Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Nagymamakorú bébiszittereket keresnek Németországban

"Ausztráliában élő család, négyéves és kétéves gyermekkel három-hat hónapra német nagymamát keres bébiszitternek." Németországban egyre szaporodnak az ehhez hasonló, nagymamakorú bébiszittert kereső hirdetések.
Az ötlet, hogy fiatal diákok helyett „érett" nagymamákat küldjenek bébiszitternek külföldi családokhoz, a hamburgi székhelyű Granny au pair nevű ügynökségtől származik.

„Ezek az idősebb (50 és 70 év közötti) nők sokkal jobban végzik a munkát, mert több az élettapasztalatuk, gyakran saját maguk is neveltek gyermeket" – mondta az ügynökség alapítója, az 50 éves Michaela Hansen.

A német nagymamának jó híre van külföldön. A családok nagyra becsülik ezeket a „komoly és megbízható nőket, akikre úgy bízhatják rá a gyermeküket, hogy tudják: szükség esetén határozottak"- tette hozzá Hansen asszony.

Az ügynökség hirdetésére válaszoló 61 éves hamburgi Anke Vendt kétségekkel teli indult a spanyolországi Malagába, hogy egy Andalúziában letelepedett német család két fiával foglalkozzon. Egy évvel később mosolyogva mesélte Hamburgban: „Szuper életem van odaát!" Az a munkája, hogy reggel elkísérje az iskolába a 13 és 16 éves fiút és este értük menjen. A fogadó családdal jól kijött. Azóta rendszeresen visszatér, hogy a fiúkra vigyázzon, amikor a szülők üzleti úton vannak.

Az ország másik végén, Bajorországban Embjörg Elster, a Luftansa volt utaskísérője, aki 55 évesen ment előnyugdíjba, unatkozva nézte az ablakon át hóesést. Két lánya felnőtt, nem volt rá szükségük. Ekkor lett öt hónapra Hamburgban egy 3, 8, 10 és 12 éves gyermek gondozója.

Minden időskorúnak egy a célja: hasznosnak lenni – összegezte Embjörg Elster. „A lényeg, hogy a szakmai karrier vagy a családi élet után is adjunk az embereknek perspektívát" – fogalmazott Michaela Hansen.

„Ez is egyfajta utazás, fel lehet fedezni az idegenforgalmi helyektől távol eső országot, megismerni az ottani embereket" – mondta Anke Vendt, aki közben spanyoltudását is gazdagítja.

A Granny au pair nem klasszikus munkaközvetítő iroda, mivel csak nagymamák és családok között létesít kapcsolatot. A jelentkezési díj 35 euró (9478 forint), tényleges alkalmazás esetén további 250 euró (67 ezer 700 forint) fizetendő.

A szerződés részleteit azonban nem az ügynökség szabja meg. Nem kizárt a kellemetlen meglepetés sem, amikor a bejegyzett dajkák helyett olcsón foglalkoztatják a nagymamákat. Az ügynökség igazgatója azonban elhárítja ezt az érvet. Még ha a nagymamák csak zsebpénzt kapnak is, szerinte ez nem kizsákmányolás, ha arra gondol az ember, mennyibe kerülne a háromhavi külföldi tartózkodás szállással és a folyó kiadásokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az egyiptomi külügyminiszter

A Hoszni Mubarak elnököt elűző tüntetők egyre elégedetlenebbek Saraffal és az általa vezetett, kormányzó katonai tanáccsal. Tovább olvasom