Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Naomi Campbell ´véres gyémántjai´

Tanúként idézték a hágai törvényszék elé Naomi Campbellt. A modell a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában csütörtökön elismerte, hogy 1997-ben "piszkosnak látszó köveket" kapott ajándékba egy Charles Taylor akkori libériai elnök társaságában elköltött vacsora után, de azt állította, nem tudta, hogy gyémántok voltak a zacskóban, sem azt, hogy Taylor küldte neki azokat.
A brit topmodellt tanúként idézték a törvényszék elé, hogy válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a vád alá helyezett volt libériai elnök úgynevezett „véres gyémántokkal" ajándékozta meg őt. Taylor a Sierra Leone-i lázadóknak küldött fegyverszállítmányokért cserében több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott, ezek kapták a nyilvánosságban a véres jelzőt.

Campbell elmondta, hogy egy, a Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök által adott vacsora után már nyugovóra tért, amikor kopogtattak ajtaján. Két férfi állt az ajtóban, akik egy zacskót nyújtottak át neki, mondván: "ajándék az ön számára".

A topmodell azt mondta, hogy csak másnap reggel nyitotta ki a zacskót, amelyben „apró piszkos kövek" voltak. Az esetről beszámolt ügynökének, Carole White-nak és Mia Farrow színésznőnek, aki szerint a kövek gyémántok voltak. Egyikük azt mondta: nyilván Taylor ajándékáról van szó, és maga Campbell is így vélte. Azt mondta, a drágaköveket egy barátjának adta oda, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában.

Naomi a törvényszék előtt. Fotó: mr1
Naomi a törvényszék előtt. Fotó: MTI

A vád képviselőjének Campbell gyémántajándékozási tanúvallomására amiatt volt szüksége, hogy cáfolja Taylor állítását, miszerint sohasem került birtokába csiszolatlan gyémánt.

A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé. Az ügyészek szerint felfegyverezte, kiképezte és utasította a Sierra Leone-i lázadókat, akik több ezer polgári személyt öltek vagy csonkítottak meg a határ mentén. A volt libériai elnök tagadja a vádakat, a Campbell-féle gyémántsztorit pedig egyenesen képtelenségnek nevezte.

Naomi Campbell ez idáig az egyetlen olyan tanú a perben, akinek nem volt köze a harcokhoz. A topmodell, aki megpróbálta elkerülni a tanúskodást, rendőrségi kíséret mellett érkezett a bíróságra. A törvényszék döntése értelmében nem lehetett róla felvételeket készíteni sem akkor, amikor belép a tárgyalóterembe, sem akkor, amikor elhagyja azt. Amíg a tárgyalóteremben tartózkodik, végig mellette van ügyvédje, aki ügyel arra, hogy a modell minden kérdésre helyesen válaszoljon.

Olvasóink írták

  • 1. katt 2010. augusztus 06. 11:56
    „szegény Naomi, ezen a képen borzasztóan néz ki...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a miniszter: viszonya volt a király egyik feleségével

Lemondott tisztségéről a szváziföldi igazságügyi miniszter, miután egy ellenzéki civil szervezet… Tovább olvasom