Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nagy vihart kavart a líbiai terrorista elengedése

270 emberélet szárad a lelkén, most hazaengedték skóciai börtönéből, hogy halála előtt találkozzon családjával.
Lockerbie-igazságtalanság című szerkesztőségi cikkében fejezte ki felháborodását a pénteki USA Today amiatt, hogy előző nap Skóciában szabadon engedték azt a líbiai férfit, akit az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvétel miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek.

A legnagyobb példányszámú amerikai napilap kigúnyolta a skót hatóság könyörületességi alapon hozott döntését. "Haza akart menni Líbiába, hogy az utolsó napjait családjával töltse, milyen kedves" - írta az újság, amely megdöbbentőnek nevezte, hogy Abdelbászet al-Megrahit elengedték, pedig csak 8 évig volt rács mögött a minimálisan letöltendő 27 évi büntetésből.

Az egykori líbiai titkos ügynök szabadulásakor azt mondta, együtt érez a Pan Am járat áldozatainak családjaival. "Al-Megrahi és merénylőtársai azonban nem éreztek együtt 270 áldozatukkal (...) felháborító szabadon bocsátása nem az igazságot szolgálja" - olvasható a lapban.

A The Washington Times fényképet közölt a New Jersey-ben élő Susan Cohenről, aki 20 éves lányát vesztette el a tragédiában. Azt mondta, nem érez semmilyen rokonszenvet a pokolgépes merényletben elítélt egyetlen ember iránt, aki végzetes rákbetegsége miatt hagyhatta el a börtönt.

A The Wall Street Journal is címlapján, képpel illusztrált beszámolót közölt arról, hogy a szabadon engedett líbiai férfit hősként köszöntötték hazájában. "A 270 embert meggyilkoló terroristát hősként üdvözlik" - ez a szalagcím az újságban, amely újabb Lockerbie-botrányt emleget. A befolyásos Wall Street-i lap szerint a skót hatóságok által gyakorolt könyörület valószínűleg hidegen hagyja az áldozatok családjait.

Az újság kiszámolta, hogy a 27 éves minimális büntetésének alig harmadát letöltő merénylő 11,6 napot bűnhődött minden egyes áldozatért. Sok olyan betörő van, aki nála többet ült - jegyezte meg a lap, amely, mint írta, nem érti, milyen könyörület jár annak a férfinak, aki soha nem ismerte be tettét, ráadásul egy olyan országban, amely már azzal is túl könyörületes, hogy nem szab ki halálbüntetést a tömeggyilkosokra.

A The Wall Street Journal is írt arról a brit kormány által cáfolt értesülésről, hogy al-Megrahi szabadon bocsátása mögött brit cégek számára kedvező energia- és fegyverüzletek húzódnak. Akármi legyen is a helyzet, ezentúl mindig felmerül a korrupció gyanúja, ha brit cég üzletet köt Líbiában - írta az újság.

A The New York Times Barack Obama amerikai elnököt idézte, aki hibának nevezte a líbiai férfi elengedését.

Olvasóink írták

 • 9. kutyuka 2009. augusztus 22. 23:29
  „Nem hiszem enmagam sem es eleg sokan meg,hogy nem ez az ember a felelos a annak a 270 ember halalert.Nem veletlenul lett o elengedve,ennek meg lesz valami hatsoszele”
 • 8. bata88 2009. augusztus 22. 06:31
  „Megkapja ő a büntetést, a 270 ember fájdalmát egyszerre.... a lehető leghosszabb és legrosszabb halála lesz...”
 • 7. Lúdasmatyi 2009. augusztus 21. 22:28
  „Fogat fogért.”
 • 6. méltatlankodó 2009. augusztus 21. 20:41
  „Ha tényleg bűnös volt, szerintem semmihez sincs joga. Aki ennyi embert öl, annak még annyi jogot sem adnék, mint az állatoknak. Tele a hócipőm azzal, hogy mostanában mindig a bűnözők jogaival vannak, és hogy ilyen meg olyan büntetésnek úgysincs elrettentő ereje. Ja igen, akkor rögtön engedjünk minden bűnözőt szabadon. A büntetésnek szerintem nem csak az elrettentő erején van a lényeg, hanem ha már elkövette, akkor bűnhődjön meg, de rendesen.”
 • 5. Johnson 2009. augusztus 21. 20:13
  „Ha beteg valaki,akkor adasség már meg neki a tisztes békességes halál...”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 21. 19:42
  „már régen ki kellett volna végezni. Ki mondja hogy beteg? megkent orvos?”
 • 3. MD2009 2009. augusztus 21. 19:23
  „A skótok is bizonyítják, hogy az üzlet az üzlet. 270 ember élete semmi ahhoz képest, micsoda remek bizniszt lehet kötni Líbiával. Ennyit megér egy szabadon bocsátás.
  Mellesleg, szerintem ennek a DNS láncnak (mert ez nem ember!) semmihez nincs joga, esetleg ahhoz, hogy mindennap egy 10 cm-es darabot levágjanak belőle. Azt sem értem eleve, hogy egy ilyen mocskot miért tartottak fogva ilyen sokáig? Persze lehet, ez a most történt eset nem véletlen, és már korábban készültek egy esetleges későbbi cserére a skót hatóságok. Ezek szerint most jött el a jó lehetőség.
  Persze 270 ember nem sok, az amerikaiak Pearl Harbor-nál, és a WTC tornyoknál jóval több embert áldoztak üzleti célokra. Majd utána megbüntették a "csúnya" támadókat.
  A líbiaiak pedig egy újabb ocsmány gazembert hívhatnak nemzeti hősnek....jól illik a többi koszos, büdös lábú arab testvére közé.”
 • 2. sevenof9 2009. augusztus 21. 18:41
  „annak a 270 embernek meg az elethez volt joga. rohadjon az ilyen allat a borton legmelyen.”
 • 1. Johnson 2009. augusztus 21. 17:27
  „Joga van mindenkinek a gyógyuláshoz,és a családját látni utoljára!! Ezt nem én irtam,hanem a felettem levő cikk!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezető hír lett a rövidnadrágos First Lady

Michelle Obama kivívta a jogot a csupasz karokhoz, de vajon mi a helyzet a fedetlenül hagyott combokkal? Tovább olvasom