Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

NATO-csúcs: Merkel elutasítja Ukrajna NATO-csatlakozását

A német kormányfő a NATO szolidaritásáról biztosította Kijevet a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban.

Kerry: nemzetközi összefogást szerveznek az iraki muszlim szélsőségesek ellen

Az Egyesült Államok nemzetközi összefogás kialakításán dolgozik annak érdekében, hogy visszaszorítsák Irakban a muszlim szélsőségeseket - közölte pénteken a walesi Newportban zajló NATO-csúcstalálkozó helyszínén John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry szerint ennek a formálódó nemzetközi katonai koalíciónak olyan támadásokat kell intéznie az Iszlám Állam nevű, valamint egyéb terrorszervezetek ellen, amelyek megakadályozzák, hogy e szélsőségesek területeket tudjanak saját uralmuk alá hajtani. Támogatást kell nyújtani az iraki biztonsági erőknek, valamint mindazoknak, akik hajlandóak fellépni a fanatikusok ellen, anélkül azonban, hogy ez a nemzetközi koalíció közvetlenül katonákat küldene a helyszínre - hangsúlyozta az amerikai diplomácia irányítója.

"Azt gondolom, mindenki számára ez jelenti az átléphetetlen határt: katonáink ne lépjenek Irak földjére" - fogalmazott Kerry.

Az alakuló alkalmi katonai koalícióban a dolgok eddigi állása szerint az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Ausztrália, Törökország, Olaszország, Lengyelország és Dánia venne részt.


Korábban írtuk:

Biztosítani kell a kelet-európai tagállamokat arról, hogy a NATO mindig megvédi őket - mondta pénteken a brit miniszterelnök.

David Cameron a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezlet második, záró munkanapját megnyitó nyilatkozatában kijelentette: most, amikor Oroszország "törvénysértő módon tapossa Ukrajna földjét", meg kell nyugtatni a kelet-európai szövetségeseket, hogy a NATO minden esetben tartja magát a kollektív önvédelemről intézkedő 5. cikkely kötelezettségvállalásaihoz.

A brit kormányfő szerint azonban a NATO-nak növelnie kell kapacitásait. Cameron közölte: reméli, hogy ennek érdekében sikerül megerősíttetni azt a közös kötelezettségvállalást is, hogy a tagállamok hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát védelmi kiadásokra - és ennek az összegnek a 20 százalékát felszerelésre - fordítják.


Korábban írtuk:

A NATO és Ukrajna közötti fokozottabb együttműködés mellett állt ki csütörtökön a katonai szövetség Walesben zajló tanácskozásán a német kancellár, de újfent elutasította, hogy a kelet-európai ország csatlakozzon a NATO-hoz.

Nincs szó Ukrajna csatlakozásáról - hangsúlyozta Angela Merkel.

A német kormányfő a NATO szolidaritásáról biztosította Kijevet a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és jelezte, hogy a maga részéről kész további büntetőintézkedésekre Oroszországgal szemben.

Megerősítette viszont azt is, hogy nyitott a tárgyalásokra Moszkvával. Mint fogalmazott, Oroszországgal szemben határozottan, de párbeszédre készen kell fellépni. "Véleményem szerint ez a kettős stratégia a siker záloga" - tette hozzá.

Angela Merkel szerint a NATO-ban széles körű konszenzus alakult ki arról, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai úton rendezni. Az egyeztetések során nagy volt az egyetértés abban, hogy békés megoldást kell találni.

A kilátásba helyezett tűzszünetről és - az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet, Oroszország és Ukrajna képviselőiből álló - úgynevezett kontaktcsoport pénteki minszki üléséről szólva azt mondta: "Egy-két napon belül meglátjuk, hogy a szavakat tettek is követik-e majd".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szakadárok kényszermunkával büntetik a civileket Ukrajnában

Akár egy utcán elfogyasztott sör miatt is többhetes kényszermunkára számíthatnak kelet-ukrajnai… Tovább olvasom