Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Nagyobb földrengéstől tartanak Dél-Olaszországban

Szünet nélkül remeg a föld a dél-olaszországi Basilicata és Calabria területén. A lakosság Facebook oldalon osztja meg félelmeit.
Kisebb pánikot keltett, amikor az utóbbi két napban az olasz Országos Geológiai és Vulkanológiai Intézet (Ingv) földrengésmérő műszereket állított fel Rotonda, Orsomarso, Castelluccio és Santa Domenica Talao településén.

Az olasz csizma orrában már az év első négy hónapjában intenzív szeizmológiai tevékenységet mértek. Novemberben a rezgések huszonhét alkalommal lépték túl a Richter-skála szerinti kettes erősséget.

Az itt élők nem tudják elfelejteni Enzo Boschinak, a geológiai intézet volt elnökének 1999-ben tett kijelentéseit, miszerint harminc éven belül pusztító földrengés rázza meg Dél-Olaszországot. Boschi szerint a helyszín nem a calabriai Reggio és nem a szicíliai Messina városa lesz, ahol már 1908-ban 7,2-es földrengés rombolt. Calabriában utoljára 1998-ban volt földrengés egy áldozattal.

A sajtó emlékeztetett arra, hogy a 8102 olasz önkormányzati település negyvenöt százaléka számít földrengésveszélyesnek, ez az arány Itália déli részén jóval magasabb, hetven százalékos. Az utóbbi száz évben Olaszországban százhúszezren haltak meg földrengésben (nyolcvanezren 1908-ban). Negyven év alatt száz milliárd eurót költöttek földrengés utáni újjáépítésre.

A 2009 áprilisában több mint háromszáz áldozatot követelő abruzzói földrengéskor Giampaolo Giuliani geológusprofesszor rezgésmérés alapján figyelmeztetett a közelgő tragédiára. Az őt akkor pánikkeltésért feljelentő geológiai intézet ellen idén ősszel, a l'aquilai bíróságon per indult katasztrófa okozás vádjával.

Olvasóink írták

  • 2. dodoni 2011. december 04. 21:34
    „Afrika folyamatosan nyomul felfelé, neki Európának. A Földközi tenger néhány évmillió alatt be fog záródni, az olasz csizma meg fog semmisülni. Borzalmas kilátások számunkra is. A mostani jelenségek valószínűleg ennek a folyamatnak a részei.”
  • 1. nemecsekerno_007 2011. december 04. 15:57
    „Hát az ott egy geológiailag aktív terület : (”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a Vörös-teret

A várható ellenzéki tiltakozások miatt az orosz hatóságok lezárták a Vörös-teret és a mellette lévő… Tovább olvasom