiderül. Aki hisz, az nem feltétlen aggodalomból teszi, éppen ellenkezőleg: a hit reményt és értelmet ad az életnek, még ilyen válságos időkben is.
  Maga az élet nyilvánvalóan nem csak élvezetekből áll, még az ateistáknak sem, úgyhogy ez elég hülye kampány.”
 • 54. flexsnake 2009. január 18. 12:46
  „Jhon Martint nem keresztelték meg ezért 76éves korában meghalt.

  Alan Wilson egy templomból kijövet azt mondta hogy isten bunkó ezért hazafelé ráesett egy zongora.

  Kovács pisti meg sátánista lett ezért ráesett egy templomi harang és szőrnyethalt.

  :D”
 • 53. sujokbálint 2009. január 18. 12:44
  „Kiss Pista egyszer rendelt két korsó sört a csenyétei kocsmában, ezzel a szöveggel: "Az egyiket magam iszom meg, a másik isten,..ez a tied...." Másnap szörnyű kínok között epekődganatban hunyt el saját kiskertjének sarkában.

  A híres amerikai country énekes, Joe-James Smith egyszer egy koncertje során megkérdőjelezte isten voltát. Négy nap múlva morbid módon a Jézus Krisztus szupersztár hallgatása közben görcsöt kapott a jobb lapockája, és a helyszínen meghalt.

  Michel Camambert francia sajtkészítő egyik nap nemespenész helyett nemtelen penészt talált egyik sajtgurigáján, és az "Isten ... meg" szófordulat hagyta el a száját. Egy hét múlva vacsora közben egy falat sajt a torkán akadt, amibe ő és az egész családja is belehalt.

  Joao Baptista Mineiro brazil lelkész egy szép napon elfelejtett imádkozni. Két napra rá egy dán dog (akit gazdája csak godnak hívott) szétmarcangolta az oltár előtt.

  Ezek tények, amikkel nem lehet vitatkozni. Jaj, annak, aki viccelődik istennel.

  Még valami:
  1986. június 29-én az ISTEN gyönyörű gólpasszt adott Jorge Burruchagának, akinek góljával Argentína legyőzte Németországot és másodszor lett világbajnok. Aki gyalázni meri ezt az ISTENT, arra lecsap a gauchók átka!”
 • 52. flexsnake 2009. január 18. 12:42
  „51. hozzászólás drtothmolnar 2009.01.18. 12:15

  ,,Miért nem tudják akkor még a rákot gyógyítani pl?"

  A rák gyógyítható.Kemoterápia, mütéti beavatkozás, antibiotikum és igen jó eredményeket értek el ezügyben.A rákok nagyrésze ma már gyógyítható ha nem képezett áttéteket.Lemaradtál pár évet azt hiszem :)

  ,,A vallásosság nem mindig párosul a hittel."

  Ezt nem értem.Ha valaki vallásos az nem hisz a vallásában?Akkor miért vallásos?

  ,,Persze én tiszteletben tartom ezeket az álláspontokat, de kötelességemnek érzem, hogy szóljak: nem jó úton járnak akik így gondolkodnak!"

  A buszra író emberkének kötelessége volt hogy kiírja: NINCS ISTEN!Neki ez volt amit kötelességének érzett.Nincs ezzel gond.

  Nekem tudod mi a bajom ezekkel a dolgokkal amit felsoroltál?Hogy ez az isten amiben te hiszel bosszúból embereket ől.Az én istenem nem ölt még meg senkit.Sőt ha valaki tagadta a létezését azt ugyanúgy elfogadta ahogyan elfogadja azt is ha megkérdőjelezik a létezését.Ezért legalább két isten létezik, az egyiket lehet mindig okolni ha valaki meghal.Nem érzed ebben az abszurditást?Nem mondom azt hogy a dolgok nem szoktak összefüggni, de azt hiszed hogy félelemből lehet valakinek hite?Az nem hit hanem rettegés.”
 • 51. drtothmolnar 2009. január 18. 12:15
  „Istent nem lehet tudományos alapon megközelíteni. Ha hiszel benne igen, de ésszel nem. A tudományos alapon már mindent tud az ember? Miért nem tudják akkor még a rákot gyógyítani pl? Az orvostudomány is tudomány?

  Más: a vallásosság és a hit nem ugyanaz! A vallásosság nem mindig párosul a hittel. Isten nem a szavunk, hanem a szív indulatát nézi. Az a jó, ha a kettő összhangban van. Az álságos vallásos megnyilvánulások épp olyanok Isten szemében, mint a hozzászólásokban lévő meggondolatlan megnyilvánulások. Persze én tiszteletben tartom ezeket az álláspontokat, de kötelességemnek érzem, hogy szóljak: nem jó úton járnak akik így gondolkodnak!

  Felőlem ki lehet írni bármit a buszok oldalára és bárhová. Isten majd gondoskodik az Őt gyalázókról, itt egy néhány elgondolkodtató példa, persze, lehet ezekkel is vitatkozni és kétségbe lehet őket vonni. A tények, akkor is tények maradnak:

  Marilyn Monroe történetével kapcsolatosan Billy Graham nyilatkozta, hogy az Isten Szentlelke indította arra, hogy elbeszélgessen Marilyn-el az Úr Krisztus áldozatának ajándékáról, amit megváltásul adott az ő bűneiért (is). Miután meghallgatta a prédikátort, Marilynnek "I don´t need your Jesus (Nincs szükségem Jézusra!)" volt a válasza. Ekkor már csak 7 nap volt hátra az életéből.

  Christine Hewitt Jamaica-i újságírónő és közismert híresség azt állította, hogy a Szent Írás a legrosszabb könyv, amit valaha írtak. 2006. júniusában az autójában égett.

  Tancredo Neves (Brazil elnökjelölt) a kampány idején azt nyilatkozta, hogy ha 500.000 szavazatot még elér, akkor őt még Isten sem lesz képes székétől megfosztani többé. Félig így is történt. Félig, mert 24 órával az elnökké avatás ceremóniája előtt hirtelen elhunyt.

  Cazuza (Brazil zeneszerző énekes és költő) egy show alkalmával amit a "Canecioban" (Rio de Janeiro) tartott meg, rágyújtott egy cigarettára és néhány karikát fújva a levegőbe, így szórakoztatta a jelenlevőket: "Isten,..ez a tied...." 32 évesen szörnyű körülmények közt halt meg immunrendszeri összeomlás következtében.

  John Lennon pár evvel azelőtt, hogy hat lövés érte otthona bejáratánál, azt állította a Rolling Stones Magazinban, hogy a kereszténység nem kérdéses, hamarosan eltűnik a történelemben, különben ő sokkal népszerűbb már mint Jézus Krisztus.

  Sokan mások is megfeledkeztek Jézus figyelmeztetéseiről. Vagy nem akarnak maguknak esélyt sem adni, hogy meghallják és életüket alárendeljék, amíg nem késő!”
 • 50. achilleus 2009. január 18. 11:37
  „flexsnake 2009.01.18. 11:24
  :-))”
 • 49. flexsnake 2009. január 18. 11:24
  „De a tudomány olyat nem jelent egyértelműen ki hogy nem lehet isten.Anyit mond hogy nincs mert nem tudja mérni, laboratóriumi kisérletben bizonyítani.A tudomány nem arra való hogy istent bizonyítsa.Egéybként a tudomány sem tud minden jelenséget megmagyarázni, attól függetlenül hogy reprodukálja és méri őket.A fény is müködik úgy mint hullám és mint anyag is.Így van, lehet mérni de knkrétan megmagyarázni nem lehet.Illetve van rá magyarázat csak sokszor elkezd sántikálni.Ha isten mérhető lenne akkor létezne tudományosan.Az pedig senkinek nem lenne jó mert aki nem hisz benne az kénytelen lenne tényként elfogadni.Aztán jönnének az egyházak hogy mérjük meg hogy isten muszlim és allah a neve vagy keresztény-e...
  A legtöbb tudós hisz istenben.Mert sokszor jó mentség arra amit nem értünk meg vagy nem ismertünk még meg.
  A vallás, hit, egyház mind szellemi érték míg a tudomány egy racionális anyagi világhoz kötött dolog.A pszichológiának azért van helye a tudományban mert ismerjük az agy müködését és biokémiai folyamatként írjuk le a gondolatok váltakozását.Istent nem tudja a tudomány alátámasztani.A vallás meg nem tudja bizonyítani az állításait.
  Azt szokták mondani hogy amikor már semmibe nem tud kapaszkodni az ember akkor istenhez fordúl.Mint valami kiút.Ez a hit.Én nem hiszek benne mégis úgy gondolom hogy létezik de nem tartom felsőbbrendűnek, ugyanakkor viszont imádkozom.Hiszek a sorsban, hiszek abban hogy az életben csak néhány döntés változtat az előre kijelőlt utunkon.De istenben nem tudok hinni, csak elfogadom hogy muszáj létezni-e mert ha nemlétezik akkor nemtudok sok dolgot megmagyarázni.Nem hiszek a sátánban de ugyanígy hajlandó vagyok elfogadni hogy létezhet de nem hinném hogy eredendően gonosz lenne.Ha egyszer tudományosan a számunkra hiten alapuló dolgokat meg tudnánk magyarázni, elvesztenék azt a kiváltságukat hogy hinni tudjunk benne.Mi lehetne annál erősebb hogy valamire az életét tenné az ember úgy hogy közben semmivel nem tudja alátámasztani?Szerintem semmi más.”
 • 48. kisbuta 2009. január 18. 11:15
  „Eeej, de jól megy ezeknek az ángliusoknak. Jó dolgukban már nem is tudják, mit tegyenek. Most ezt a baromságot hirdetik. Feltűnési viszketegség. Jól van, próbálják csak reklámozni olyan mélyen vallásos országokban, mint az Olasz. Azt érik el vele, hogy a fél világgal össze fognak veszni. Olyan fogadtatása lesz ennek ott, mint mikor a Prófétáról karikatúrát készített valamelyik barom újság tán Hollandiában (?). De nem is csodálom. Van még egyáltalán tiszta angol Angliában, mikor minden második lakosa valamelyik egykori gyarmatáról való. Össze van már keveredve ott minden náció. Tőlük nagyobb barmok talán már csak mi magyarok (?) vagyunk.”
 • 47. achilleus 2009. január 18. 11:05
  „"a gondolkodás pedig a vallás legnagyobb ellensége"

  *Nagyon szegényes képességű az a "tudós", aki nem képes olyan gondolati struktúrákat felépíteni, amelyek cáfolják az Isten létezését tagadó érveket. De ha valaki rendelkezik ilyennel, legyen szíves álljon elő a farbával!

  Más: Mint kiderült (a TUDOMÁNY kiderítette) az univerzum 5%-a a látható anyag, 10% valamilyen sötét anyag, míg a fennmaradó 85% egy teljesen ismeretlen "sötét energia". Utóbbi negatív gravitációjú. Nehogy ne legyen már helye Istennek? A fentiekből az is következik a világ megismerését Isten nem akadályozza, de a tudásét meg kell küzdeni, és persze sokat kell gondolkodni (elméleteket alkotni).

  Más, tetszik flexsnake hozzáállása, viszont gyakoribb (mert eredményesebb) matematikai-logikai bizonyítási módszer valamely a bizonyítandó állítással ellentétes nullhipotézis cáfolata, mint egy direkt állítás igazolása. Vagyis nem Isten létét kellene "bizonyítani", hanem a nemlétét állító feltevéseket cáfolni. És itt már vissza is kanyarodtam hozzászólásom első (*) bekezdéséhez.”
 • 46. SP 2009. január 18. 10:45
  „Mindenki abban hisz amiben akar, vagy semmiben is lehet nem hinni. De a saját deformációját ne erőltesse másra és legkisebb formában sem zaklassa vele a többieket.
  Sem önimádó pozitív diszkriminációt ne akarjon magának, sem negatívat másoknak.
  Civil köznapi életét minden formájában, megnyilatkozásban különítse el a magánjellegű hókusz- pókuszát.”
 • 45. flexsnake 2009. január 18. 10:44
  „,,Vagyis, ha már elfogy minden földi segítség, kiejted Isten nevét, ha mégoly ateista vagy is... csak egészségesen és nagyobb tragédiáktól mentesen ezt még nem hiszed..."

  Ez mennyire igaz!Hitre szükség van, az ember kívánja de maga a vallás az egyházi beskatulyázás, csak korlát.”
 • 44. comet 2009. január 18. 10:12
  „´Isten nem vet kockát´ mondta Einstein,a számára elfogadhatatlan Heisenberg féle ´határozhatatlansági´ reláció kapcsán. A legnagyagyob tudósok találkoznak okszor a legrejtéjesebb talányokkal, melyek egy felsőbbrendű lény akaratát sugallják. Elég megnézni egy DNS lánc osztódási folyamatát ahol a ´tudattalan élő mütyűrök´ olyan dolgokat visznek véghez amire mi a ´nagy´ tudásonkkal képtelenek vagyunk, esetleg csak befolyásolni tudjuk azt. Van-e isten, és milyen formában? Ezt a kérdést mindenkinek magának kéne eldönteni. Az ateisták érve éppoly instabil mint a deistáké. (Az elekromágneses hullámok amúgy Isten több vélt tulajdonságával is rendelkezenek, a kínai Tao-nak meg szinte teljesen eleget tesznek. Csak hát nem rendelkeznek akarattal. Vagy ki tudja?)”
 • 43. Nostradamus 2009. január 18. 10:10
  „Ha nem hisz valaki, az ő dolga. Ha igen, az is. De reklámozni, direkt hergelni az embereket? Gusztustalan. Egyébként nem tudom már, hol olvastam, de tetszett: Isten nélkül meghalni kevés embert láttam eddig. Vagyis, ha már elfogy minden földi segítség, kiejted Isten nevét, ha mégoly ateista vagy is... csak egészségesen és nagyobb tragédiáktól mentesen ezt még nem hiszed...”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan tüntettek a Heathrow bővítése ellen

Több százan tüntettek Londonban szombaton a Heathrow tervezett bővítése ellen. A brit kormány… Tovább olvasom