Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Nagy erőkkel keresik a repülőgép feketedobozát

Az eltűnt utasszállító feketedobozának akkumulátorai várhatóan április 7-én lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet.
Nagy erőkkel keresik a repülőgép feketedobozát

Nagy erőkkel keresik az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép feketedobozát, de a hatóságok vasárnap még mindig nem tudták megerősíteni, hogy az Indiai-óceán déli részén az előző nap észlelt pulzáló jelek valóban a Malaysian Airlines eltűnt gépétől származnak-e.

A Haihszün 01 nevű kínai hajó a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén - Angus Houstonnak, a kutatást összehangoló ügynökség vezetőjének vasárnapi tájékoztatása szerint - egymástól hozzávetőleg két kilométerre fogott jeleket 37,5 kiloherzes frekvencián. A hajó mindössze pár pillanatig észlelte az első jelet, a másodikat viszont 90 másodpercig. Az Airbus repülőgépgyártó vállat szerint ez jellegzetes frekvencia egy vízben lévő feketedoboznál.

Perth-i sajtótájékoztatóján Houston közölte, hogy vasárnap az Ocean Shield ausztrál hajó is észlelt egy jelet, de egyelőre nem tudnak részleteket.

A jelek jó nyomot jelentenek, de még mindig nem biztos, hogy az eltűnt géptől származnak - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hét ország repülőgépei, valamint kifinomult, a feketedobozok megtalálására alkalmas műszerekkel felszerelt hajók vesznek részt a keresésben. A térségben azonban nagyon mély az óceán, ami megnehezíti a kutatást. "Az óceánban rengeteg zaj van" - intett óvatosságra Angus Houston.

A feketedoboz akkumulátorai várhatóan hétfőn lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet.

Angus Houston arról is beszélt, hogy a szakértők felülvizsgálták a gép lehetséges útvonaláról szóló feltételezéseket, azt gondolják ugyanis, hogy az utasszállító a korábban gondoltnál nagyobb sebességgel haladhatott, vagyis a mostaninál délebbre is keresni kell a roncsokat. A kutatás eddig Perth-től mintegy 1700 kilométerre északnyugatra folyt.

A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

A hatóságok továbbra sem zárják ki, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát, ugyanakkor úgy vélik, több jel - köztük a gép kommunikációjának megszűnése - arra utal, hogy az MH370-es járatot szándékosan téríthették el eredeti útvonalától több ezer kilométerrel.

Pulzáló jelet észlelt a maláj gép után kutató egyik keresőhajó

Egyelőre ismeretlen eredetű, pulzáló jelet észlelt az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép feketedoboza után kutató egyik kínai keresőhajó az Indiai-óceán déli részén - jelentették szombaton kínai hírforrások.

A Haihszün 01 nevű hajóra szerelt feketedoboz-detektor a 37,5 kilohertzes frekvencián fogta a jelet a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Hozzátették: nem tudni, hogy a jel a Malaysian Airlines eltűnt Boeing repülőgépétől származik-e.

A repülő feketedobozának akkumulátorai várhatóan április 7-én lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet. A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10. alkalommal adták át a Prix Hungarica díjat a Párizsi Magyar Intézetben

A 2012-2013-es egyetemi évben megvédett pályamunkákkal heten pályáztak, köztük két történelmi témájú… Tovább olvasom