Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nagy erővel keresik a párizsi túszejtő barátnőjét

Törökországban van Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő, pénteken lelőtt iszlamista barátnője.

Izraelben temetik el a párizsi kóser üzletben megölt zsidó áldozatokatJeruzsálemben, az Olajfák – hegyén lévő ősi zsidó temetőben helyezik kedden örök nyugalomra a párizsi kóser élelmiszerüzlet túszdrámájában meggyilkolt négy zsidó áldozatot - közölte vasárnap a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A hírt Robert Ejnes a halottak Izraelbe szállítását intéző szervezetnek, a francia zsidók ernyő-szervezetének (Conseil Représentatif des Institutions juives de France, CRIF) igazgatója közölte a lappal.

A párizsi áldozatok erős kapcsolatokat ápoltak életükben a zsidó állammal, az egy éve a kóser boltban dolgozó húszéves Yohan Cohen számos alkalommal járt Izraelben, legutóbb egy hónappal ezelőtt, amikor nagyapját temették.

Boltbeli munkája mellett közgazdaságtant tanult és később egy bankban szeretett volna elhelyezkedni. A rendőrség közlése szerint amikor a terrorista azzal fenyegetőzött, hogy megöli a szintén túszul ejtett három éves kisfiút, akkor megszerezte a támadó fegyverét, de nem sikerült használnia és ekkor a merénylő fejbe lőtte.
A negyvenöt éves Philippe Braham négy gyermek édesapja, akinek első házasságából származó tizennégy éves fia szeptember óta édesanyjával Izraelben él. Eredetileg informatikus volt, de az utóbbi időben biztosítási ügynökként dolgozott a bolt közelében.

Braham testvére egy párizsi előváros rabbija. Ismerősei szerint évek óta tervezte, hogy Izraelbe vándorol családjával, szüleit is ott temettette el, édesanyját néhány hónappal ezelőtt.

Yoav Hattab huszonegy éves volt, egyedül élt diákként Párizsban. Édesapja Benjámin Hattab rabbi Tunéziában iskolaigazgató, az ottani zsidó közösség egyik vezetője.

A merénylet előtt röviddel tért vissza Izraelből, ahol egy az országot zsidó fiataloknak bemutató körutazáson vett részt.

A negyedik áldozat, a hatvannégy éves Francois-Mivhel Saada is Tunéziában, a fővárosban, Tuniszban született, nyugdíjszakértőként dolgozott. Mindkét gyermeke Izraelben él, akik a többi áldozat családjához hasonlóan azt kérték, hogy őt is ott temessék el.

Az egyik megölt dzsihadista családja elítélte a merényleteketElítélte a minapi párizsi és montrouge-i merényleteket az egyik merénylő családja, és mély megrendülését fejezte ki az áldozatok családtagjainak.

Amedy Coulibaly édesanyja és nővérei szombat éjjel közleményt juttattak el a francia hírügynökséghez, amelyben mélységesen helytelenítették azokat a cselekményeket, amelyek egyikét a családtagjuk követte el.

"Elítéljük ezeket a cselekedeteket. Egyáltalán nem helyeseljük a szélsőséges gondolatokat" - áll a közleményben, amelyben a család azt a reményét is kifejezi, hogy ezek az eszmék nem vegyülnek bele az iszlám vallásba.

Coulibaly együttműködött azzal a két merénylővel, akik szerdán tizenkét embert lemészároltak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében. A gyanú szerint csütörtökön Montrouge-ban lelőtt egy rendőrnőt. Pénteken túszokat ejtett egy kelet-párizsi kóser élelmiszerboltban, és négyet közülük minden bizonnyal megölt. A túszszabadító akció során a rendőrök őt is agyonlőtték.

Törökországban vagy Szíriában van az egyik iszlamista túszejtő barátnőjeTörökországban van Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő, pénteken lelőtt iszlamista barátnője - tudatta az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A hírszolgálat által idézett források szerint nagyon valószínű, hogy Hayat Boumeddiene jelenleg Törökországban tartózkodik. A Le Figaro című napilap értesülései szerint viszont az is elképzelhető, hogy Amedy Coulibaly barátnője Törökországból Szíriába utazott.

Az ügyet jól ismerő források szerint a 26 éves nő még a párizsi terrortámadások előtt, az előző héten hagyta el Franciaországot, hogy Törökországon keresztül Szíriába utazzon.

A hatóságok nagy erőkkel keresik Hayat Boumeddiene-t a csütörtöki montrouge-i lövöldözéssel és a pénteki kelet-párizsi túszejtéssel összefüggésben.

Megölték a túszejtőtA francia biztonsági erők megölték a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért pénteken, miután azok fegyvereikkel tüzelve kitörtek a nyomdaipari épületből, ahol elbarikádozták magukat Dammartin-en-Goele településen. Egyes értesülések szerint a Kouachi-fivérek ismerték a párizsi támadót, Amedy Coulibalyt.

Ezzel egy időben végeztek a Párizsban egy kóser szupermarketben túszokat ejtő iszlamista fegyveressel is. A kóser élelmiszerboltban lezajlott, a túszok kiszabadítása érdekében indított akcióban legalább négyen meghaltak - közölték pénteken rendőrségi források.

A rendőrség arról számolt be, hogy öt holttestet - köztük a túszejtő földi maradványait - elszállítottak az üzletből.

A biztonsági erők egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a négy túsz a kiszabadításukra indított rendőrségi akcióban vagy már a délelőtt folyamán, az élelmiszerboltban lezajlott lövöldözésben vesztette-e életét.

Eddig azonosítatlan holttestet is találtak a rendőrök a párizsi kóserboltban. Nem kizárt, hogy volt még egy túszejtó az üzletben, aki életét vesztette az akcióban.

A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja is megsebesült.

15-en szabadultak ki


Egy izraeli kormányzati forrás szerint 15 ember szabadult ki azok közül, akit Amedy Coulibaly - saját állítása szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja - egy kóser boltban ejtett túszul Párizs keleti felében.

Az illetékes Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Francois Hollande francia államfő telefonbeszélgetésére hivatkozva közölte az adatot. A kelet-párizsi boltban fogva tartottak közül négy túsz vesztette életét és 15 szabadult ki - mondta.

A forrás a neve elhallgatását kérte.

Hollande a péntek esti beszédében megerősítette a négy halálesetet.

Fotók


Haláluk előtt nyilatkoztak a terroristákA pénteken megölt három franciaországi terrorista közül kettő - még a túszszabadító akció előtt - egy francia televíziónak azt mondta, hogy az Iszlám Állam, illetve az al-Kaida terrorszervezet megbízásából hajtották végre erőszakos cselekményeiket, sőt azt állították, hogy akcióikat "összehangoltan" rendezték.

Amedy Coulibaly, aki Párizsban egy kóser élelmiszerboltban pénteken túszokat ejtett, a BFMTV francia hírtelevíziónak azt mondta: az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezethez tartozik. A másik helyszínen, a Párizstól északkeletre fekvő Dammartin-en-Goele településen a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni szerdai merényletet elkövető két testvér egyike, Chérif Kouachi egy külön interjúban közölte, hogy őt az al-Kaida jemeni szervezete pénzelte és küldte Franciaországba.

Francia rendőrség: a két túszejtés kapcsolódik egymáshozA Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz - mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro című francia lapnak.

"A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket" - tette hozzá a rendőrségi illetékes.

Párizs keleti részén egy fegyveres pénteken legalább öt túszt ejtett egy kóser élelmiszerboltban.

Egy másik rendőrségi tisztségviselő azt mondta, több ember megsebesült, amikor a túszejtő tüzet nyitott az üzletben, az érintettek azonban el tudtak menekülni és orvosi ellátáshoz jutottak.

Egyelőre nem tudni, vannak-e további sebesültek az élelmiszerboltban, és azt sem, hogy a túszejtő bűntársaként számon tartott fiatal nő ugyancsak a helyszínen tartózkodik-e.

Amedy Coulibaly francia férfi, akit azzal gyanúsítanak öt tússzal elbarikádozta magát és feltételezett cinkosa, Hayat Boumeddiene.
Amedy Coulibaly francia férfi, akit azzal gyanúsítanak öt tússzal elbarikádozta magát és feltételezett cinkosa, Hayat Boumeddiene.


Párizsban ejtett túszokat a montrouge-i lövöldöző


A rendőrség feltételezése szerint csütörtökön az elkövető ölt meg tűzpárbajban egy rendőrnőt a főváros déli elővárosában, Montrouge-ban. A csütörtöki támadásban egy utcaseprő életveszélyesen megsebesült.

A pénteki túszejtést megelőző mintegy húsz másodperces lövöldözésről ellentmondó hírek érkeztek. Rendőrségi források a francia hírügynökségnek és a Le Monde című napilap internetes oldalának azt jelezték, hogy legalább ketten meghaltak a lövöldözésben, s a túszejtő legalább öt emberrel elbarikádozta magát a kóserüzletben. A belügyminisztérium azonnal cáfolta, hogy a lövöldözésnek lennének halálos áldozatai, de elismerte, hogy legalább egy ember megsebesülhetett.


Fotók

Az ügyészség már semmi kétséget nem hagy afelől, hogy mégiscsak van kapcsolat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet és a montrouge-i lövöldöző, azaz a párizsi túszejtő között. Chérif Kouachi, a szerdai vérengzés egyik gyanúsítottja - aki jelenleg bátyjával, a merénylet másik gyanúsítottjával egy Párizstól negyven kilométerre található nyomdaüzemben barikádozta el magát egy tússzal - és a párizsi túszejtő 2004-ben ugyanabban az Irakba dzsihadistákat küldő csoportban tevékenykedett.

A belügyminisztérium péntek délután közzé is tette a montrouge-i lövöldözéssel és a párizsi túszejtéssel gyanúsított férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene, Coulibaly volt barátnőjének fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek. Mindketten fel vannak fegyverezve és nagyon veszélyesek a felhívás szerint. A Euronews hírtelevízió értesülése szerint a nő is a kóserboltban tartózkodik.A párizsi körgyűrű közelében található élelmiszerüzlet környékét a rendőrség hermetikusan lezárta, a környező lakóépületeket kiürítették, a környező iskolákból a gyerekeket nem engedték haza, a helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség golyóállómellényt viselő elitalakulatai, a körgyűrűt a szomszédos Vincennes város magasságában mindkét irányban lezárták, a tömegközlekedés is teljesen szünetel.

A montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban délelőtt két személyt előállítottak. A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint ők a gyanúsított Amedy Coulibaly szülei, akik a Párizstól délre található Grignyben laknak. Coulibalyt 2010-ben elítélték egy másik feltételezett dzsihadista, Smain Ait Ali Belkacem szökési tervében való részvételért. Az ügyben Chérif Kouachi ellen is eljárás folyt, de ellene a vádakat végül ejtették. Smain Ait Alit Belkacemet 2002 novemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a párizsi Orsay Múzeum megállójában 1998 októberében végrehajtott terrortámadás miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtottak egy német szerkesztőséget Mohamed karikatúrák miatt

Amely lehozta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap által közölt Mohamed profétát ábrázoló… Tovább olvasom