Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Nagy József szlovák-magyar párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében

Nagy József, a Most-Híd nevű párt színeiben megválasztott szlovákiai magyar európai parlamenti (EP-) képviselő olyan szlovák-magyar kormányközi párbeszédet javasol a Benes-dekrétumok ügyében, amelynek a végén a két parlament közös nyilatkozattal megkövetné azokat, akik sérelmeket szenvedtek el.
A Most-Híd szlovák-magyar párt egy mandátumot szerzett a májusi EP-választáson. Nagy József a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójában foglal majd helyet. Az új összetételű EP alakuló ülését július elején tartják Strasbourgban.

A második világháború után Edvard Benes által kihirdetett 143 csehszlovák elnöki rendelet közül 13 rögzítette az ország területén élő németek és magyarok "kollektív bűnösségét", és rendelkezett jogfosztásukról.

"A Benes-dekrétumok fogalma évtizedek óta komoly feszültséget jelent Közép-Európában. Az érintett négy nemzet: a csehek, a magyarok, a németek és a szlovákok mind ragaszkodnak saját igazságukhoz, a kérdés túlpolitizált, érzelmekkel és félelmekkel telített" - állapította meg az MTI-hez eljuttatott közleményében Nagy József.

A megválasztott EP-képviselő felhívta a figyelmet arra: a csehek részéről az elmúlt időszakban több magas rangú politikus nyilatkozatban ismerte el, hogy a dekrétumok súlyos jogtipráshoz vezettek a németeket illetően. Nagy József szerint a "biztató cseh példa alapján bátran el kell indulni a kérdés rendezésében, és előítéletek nélkül le kell azt zárni".

A szlovákiai magyar politikus leszögezte, hogy a Benes-dekrétumok egyes tételei összeegyeztethetetlenek az emberi jogokkal és az egységesülő Európa alapelveivel. Úgy látja, itt az ideje olyan szlovák-magyar kormányközi párbeszéd megkezdésének, amelynek a végén a két parlament közös nyilatkozattal megkövetné azokat, akik sérelmeket szenvedtek el.

Nagy József emlékeztetett arra: a Híd párt már korábban javasolta közös kulturális alap létrehozását, ami "szimbolikusan enyhíthetné a nemzetek közti vélt és valós történelmi sérelmekkel kapcsolatos feszültséget".
"Fontos viszont azt is kimondani, hogy a Benes-dekrétumok kifogásolt tételei kapcsán szó sincs a szlovák állam alapdokumentumainak megkérdőjelezéséről" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hashim Thacip pártja győztesnek nyilvánította magát a koszovói választásokon

Hashim Thaci miniszterelnök pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) győztesnek nyilvánította magát hétfő hajnalban az előre hozott parlamenti választásokon. Tovább olvasom