Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagyon erős földrengés és cunami volt Japánban - Összefoglaló

Soha nem mért erősségű, 8,9 fokos földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét.
A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunami riadót rendeltek el, a hullámok végül 7 méteres magasságot értek el.

A tévék képernyőin látszott, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig a víz a földeken hömpölyögve elsodort mindent, ami az útjába került. Óránként mintegy ötven utórengés volt, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg katonai gépeket riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok. Az Onamaha városnál lévő Fukusima 1 erőmű környékén vészhelyzetet hirdettek ki, és elrendelték a közeli lakosok - mintegy 3 ezer ember - kitelepítését. Radioaktív sugárzás nincs, de az erőmű hűtése áramhiány miatt nem működik, és a tartalék generátor is elromlott. A reaktort leállították, de a magja továbbra is forró.

Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A mérési adatok a XIX. század végéig nyúlnak vissza.

A földmozgás Mijagi prefektúra magasságában, a parttól 125 kilométerre, tíz kilométeres mélységben következett be helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el.

Mijagi székhelyének, Szendainak az egyik strandján 2-300 holttestet találtak. Keresnek egy hajót, amelyet száz utasával elsodort az ár. A Szendai közelében található egyik olajvegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt. A földrengés nyomában legalább 80 helyen keletkezett tűz északkeleten a part menti városokban. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a szökőár elsodort egy személyvonatot, a hatóságok egyelőre nem találják. A szerelvény a Mijagi prefektúrában lévő Nobiru állomás közelében tűnt el.Japán legnagyobb szigetét rázta meg a földrengés nagyobb térképen való megjelenítése


A megrázó felvételek érkeztek a Tokiótól 300 kilométerre északkeletre fekvő, egymillió lakosú Szendai város környékéről. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával. A tengerár lakóházakat is elzárt a szárazföldtől. A tévé mutatott egy nőt, aki egy emeletes épület legfelső szintjén fehér kendőt lobogtatva kért segítséget.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.

Jokohama nagyváros Iszogo iparnegyedében sűrű füst terjengett. A Japán nyugati részében található Vakajama prefektúrában a hatóságok a cunamiriadót követően húszezer embert kimenekítettek.

A károk nagyságát még nem lehetett fölmérni. tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. Az ENSZ és az Európai Unió máris segítséget ajánlott fel.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán egy 7,3-es erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

A tengerár útjába került Hawaiin riadót rendeltek el, és készültség van a Csendes-óceán nyugati partjain fekvő országokban Alaszkától Chiléig mindenütt, akárcsak az óceániai szigetvilágban. Hawaiin a három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek az éjszakai mentésben, de erre végül is nem volt szükség. A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés. Kaliforniában kétméteres hullámokat várnak.

A magyar külügyminisztérium azt kéri, hogy az ország északkeleti térségébe tervezett, nem feltétlenül szükséges utazásokat halasszák el. A tárcának jelenleg nincs tudomása arról, hogy a katasztrófának lennének magyar áldozatai. Nem tud magyar vagy más külföldi áldozatról a japán külügyminisztérium sem. A baptista Szeretetszolgálat mentőcsoportot küld a térségbe péntek délután.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz holttestet találtak egy japán strandon

Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik… Tovább olvasom