Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nairobi merénylet: élnek a túszok, további hat terroristát megöltek

Még élnek azok a túszok, akiket a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megostromoló fegyveresek fogtak el.
12:35 - Élnek a túszok 

Még élnek azok a túszok, akiket a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megostromoló fegyveresek fogtak el - állította az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet kedden a Twitter közösségi oldalra feltett üzentében.

"A túszok nyugtalannak tűnnek ugyan, de még élnek" - írták. Azt is közölték, hogy kapcsolatba léptek embereikkel, aki azt jelentették, hogy számtalan holttest hever a plázában, ők azonban továbbra is kitartanak. Az üzenet nem sokkal azután jelent meg, hogy a kenyai kormány azt bizonygatta, sikereket ért el a negyedik napja tartó túszdráma felszámolásában.

Egy biztonsági szakértő, akinek volt rálátása a négyszintes plázában történtekre, hétfő este azt mondta, hogy szombaton, a támadás kezdetén mintegy harminc embert ejtettek túszul, és legalább tíz ember maradt az épületben. A hatóságok nem közöltek pontos számot a túszokról, csupán annyit, hogy többségük kiszabadult.

Nicholas Kay, az ENSZ szomáliai hivatalának vezetője kedden arra szólított fel, hogy további afrikai reguláris csapatokat küldjenek az al-Shabaab ellen, amelynek szerinte mintegy ötezer fegyverese van, és súlyos nemzetközi fenyegetést jelent. Hangoztatta, hogy a biztonság megteremtése jelenti a legfőbb feladatot Szomáliában, és a helyzet ellenőrzése és a terrorszervezet legyőzése jelentheti a megoldást e cél megvalósítása érdekében. A semmittevés sokkal többe kerülne - tette hozzá.

12:21 - A "Fehér Özvegy" néven emlegetett angol terroristanőt is megölhették

Keddi brit sajtóértesülések szerint a "Fehér Özvegy" néven emlegetett angol terroristanőt is megölhették a kenyai biztonsági erők a nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett merénylet során. A brit belső elhárítás (MI5) ugyancsak londoni lapértesülések szerint elkezdte átvizsgálni azoknak a brit állampolgároknak a nyilvántartását, akikről a szolgálat gyanítja, hogy kapcsolatokat ápolnak a merényletért felelősnek tartott szomáliai al-Shabaab terrorcsoporttal.

A Daily Mail című konzervatív tömeglap kedden idézett bennfentes forrásai szerint a kenyai biztonsági erők által a nairobi Westgate plázában megölt terroristák között van egy "fehér nő" is, és a brit külügyminisztérium vizsgálja, hogy nem a 29 éves Samantha Lewthwaite-ről van-e szó.
Lewthwaite - egy brit katonatiszt lánya, aki a tehetős dél-angliai Buckinghamshire megyében született és nőtt fel - már tizenévesen áttért az iszlám hitre. Fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlám hitre tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt.

Lewthwaite, akire férje halála után ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a "White Widow" (Fehér Özvegy) nevet, a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak.

A fiatal angol nő a brit sajtó hírszerzési forrásokból származó egybehangzó értesülései szerint az al-Shabaab nagy befolyású vezetői közé emelkedett, és ő a csoport első számú pénzadományszerzője, valamint összekötője az al-Kaida terrorhálózat európai szárnyával.

A Daily Mail által kedden név nélkül idézett egyik magas rangú kenyai elhárítási illetékes szerint a nairobi hatóságok úgy tudják, hogy Samantha Lewthwaite volt a nairobi bevásárlóközpontban végrehajtott terrorakció irányítója. A lap szerint kenyai katonák arról számoltak be, hogy a fegyvereseknek "egy fehér nő" osztogatott parancsokat arabul a rajtaütés során.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap keddi értesülése szerint az MI5 elkezdte átfésülni azoknak a briteknek az aktáit, akik a szolgálat gyanúja szerint az al-Shabaabbal és más terrorcsoportokkal tartanak kapcsolatot. A brit elhárítás a lap szerint attól tart, hogy e szimpatizánsok esetleg Nagy-Britanniában is a kenyaihoz hasonló támadásra készülnek.

Az MI5 elsősorban azoknak a fiatal briteknek a nyilvántartási okmányait nézi át, akik kiképzést kaptak az al-Shabaabtól, és ezután visszatértek Nagy-Britanniába - áll a The Times keddi cikkében.

10:40 -  További hat terroristát megöltek 

A biztonsági erők további hat terroristát megöltek kedden a Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpontban - közölte a kenyai Citizen TV részletek ismertetése, valamint források megjelölése nélkül.

A csatorna rövid híreiben azt közölte, hogy a "megmaradt támadók közül" hatot megöltek. Tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy a plázát szombaton lerohanó 10-15 fegyveresből eddig hárommal végeztek.

A kormány bejelentette, hogy ellenőrzése alatt tartja a bevásárlóközpontot, bár kedd reggel - helyi idő szerint - fél tízkor újabb lövöldözés tört ki. A lövések öt perc után elhaltak. Robbanás nem volt.

A helyszínen lévő biztonsági erők két tagja azt mondta, hogy embereik még mindig a négyszintes épület átfésülését végzik. Más biztonságiak arról számoltak be, hogy a különleges erők az épületben rejtőző "egy vagy két" terroristával még mindig harcot vívnak.

A terrortámadásnak legalább 62 halálos áldozata és 200 sebesültje volt.

07:26 - Újabb lövöldözés tört ki a támadás helyszínén

Újabb lövöldözés tört ki kedd reggel Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpontban, amely a belügyminisztérium előző esti bejelentése szerint gyakorlatilag a rendőrség ellenőrzése alá került.

Biztonsági források arról tájékoztattak, hogy az épületet átkutató hatóságok egy vagy két fegyveres ellenállásába ütköztek. A fegyveresek állítólag egy emeleti helyiségben bújtak el, és onnan lőttek rá a rendőrökre.

A bevásárlóközpontot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveresek támadták meg szombaton, számos túszt ejtve. A túszdrámának a legfrissebb jelentések szerint legalább 62 halálos áldozata és 200 sebesültje van. A támadók közül mindeddig csupán háromnak a halálát erősítették meg.

Amina Mohamed kenyai külügyminiszter éjjel közölte, hogy a támadásban amerikai állampolgárok is részt vettek, valamint egy brit nő, aki már korábban is hajtott végre terrorcselekményeket.

03:56 - Kenyai külügyminiszter: a támadók között voltak amerikaiak

Amerikai állampolgárok is részt vettek a nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett terrortámadásban - erősítette meg Amina Mohamed kenyai külügyminiszter.

A The Washington Post idézte kedden honlapján a tárcavezetőt, aki szerint "két-három amerikai" és "egy brit" állampolgár is volt a támadók között. Az amerikaiak 18-19 évesek, szomáliai vagy arab származásúak, és "Minnesotában, illetve egy másik helyen" laknak az Egyesült Államokban. A brit szélsőséges pedig egy nő, aki már korábban is sokszor végrehajtott terrorcselekményeket - mondta Amina Mohamed.

Julius Karangi, a kenyai védelmi erők parancsnoka azt mondta, hogy a bevásárlóközpont elleni támadást végrehajtó szélsőséges csoport "egyértelműen egy többnemzetiségű válogatás volt szerte a világból". Mint mondta, a kenyai hatóságoknak a globális terrorizmussal van dolguk.

A gyilkos akciót elkövető, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló, as-Shabaab nevű szomáliai iszlamista szervezet vasárnap Twitter-üzenetben közölte, hogy három amerikai is részt vett a nairobi vérengzésben. Név szerint is megnevezte őket: a minnesotai St. Paulból való, 22 éves Ahmed Mohamed Isse, a 24 éves, minneapolisi Abdifatah Osman Keenadiid és a 27 éves Gen Mustafe Noorudiin a Missouri állambeli Kansas Cityből. Az as-Shabaab szerint a többi támadó Finnországból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Szomáliából és Kenyából való.

Sajtóértesülések szerint a szomáliai Mogadishuban az elmúlt három év során három Minnesotából való amerikai állampolgár — Abdisalan Hussein Ali, Farah Mohamed Beledi és Shirwa Ahmed — követett el öngyilkos merényleteket.

A Fehér Ház korábban közölte: nincs tudomása róla, hogy amerikaiak is részt vettek a nairobi terrortámadásban, amely 62 emberéletet követelt. A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított az al-Shabaab terrorszervezet közlésével kapcsolatosan.

00:15 - A biztonsági erők ellenőrzése alá került a bevásárlóközpont

A kenyai biztonsági erők ellenőrzése alá került a nairobi Westgate bevásárlóközpont, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveresek támadtak meg két nappal ezelőtt - közölte hétfő este a kenyai belügyminisztérium Twitter-üzenetében.

"Ellenőrzés alatt tartjuk a Westgate-et" - közölte a tárca, amely szerint a biztonsági erők még az épületben vannak, és ellenőriznek minden helyiséget.

Néhány perccel korábban a kenyai kormány szóvivője azt mondta, hogy valószínűleg már az összes túsz kiszabadult, és a biztonsági erők az épületen belül nem ütköznek a túszejtők ellenállásába.

Az al-Shabaab milícia fegyveresei szombaton hatoltak be a nairobi bevásárlóközpontba, és tüzet nyitottak a bent lévőkre, majd túszokat ejtettek. Legfrissebb jelentések szerint a túszdrámában 62 ember halt meg.

A kenyai biztonsági erők vasárnap este rohamozták meg a bevásárlóközpontot, hogy véget vessenek a szombat dél óta tartó túszdrámának. Hétfőre virradóra ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét, kiszabadították a túszok zömét, de még az esti órákban sem lehetett tudni biztosan, hogy maradtak-e még túszok és terroristák az épületben.

Korábban:

07:56 - A terroristák a túszok kivégzésével fenyegetőznek

Az al-Kaidával szövetséges szomáliai terrorszervezet azzal fenyegetőzött hétfő reggel, hogy a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló társaik kivégzik maradék túszaikat.

Az al-Shabaab milícia szóvivője egy iszlamista honlapon közölte: felhatalmazták az épületben lévő harcosaikat arra, hogy végezzenek a túszokkal.

Továbbra sem lehet tudni, hogy hány ember van még a terroristák fogságában. A kenyai hadsereg vasárnap este közölte, hogy a túszok túlnyomó többségét kiszabadították.

06:43 - Heves lövöldözés zajlott le a bevásárlóközpontban

Heves lövöldözés zajlott le hétfő hajnalban abban a nairobi bevásárlóközpontban, amely túszdráma helyszíne volt az elmúlt két napban - jelentették a hírügynökségek a helyszínről.

A kenyai biztonsági erők megerősítették, hogy támadást indítottak az épületben rejtőzködő szélsőségesek ellen. Három nagy erejű robbanás is hallatszott.

Néhány órával korábban egy katonai szóvivő közölte, hogy a túszok többsége már kiszabadult a bevásárlóközpontból, de nem részletezte, hogy hány túsz maradt benn. Azt is mondta, hogy a kenyai védelmi erők ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét. A támadókat állítólag elszigetelték a bevásárlóközpont egyik szegletében.

A szombat dél óta tartó túszdrámában az eddigi jelentések szerint 68-an haltak meg. A halálos áldozatok között - hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint - három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is. Diplomata, költő, humanitárius szervezet képviselője is található az áldozatok között.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai támadók azt közölték, hogy megtorlásként indították a támadást, azért, mert a szomszédos Kenya csapatai ellenük léptek be a szomáliai polgárháborúba.

00:17 - Kiszabadították a nairobi bevásárlóközpontban fogva tartott túszok túlnyomó többségét - jelentette vasárnap késő este a CNN hírtelevízió a kenyai hadseregre hivatkozva.

"A túszok többsége kiszabadult, és a kenyai védelmi erők ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét" - közölte Cyrus Oguna katonai szóvivő. Azt nem részletezte, hogy hány túsz maradt a bevásárlóközpontban és hány szabadult ki a túszejtők fogságából.

A kenyai katonák vasárnap este hatoltak be a bevásárlóközpontba, hogy véget vessenek a szombat dél óta tartó túszdrámának. Két helikopter körözött az épület felett, és egyikük közvetlen a tetőszerkezet fölé ereszkedett. Az akció idején hangos robbanásokat lehetett hallani az épületből.

A kenyai hatóságok közölték, hogy a túszmentő akció helyi idő szerint éjfélig is eltarthat. Más részletek egyelőre nem ismertek.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy vasárnap délután 10-15 túszejtő még mintegy 30 embert tartott fogva a bevásárlóközpont második emeletén.
A szombat dél óta tartó túszdrámában 68-an haltak meg. Egyes hírek szerint a halálos áldozatok között vannak külföldiek, és a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának a helyettes vezetője is meghalt.

Korábban:

Behatoltak a bevásárlóközpontba

Rendőrök hatoltak be vasárnap este Nairobiban abba a bevásárlóközpontba, ahol szomáliai terroristák elbarikádozták magukat túszaikkal együtt.

Komoly akció van folyamatban - közölte a kenyai válságközpont. A behatoló rendőrök azt jelentették, hogy az épület belsejében sok helyen látni holttesteket. A végleges veszteségmérleg sokkal súlyosabb lehet, mint amit eddig tudni lehetett - mondták.

A vöröskereszt twitteres közleménye szerint kilenc holttestet kihoztak az épületből, és ezzel 68-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

A négyszintes épületből szórványos lövöldözés hallatszik, egyes támadók állítólag még gránátokat is dobálnak a rendőrökre - közölte egy biztonsági forrás.


Kenya elnöke szerint jó esély van a merénylők "semlegesítésére"

A biztonsági erők jó eséllyel semlegesíteni tudják a nairobi bevásárlóközpontban ismeretlen számú túszt fogva tartó iszlamista fegyvereseket - közölte vasárnap Uhuru Kenyatta kenyai elnök, hozzátéve, hogy országa meg fog róla bizonyosodni, valóban az akciót magára vállaló as-Sabab milícia áll-e a támadás mögött.

"A bűnözők jelenleg mind egy helyen tartózkodnak az épületen belül. Biztosíthatom a kenyai lakosságot, hogy a helyszínen lévő szakembereknek köszönhetően olyan jó esély van a terroristák semlegesítésére, amilyen jót csak kívánhatunk" - nyilatkozta az államfő.

Az afrikai ország elnöke, amikor a helyszínen lévő szakembereket emlegette, valószínűleg arra az izraeli különleges egységre utalt, amely vasárnap érkezett a nairobi bevásárlóközpontba, hogy segítse a helyi biztonsági erőket az iszlamisták fogságában lévő túszok kiszabadításában.

Kenyatta elmondta, hogy szombaton az as-Sabab nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai iszlamista lázadószervezet vállalta magára a nairobi bevásárlóközpont elleni szombati támadást, azonban a kenyai hatóságok kivizsgálást fognak indítani annak kiderítésére, hogy tényleg ők állnak-e a merénylet mögött.

Ellenzéki személyiségekhez és más magas rangú tisztségviselőkhöz hasonlóan az elnök is attól tart, hogy a támadás miatt Kenya felkerül az utazásra nem javasolt országok közé, ezért arra szólította fel a külföldi államokat, hogy ne tegyék országát erre a listára, ugyanis az súlyosan károsítaná a lakosság és az állami bevételek szempontjából létfontosságú idegenforgalmi szektort.

Nem sokkal ezelőtt az is kiderült, hogy Kenyatta unokaöccse és annak menyasszonya is az áldozatok között van.

A szombati támadásban hivatalos közlés szerint 59 ember vesztette életét, a sebesültek száma csaknem kétszáz, a létesítmény központi részét már megtisztították a fegyveresektől, de még mindig ismeretlen számú túsz van a fegyveresek fogságában.

A vasárnapi brit sajtónak nyilatkozó túlélők egybehangzó beszámolói szerint a plázába behatoló fegyveres osztag kifejezetten a nem muszlim "hitetlenekre" vadászott. Egy szemtanú a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak elmondta: a támadók a bevásárlóközpontban tartózkodóktól személyazonosító okmányokat követeltek, és akinek nem muszlim származásra utaló neve volt, azt agyonlőtték.

Nairobi merénylet: több tucat halott és túsz egy kenyai bevásárlóközpontban - megrázó képek! Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Segítséget ajánlott fel az Interpol is

Az Interpol is felajánlotta segítségét a kenyai biztonsági erőknek a Nairobiban elkövetett terrortámadással kapcsolatban - közölték vasárnap a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet lyoni központjában.

Az Interpol kész a kenyai rendfenntartó erők rendelkezésére bocsátani egy terrorelhárítási szakértőkből, elemzőkből, orvosokból és kommandósokból álló csoportot, és elsőbbséget biztosít a kenyai hatóságok minden információkérésének a parancsnoki központban és az Interpol kenyai irodájában - jelentette be közleményben a szervezet.

Kenyai kérésre nemzetközi riasztást is kiadnak, és összehasonlítják az adatbázisukban szereplő adatokat a Kenya által benyújtott DNS-mintákkal és ujjlenyomatokkal.

Nairobiban a Westgate Mall bevásárló központban vasárnap délután még mindig kitartottak a túszejtő fegyveresek, akik előző nap legalább 59 embert öltek meg a hatóságok szerint. Az áldozatok között külföldiek is vannak, valamint a kenyai elnök egyik unokaöccse. A túszok mintegy harmincan lehetnek.

Brit külügy: legalább három brit halott

Legalább három brit állampolgár halt meg a kenyai főváros egyik bevásárlóközpontjában végrehajtott, több tucatnyi emberéletet kioltó terrortámadásban - közölte vasárnap Londonban a brit külügyminisztérium.

A Foreign Office szóvivőjének tájékoztatása szerint valószínű, hogy a brit áldozatok tényleges száma ennél több, mivel a minisztériumhoz továbbra is folyamatosan érkeznek friss információk.

David Cameron brit miniszterelnök is hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában, hogy Nagy-Britanniának "további rossz hírekre kell készülnie" a brit áldozatok számát illetően.

A londoni hatóságok már értesítették azoknak a brit állampolgároknak a hozzátartozóit, akikről bebizonyosodott, hogy életüket vesztették a Nairobiban elkövetett támadásban.

A vasárnapi brit sajtónak nyilatkozó túlélők egybehangzó beszámolói szerint a plázába behatoló fegyveres osztag kifejezetten a nem muszlim "hitetlenekre" vadászott. Egy szemtanú a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak elmondta: a támadók a bevásárlóközpontban tartózkodóktól személyazonosító okmányokat követeltek, és akinek nem muszlim származásra utaló neve volt, azt agyonlőtték.

Brit értesülések szerint a "Fehér Özvegy" állhat a támadás mögött

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a "Fehér Özvegy" néven emlegetett, világszerte körözött fiatal angol terroristanő állhat a kenyai fővárosban végrehajtott, több tucatnyi emberéletet kioltó terrortámadás mögött.

A támadást szombaton délután hajtotta végre egy fegyveres csoport a zsúfolt Westgate nevű bevásárlóközpontban, Nairobi egyik jómódú negyedében.

Az akció után nem sokkal az al-Kaida terrorhálózattal szoros kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet közölte, hogy emberei követték el a vérengzést.

A vasárnapi brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az as-Sabab egyik főideológusa és a csoport kelet-afrikai tevékenységének irányítója a 29 éves Samantha Lewthwaite, egy brit katonatiszt leánya, aki a dél-angliai Buckinghamshire megyében született és nőtt fel.

A háromgyermekes Lewthwaite már tizenévesen áttért az iszlám hitre, és fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlám hitre tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt.

Lindsay csecsemőkorában került szüleivel Nagy-Britanniába, és áttérése után nevét Lindsay Jamalra változtatta. Három társával együtt a merénylet hajnalán a Londontól északra fekvő Lutonból vonattal utazott a fővárosba. A társaság a pokolgépeket rejtő hátizsákokkal együtt a londoni King's Cross pályaudvaron szállt le, és innen hárman különböző metróvonalakra, egyikük egy emeletes londoni városi buszra szállt fel.

Négyük közül Lindsay pokolgépe okozta a legsúlyosabb, 26 emberéletet kioltó - vagyis az áldozatok felét megölő - pusztítást a King's Cross és a Russell Square metróállomások közötti alagútban, a Piccadilly metróvonalon.

Lindsay felesége, Samantha Lewthwaite akkor héthónapos terhes volt közös gyermekükkel. Lewthwaite-re a brit elhárítás értesülései szerint ezután ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a "White Widow" (Fehér Özvegy) nevet. A fiatal nő a The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - által vasárnap idézett rendőrségi források szerint a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak.

A pár ellen a kenyai hatóságok vádat emeltek, mivel a hatósági gyanú szerint 2011-ben a kenyai Mombasa kikötővárosban szállodák ellen tervezetek pokolgépes merényletsorozatot.

A brit sajtóban megjelent értesülések szerint a pakisztáni apától és kenyai anyától származó Ghanit, aki az Osama al-Britani nevet vette fel menekülése után, éppen a múlt héten saját csoportja, vagyis az as-Sabab egy osztaga Szomáliában megölte. A The Sun által idézett bennfentes források szerint Ghani a milícián belüli hatalmi harcok áldozatává vált, mivel a jelenlegi vezetéssel szembeforduló frakcióhoz csatlakozott.

A brit lapnak nyilatkozó források szerint felesége, Samantha Lewthwaite - jóllehet az as-Sababon belül betöltött magas funkciója révén megtehette volna - nem kelt Ghani védelmére, sőt "senki nem volt dühösebb rá", mint ő.
A The Sun forrásai szerint Lewthwaite valószínűleg úgy gondolta, hogy "az ügy fontosabb, mint saját férje".

Az idézett bennfentesek szerint Lewthwaite mára az as-Sabab nagy befolyású vezetői közé emelkedett, és ő a csoport elsőszámú pénzadományszerzője, valamint összekötője az al-Kaida európai szárnyával.

AFP: izraeli kommandósok hatoltak be az üzletközpontba

Izraeli különleges egység hatolt be vasárnap a nairobi bevásárlóközpontba, hogy kiszabadítsa az iszlamisták fogságában lévő túszokat - közölte a francia hírügynökséggel a kenyai biztonsági erők képviselője.

A brit Reuters hírügynökség viszont arról számolt be, hogy "izraeli tanácsadók" segítik a kenyai hatóságokat a túszdráma sikeres befejezésében. "Izraeli tanácsadók közreműködnek a (túszejtőkkel folyó) tárgyalások stratégiájának kidolgozásában, de egyetlen izraeli sem vesz részt egy esetleges rajtaütési műveletben" - mondta a brit hírügynökség tudósítójának egy neve elhallgatását kérő kenyai forrás.

Szombaton az izraeli külügyminisztérium úgy foglalt állást, hogy a kenyai fővárosban lezajlott támadás az afrikai ország belügye. "Úgy tűnik, hogy a terrorista támadás Kenya belügye, amely nem kifejezetten Izrael ellen irányul" - tudatta a tárca.

A szombati támadásban hivatalos közlés szerint 59 ember vesztette életét, a sebesültek száma csaknem kétszáz.

A belügyminiszter szerint 59-en haltak meg a szombati támadásban

A fegyveres iszlamisták által egy nairobi bevásárlóközpontban elkövetett támadásban legalább 59 ember életét oltotta ki - közölte vasárnap a kenyai kormány belügyminisztere.

Joseph Ole Lenku tájékoztatása szerint az 59 halálos áldozat mellett 175-en sebesültek meg az iszlamista merénylők véres akciója során. A halottak között több külföldi van, köztük egy kanadai diplomata. A bevásárlóközpontból eddig több mint ezer embert sikerült kimenekíteni. Az épületben feltehetőleg még mindig 10-15 merénylő tartózkodik - mondta a belügyminiszter. Az iszlamisták által fogva tartott túszok számáról nem volt hajlandó számot közölni. Csupán annyit közölt, a biztonsági erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a túszok biztonságosan elhagyhassák a bevásárlóközpontot.

Az amerikai CNN televízió kenyai kormánykörökre és nyugati diplomatákra hivatkozó jelentése szerint az iszlamista támadók mintegy harminc túszt tartanak fogva.

Vöröskereszt: 43 halottja van a támadásnak

A nairobi üzletközpont ellen végrehajtott terrorista támadásban 43 ember halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladja a kétszázat - közölte vasárnap a kenyai vöröskereszt.

A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról

A Külügyminisztérium nem tud arról, hogy lennének magyar áldozatai a szombati nairobi terrortámadásnak - közölte a minisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI-vel.

Kaleta Gábor azt mondta, életvitelszerűen húsz magyar állampolgár tartózkodik Kenyában, néhány regisztrált turistáról is tudnak, de magyar áldozatról nem.

Az osztályvezető hangsúlyozta, Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, köztük a nairobi merényletet is.

Az áldozatok között külföldiek - elsősorban francia és brit állampolgárok - is vannak.

A szombaton elkövetett fegyveres támadást a szomáliai iszlamisták radikális szervezete, az as-Sabab milícia vállalta magára. Emberei vasárnap is bent maradtak a bevásárlóközpontban, amelynek felső szintjén elbarikádozták magukat, több túszt tartva fogva. A délelőtti órákban fültanúk újabb lövöldözést halottak az épületből.

Még mindig vannak túszok az emberrablók fogságában

Ismeretlen számú túsz van még mindig az as-Sabab szomáliai iszlamista fegyvereseinek fogságában abban a nairobi bevásárlóközpontban, ahol a terrortámadás történt - közölte a kenyai kormány vasárnap reggel.

A tájékoztatás szerint a túszokat a bevásárlóközpont különböző részein tartják fogva. A létesítmény központi részét már megtisztították a fegyveresektől.

A központ ellen szombat délután végrehajtott iszlamista támadásban legkevesebb 39 ember vesztette életét és több mint 150 a sebesültek száma.

Nairobi merénylet: több tucat halott és túsz egy kenyai bevásárlóközpontban - megrázó képek! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Tizenhét órával a támadás kezdetét követően, vasárnap reggel még mindig folyt a fegyveresek elleni harc - állapította meg az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

A bevásárlóközpont köré vont katonai egységek egyik tisztje azt mondta, hogy (a túszok életének megóvása érdekében) nem lehet elhamarkodottan cselekedni.

Elítélte az ENSZ BT a támadást

Egyhangúlag elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nairobi terrortámadást vasárnapra virradóra, a hivatalos jelentések szerint a halálos áldozatok között franciák és kanadaiak, a sérültek között amerikaiak is vannak.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szombat este televíziós beszédben jelentette be, hogy az as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet által egy nairobi bevásárlóközpont ellen végrehajtott támadásban legkevesebb 39 ember vesztette életét, a halottak között gyermekek is vannak. Egy kormánytisztviselő vasárnap hajnalban azt közölte, hogy a sebesültek száma mintegy háromszáz.

A terrortámadást szombaton délután fegyveresek vaktában lövöldöző mintegy tízfős csoportja hajtotta végre a zsúfolt Westgate Mall nevű bevásárlóközpontban. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók több túszt is ejtettek. A hírügynökségek a hajnali órákban arról számoltak be, hogy néhány fegyveres még mindig a bevásárlóközpontban tartózkodik és túszokat tart fogva. A túszok száma nem ismert. A kenyai biztonsági erők egyik lépviselője elismerte, hogy az akció hajnalban még tart, és a túszok kiszabadítását ígérte. Néhány túszt állítólag már sikerült kiszabadítani.

Az áldozatok között külföldiek is vannak. Hivatalos párizsi és ottawai bejelentés szerint két francia és két kanadai állampolgár vesztette életét. Londonban William Hague külügyminiszter szombat este annyit közölt, hogy a támadás áldozatai között brit állampolgárok is vannak. Pontos számot azonban nem említett.

Nairobi merénylet: több tucat halott és túsz egy kenyai bevásárlóközpontban - megrázó képek! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a sebesültek között több amerikai állampolgár is van. John Kerry külügyminiszter az Egyesült Államok támogatását ígérte a kenyai kormánynak.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy "harcosai" hatoltak be a központba, ahol megöltek - mint állították - "több mint 100 kenyai hitetlent". A közlemény szerint az akció megtorlás volt azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai ellenük avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba, immár két éve.

Kenyatta elnök beszédében azt is közölte, hogy a támadásban "nagyon közeli családtagjai" is életüket vesztették. "Legyőzzük a terrorizmust" - hangoztatta az elnök, aki szerint a támadás célja a kenyai nemzet megfélemlítése és megosztása volt.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök részvétét fejezte ki a kenyai kormánynak a történtek miatt. Az elnök elítélte a terrortámadást, és támogatást ígért Kenyának a radikális iszlamisták elleni harcban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa éles hangú közleményben ítélte el a terrortámadást. A terrorizmus a legnagyobb fenyegetést jelenti a nemzetközi békére és biztonságra - szögezte le a 15 tagállam által támogatott határozat.

A nairobi bevásárlóközpont elleni a legjelentősebb terrortámadás volt Kenyában 1998 óta, amikor az al-Kaida terrorszervezet felrobbantotta az ottani amerikai nagykövetséget, kioltva több mint kétszáz ember életét.

Nairobi merénylet: több tucat halott és túsz egy kenyai bevásárlóközpontban - megrázó képek! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A sababisták közleményükben azt hangoztatták: már számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy "drámai következményei" lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának.

"Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" - fogalmazott a közlemény, amely követelte, hogy Kenya vonja ki minden katonáját Szomáliából.

A kenyai csapatok egy többnemzetiségű afrikai békefenntartó erő részeként tartózkodnak Szomáliában, ahol a mogadishui kormányt támogatják a fegyveres felkelést folytató muszlim vallási fundamentalisták ellenében.

Britek és franciák is vannak az áldozatok között

Brit és francia állampolgárok is vannak a szombati nairobi terrortámadás halálos áldozatai között.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szombat este televíziós beszédben jelentette be, hogy az as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet által egy nairobi bevásárlóközpont ellen végrehajtott támadásban legkevesebb 39 ember vesztette életét és több mint 150 a sebesültek száma.

A párizsi Elysée palota bejelentése szerint az áldozatok között két francia állampolgár is van.

Londonban William Hague külügyminiszter annyit közölt, hogy a támadásban brit állampolgárok is életüket vesztették. Pontos számot a miniszter nem közölt.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a sebesültek között több amerikai állampolgár is van.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy "harcosai" hatoltak be a bevásárlóközpontba, ahol megöltek "több mint 100 kenyai hitetlent". A közlemény szerint az akció megtorlás azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai ellenük avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba, immár két éve.

Kenyatta elnök televíziós beszédében azt közölte, hogy a támadásban "nagyon közeli családtagjai" is életüket vesztették. "Legyőzzük a terrorizmust" - hangoztatta az elnök, aki szerint a támadás célja a kenyai nemzet megfélemlítése és megosztása volt.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök részvétét fejezte ki a kenyai kormánynak a történtek miatt. Az elnök elítélte a terrortámadást, és támogatást ígért Kenyának a radikális iszlamisták elleni harcban.
A nairobi Westgate Mall nevű bevásárlóközpont elleni a legjelentősebb terrortámadás volt Kenyában 1998 óta, amikor az al-Kaida terrorszervezet felrobbantotta az ottani amerikai nagykövetséget, kioltva több mint kétszáz ember életét.

Nairobi merénylet: több tucat halott és túsz egy kenyai bevásárlóközpontban - megrázó képek! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A sababisták közleményükben azt hangoztatták: már számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy "drámai következményei" lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának.

"Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" - fogalmazott a közlemény, amely követelte, hogy Kenya vonja ki minden katonáját Szomáliából.

A kenyai csapatok egy többnemzetiségű afrikai békefenntartó erő részeként tartózkodnak Szomáliában, ahol a mogadishui kormányt támogatják a fegyveres felkelést folytató muszlim vallási fundamentalisták ellenében.

A támadást szombaton délután a fegyveresek vaktában lövöldöző mintegy tízfős csoportja hajtotta végre a bevásárlóközpontban. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók korábbi jelentések szerint több túszt is ejtettek.

A kenyai rendőrség, majd a katonaság üzletről üzletre vonulva fésülte át a főleg külföldiek és gazdag kenyaiak által látogatott épületet, a merénylők egyikét állítólag lelőtték.

Szomáliai iszlamisták vállalták magukra a nairobi pláza elleni terrortámadást

Magára vállalta a nairobi bevásárlóközpont elleni szombati támadást az as-Sabab nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai iszlamista lázadószervezet.

Az as-Sabab szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy "harcosai" hatoltak be a bevásárlóközpontba, ahol megöltek "több mint 100 kenyai hitetlent". A közlemény szerint az akció megtorlás azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai úgymond az ő ellenükben avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba immár két éve.

A sababisták hangoztatják, már számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy "drámai következményei" lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának.

"Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" - hangzik a közlemény.

A kenyai csapatok egy többnemzetiségű afrikai békefenntartó erő részeként tartózkodnak Szomáliában, ahol a mogadishui kormányt támogatják a fegyveres felkelést folytató muszlim vallási fundamentalisták ellenében.

Szombaton délután fegyveresek vaktában lövöldöző mintegy tízfős csoportja legkevesebb harminc embert ölt meg a kenyai főváros Westgate Mall nevű bevásárlóközpontjában. Hatvanra tehető a sebesültek száma, akik között washingtoni bejelentés szerint amerikai állampolgárok is vannak. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók egyes jelentések szerint több túszt is ejtettek.

Nairobi merénylet: több tucat halott és túsz egy kenyai bevásárlóközpontban - megrázó képek! Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az egyes információk szerint álarcot, más jelentések szerint fehér turbánt viselő merénylők délben, a legforgalmasabb időpontban hatoltak be a tehetős Westlands negyedben lévő bevásárlóközpontba. Kézigránátokat robbantottak, majd lövöldözni kezdtek.

A vásárlók eleinte azt hitték, hogy nagyszabású rablótámadás részesei, de a fegyveresek nem zsákmányoltak értékeket. A kenyai rendőrség, majd a katonaság üzletről üzletre vonulva fésülte át a főleg külföldiek és gazdag kenyaiak által látogatott épületet, a legfrissebb hírek szerint a merénylők egyikét lelőtték.

Több szemtanú is azt mondta újságíróknak, hogy a fegyveresek külföldieknek, leginkább szomáliaiknak látszottak, és idegen nyelven beszéltek. Egyesek szerint a támadók távozásra biztatták a plázában lévő muszlimokat, mondván, hogy célpontjaik a nem muszlimok.

A bevásárlóközpontban több izraeli érdekeltségű üzlet is működik, de nem tudni, hogy ezek célpontjai-e a fegyvereseknek, akik közül többen egy Nakumatt nevű szupermarketbe vették be magukat.

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az "értelmetlen erőszakcselekményt". Az amerikai sérültek számáról vagy állapotáról nem közöltek semmit.

A nairobi bevásárlóközpont elleni a legjelentősebb terrortámadás Kenyában 1998 óta, amikor az al-Kaida terrorszervezet felrobbantotta az ottani amerikai nagykövetséget, kioltva több mint kétszáz ember életét.

Korábban

Sok embert lelőttek álarcos fegyveresek szombaton a kenyai főváros, Nairobi egy bevásárlóközpontjában egy mindeddig tisztázatlan célú támadásban.

Az áldozatok számáról ellentmondóak az adatok, a kenyai Vöröskereszt közlése szerint legalább 22 embert lőttek agyon a fegyveresek, akiket a helyszínen lévő rendőrök terroristáknak neveztek. A sebesültek száma több tucatra tehető.

Szemtanúkra hivatkozó jelentések szerint a tehetős Westlands negyedben lévő Westgate Mallt dél tájban rohamozták meg fegyveresek, akiknek száma a rendőrség szerint "valószínűleg nem több tíznél". Kézigránátokat robbantottak, majd vaktában lövöldöztek az emberekre.

Egyes helyi televíziók azt jelentették, hogy a gépkarabéllyal felfegyverzett támadók túszokat is ejtettek, de ezt eddig hivatalosan nem erősítették meg. Egy rendőr a helyszínen azt mondta az AFP-nek, hogy hét túszt ejtettek a fegyveresek.

Órákkal a támadás kezdete után is lövések és kézigránátok robbanása hallatszott.

A rendőrség üzletről üzletre járva fésülte át a főleg külföldiek és gazdag kenyaiak által látogatott négyszintes plázát. A feltételezett terroristák a második emeletre szorultak vissza. A rendőrökhöz később katonák is csatlakoztak.

Egy szemtanú azt mondta az AFP-nek, hogy a támadók nem a Kenyában használt szuahéli, hanem egy arabhoz vagy szomálihoz hasonló nyelvet beszélik. Egy másik szemtanú is arról beszélt, hogy "szomáliai kinézetűnek" látta az egyik fegyverest.

Egy további szemtanú szerint a fegyveresek távozásra biztatták a muszlim vallásúakat, mondván, hogy ők biztonságban vannak, és kijelentették, hogy célpontjuk a nem muszlimok. A szemtanú szerint néhány embert "kivégeztek" azután, hogy kérdéseket tettek fel nekik.

A kenyai belügyminisztérium szerint "valószínűleg terrortámadás" történt.
A támadással kapcsolatban a hírügynökségi jelentések megjegyezik, hogy a szomáliai iszlamista lázadók terrorakciókkal fenyegették meg Kenyát, amiért két évvel ezelőtt a kormányerők oldalán avatkozott be a szomáliai polgárháborúba.

Olvasóink írták

 • 13. szandokán 2013. szeptember 24. 08:24
  „Már az elején Rambónak kellett volna szólni.”
 • 12. Lacusch69 2013. szeptember 22. 22:00
  „11. Ez már a tyúk vagy tojás sztori...”
 • 11. Apátfalvi** 2013. szeptember 22. 21:12
  „Egyesek el vannak tévelyedve, amikor azt hiszik, hogy a személyes sérelem felmentheti ezeket a tetteik súlya alól. Igen, valóban követtek el bűnöket mind az amerikai, mind az őket támogató erők több országban is, amelyekért az elkövetők sajnos csak igen kis számban kerültek felelősségre vonásra. Azonban ez nem adhat felmentvényt ártatlan civilek gyilkolására, sem régen, sem most!

  Különben meg a cikkben szereplő gyilkosok a hazájukban ugyancsak gyilkoló és rabló, primitív lázadók érdekeit képviselik, akiknek nem tetszik, hogy valamiféle kormányszerűség igyekszik úrrá lenni az országban tomboló anarchián és nem valamiféle sérelmet vagy bűnt próbálnak ilyetén módon megtorolni.

  10. Ha szerinted egy plázában vaktában lövöldöző és gránátokat hajigáló horda nem terrorista, akkor nyugodtan válts jegyet Szomáliába és bratyizz a lázadókkal. Ha az első pár napot túléled, nyert ügyed van! (elviekben)”
 • 10. bootscode 2013. szeptember 22. 20:03
  „Na megint jönnek a tudatlanok, hogy a terrorizmus igy meg úgy. El kellene gondolkodni azon ki a terrorista, ja hogy, a tv-ben nem azt mondták. Bocs :D”
 • 9. Lacusch69 2013. szeptember 22. 19:47
  „6.
  Én sem csípem a terrorcselekményeket, de ez társasjáték, nem rólam vagy rólad szól (remélhetőleg)...
  Válaszcsapás közben többnyire meghal egy rakás ártatlan civil is, a másik oldalról (drónokról indított rakéták esetében különösen esélyes).
  Ez nem zavar?
  Azt tudtad, hogy Afganisztánban volt, aki a szomszéd bemondására (Abdul tálib!) egyszer csak Guantanamón találta magát?
  Valamikor a 2000-es évek elején az egyik palesztin öngyilkos merénylő búcsúüzenetét láttam a híradóban (HírTv).
  Egy lélegzetelállítóan gyönyörű, 30-as, diplomás palesztin nő volt az illető.
  Azt mondta, hogy a férje mérnök volt, és ártatlan civilként meghalt egy izraeli légitámadásban ("járulékos veszteség").
  Ő így tud bosszút állni.
  A két gyerekük felnevelését a rokonokra bízza.
  Megdöbbentő volt.
  Akkor alaposan elgondolkoztam a világon és megváltozott a szemléletem...”
 • 8. benq 2013. szeptember 22. 18:59
  „vigyázz!!
  az egyik oldalon terrorista, a másik oldalon nemzeti hős!
  lásd- baltásékat.”
 • 7. margot 2013. szeptember 22. 17:05
  „Élve egyetlen embert sem szabad hagyni a terroristáknál.”
 • 6. Apátfalvi** 2013. szeptember 22. 16:15
  „"de a szövetségesek még többet"

  És ez felmenti a nácikat? Nem. Felmenti a terroristákat? Nem.

  Miért van terrorizmus? Nyilván erről sokat lehetne beszélni. De addig is, amíg csak egyetlen egy civilnek is bántódása esik ezek miatt a vadállatok miatt, nem diskurálgatni kell, hanem nyomozni, figyelni, majd amikor kell, lecsapni. Kíméletlenül.”
 • 5. Ballas 2013. szeptember 22. 15:42
  „4. de arra már biztosan nem tudsz magyarázatot adni miért van terrorizmus, és hogy miért pont az 50-es évektől kezdve... (én tudom), jah és vágom a különbséget, a nácik tényleg megöltek jó pár ártatlan embert is, de a szövetségesek még többet (Drezda és Tokió gyújtóbombázása, Hirosima, Nagaszaki stb.)”
 • 4. Apátfalvi** 2013. szeptember 22. 15:13
  „3.

  Ezek afrikaiak, igaz, de az al-kaida, mint a cikkben is leírják, egy NEMZETKÖZI terrorszervezet, amely már többször megfenyegette Európát is. Nyilván nem Magyarország az első számú célpontja, de sajnos ezek a férgek bármikor, bárhol támadást intézhetnek a fejlett és civilizált világ ellen. <moderálva>

  A nácik meg ártatlan emberek tömegét gyilkolták meg, míg én a gyilkos, ártatlanokat öldöső terroristákkal tenném ugyanezt. Ártatlan <--> bűnös, vágod a kettő közötti különbséget?!”
 • 3. Ballas 2013. szeptember 22. 14:57
  „1. "Még több kínzó- és kivégzőközpontot kell felállítani a rohadékok elpusztítására!" - nem is tudom ki a "náci"... téged aztán szépen felültettek, vagytok még egy páran :) afrikai benszülettek egymás ellen, mi közünk nekünk ehhez? az igazi terroristákat teljesen máshol kell keresni, te "emberiség vezére" :)”
 • 2. queenmargareth1 2013. szeptember 22. 12:58
  „Rohadt, mocskos, brutális állatok!Fegyvertelenek ellen!Gyerekek ellen!Mindet fejbe lövetni aki ezt kitalálta, végigvitte!”
 • 1. Apátfalvi** 2013. szeptember 22. 12:30
  „Minden fejlett és civilizált országnak támogatnia kell a terrorizmus elleni harcot és a rohadék terroristák teljes, totális megsemmisítését! A civilizált nyugati világnak, az emberiség vezérének nem szabad tétlenül néznie, hogy ezek az alulfejlett, emberalatti élőlények fenyegetést jelentsenek bármely ország civil lakosságára! Még több kínzó- és kivégzőközpontot kell felállítani a rohadékok elpusztítására!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt áldozatokat keresnek a Costa Concordia belsejében

Robotgépek és búvárok keresik kedd reggeltől a tavaly januárban zátonyra futott Costa Concordia… Tovább olvasom