Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 29. vasárnap - Auguszta

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Külföldi hírek > Napi cukiság: szamaragolás és szamárverseny Királyhalmon

Napi cukiság: szamaragolás és szamárverseny Királyhalmon

Harmincadik alkalomnal rendezték meg a túlnyomórészt magyarok lakta vajdasági Királyhalmon a szamárverseny fogathajtást és szamaragolást. Nézegessen cuki csacsikat galériánkban.

MTI - 2012.08.26. 20:15
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A jubileumi versenyen – ahogy a korábbi évtizedekben is - az indulók két kategóriában mérték össze ügyességüket és a csacsik gyorsaságát: szamaragolásban és fogathajtásban.

A versenyzők szőrén ülték meg a szamarat, és a feladat két kör megtétele volt a néhány száz méteres pályán. Akadt, akinek már a rajt is komoly kihívást jelentett: a szabadkai Zigyar Iván Madonna nevű csacsija megmakacsolta magát, gazdája húzta, egy a pályára befutó szurkoló pedig tolta az állatot, amíg végre hosszabb nógatás után elindult.

Napi cukiság: szamaragolás és szamárverseny Királyhalmon. Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A többiek szerencsésebbek voltak, és az is kiderült a szamaragolásban a rutin számít, hiszen a két, két és féléves vetélytársak előtt a célba elsőként a huszonkét esztendős Manó futott be, hátán a csantavéri Kis Dadara Ferenccel.

A versenyző az MTI-nek elmondta, három évtizede minden Királyhalmon rendezett megméretetésen részt vesz, és 1999 óta valamennyi alkalommal a dobogón végzett, többször is az első helyen. Már évek óta versenyez Manóval, aki huszonkét éves kora ellenére nem számít kifejezetten idősnek.
Napi cukiság: szamaragolás és szamárverseny Királyhalmon. Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely (galéria)


A második versenyszám a részben technikai sportnak is minősíthető fogathajtás, amely során az ügetőversenyekről ismert, de azoknál jóval kisebb kocsikba fogják be a csacsikat. A kategória legfiatalabb indulója a tizenkét esztendős Sinkovics Szebasztian volt. A csantavéri iskolás tavaly győzött, idén bár az egyik selejtezőfutamból hatalmas hajrával sikerült döntőbe jutnia, csak a második helyet sikerült megszereznie, mert elsőként Markó nevű csacsijával Katona Ferenc futott be a célba.

A versenyt – amely idén nemzetközi volt, hiszen szamaragolásban a mórahalmi Pap László is rajthoz állt - a helybeliek és Vajdaság más településeiről érkezők mellett sok magyarországi vendég is végignézte, ez alkalomból ugyanis megnyitották a határátkelőt a Királyhalmot és Ásotthalmot összekötő úton.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. Mike3 2012.08.27. 14:50

:))Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...