Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

NATO-csúcs: politikai nyilatkozat a rakétavédelem jegyében

Lisszabon - Az európai rakétavédelem megteremtésének fontosságát kiemelő politikai nyilatkozat elfogadásával zárult szombaton a NATO kétnapos lisszaboni csúcstalálkozójának az a szakasza, amelyet a 28 tagország állam-, illetve kormányfője saját körben bonyolított le.
A 28 NATO-ország állam-, illetve kormányfője később találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, aki elfogadta a NATO rakétavédelmi együttműködési ajánlatát. Előzőleg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kijelentette: a NATO azután sem hagy fel Afganisztán támogatásával, hogy a biztonságért való felelősségvállalást a tervek szerint 2014 végéig fokozatosan átadják az afgán hatóságoknak. A tagállamok még pénteken elfogadták azt a stratégiai koncepciót, amelyhez a következő tíz évben igazodik a NATO tevékenysége - jelentette a helyszínről Kárpáti János, az MTI tudósítója.

Az atlanti szövetség Oroszországnak azt javasolta, hogy vizsgálják meg az együttműködés lehetőségét és indokoltságát a NATO által megteremtendő európai rakétavédelmi rendszer és az orosz rakétavédelem között. Az ajánlat arra irányult, hogy első lépcsőben a szakértők tekintsék át, mit lehet és érdemes kivitelezni az együttműködésben. Ezt Dmitrij Medvegyev államfő elfogadta, ám több médiakommentátor kiemelte: az orosz elnök nem mondta ki, hogy az orosz rakétavédelem ténylegesen hozzákapcsolódik majd a NATO létrehozandó rendszeréhez.

A NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői a NATO-Oroszország Tanács keretében találkoztak Medvegyevvel. Ez volt az első találkozó az orosz államfővel ilyen keretek közt azóta, hogy a 2008 augusztusi orosz-grúz háború lehűtötte a kapcsolatokat.

A tagállamok vezetői a csúcsértekezleten jóváhagyták a több mint 130 ezer fős nemzetközi erő afganisztáni kivonásának stratégiáját. Ennek kapcsán Anders Fogh Rasmussen közölte: a NATO azután sem hagy fel Afganisztán támogatásával, hogy a biztonságért való felelősségvállalást a tervek szerint 2014 végéig fokozatosan átadják az afgán hatóságoknak. A főtitkár arra számít, hogy 2014 után nem lesz szükség a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló alakulatainak Afganisztánban történő szerepvállalására.

A NATO-főtitkár megjegyezte: "Ha Afganisztán ellenségei azt gondolják, hogy csak ki kell várniuk, amíg kivonulunk, akkor csalódni fognak. Addig maradunk, amíg szükséges, hogy befejezhessük a munkát".

Rasmussen a csúcstalálkozóra meghívott Hamid Karzai afgán elnökkel megállapodást írt alá a NATO és Afganisztán közötti hosszú távú partnerségről. A partnerség kiterjed arra az időszakra is, amikor már nem lesz szükség a nemzetközi erők közvetlen harcoló szerepvállalására.

Az MTI tudósítója szerint a szombati politikai nyilatkozat számos témát bővebben és konkrétabban fejtett ki, mint a péntek este elfogadott új stratégiai koncepció .

A nyilatkozatban részletesen ismertetett teendők között szerepel, hogy javítani kell a NATO hozzájárulási képességét a válságmenedzseléshez, a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez. Ez alatt lényegében azt kell érteni, hogy a katonai erő alkalmazásán kívül el kell sajátítania a NATO-nak a civil újjáépítés nyelvezetét és munkamódszereit is. A nyilatkozat másik hangsúlyos eleme, hogy a NATO felhívta Oroszországot arra, hogy mélyítse el együttműködését az atlanti szervezettel azokon a területeken, ahol közös érdekeket lehet azonosítani.

Az atlanti szervezet úgy döntött, felülvizsgálja saját védelmi és elrettentő képességeit, miközben tovább támogatja a fegyverzetellenőrzési, leszerelési, és az atomfegyverek terjedését akadályozó erőfeszítéseket. A nyilatkozat megerősíti: a NATO által az európai "lakosság, terület és erők" megoltalmazása érdekében kifejlesztendő rakétavédelemben számít az Oroszországgal való együttműködésre. Emellett a számítógépes rendszerek elleni támadások kivédésének fontosságát is részletesen taglalja a nyilatkozat.

A NATO főtitkára pénteken történelmi jelentőségűnek nevezte az új stratégiai koncepció elfogadását. A dokumentum azt jelöli ki, miként gondoskodhat a szövetség a biztonságról a világ megváltozott körülményei között, hogyan korszerűsíthető a védelmi tevékenység a XXI. században. A dokumentumban kiemelt helyen szerepel az a célkitűzés, hogy teremtsék meg az európai NATO-országok területének és lakosságának védelmi rendszerét ballisztikus rakéták esetleges támadása ellen. A NATO - hívta fel a figyelmet a főtitkár - stratégiai célként fogalmazza meg az atomfegyverektől mentes világ megteremtését, de amíg vannak atomfegyverek a világban, addig a NATO-nak is "nukleáris szövetségnek" kell maradnia.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Lisszabonban magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Közép-Európa szempontjait is figyelembe kell venni abban a nagy folyamatban, amelyet a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak erősítése jellemez. "A nyugati világ és Oroszország között egy nagy történelmi szövetség kialakulásának a napjait éljük" - fogalmazott a magyar miniszterelnök. Szerinte ez a folyamat azért is nagyon fontos Közép-Európa számára, mert voltak már olyan kiegyezések a történelemben, amelyeknek ez a térség "nem haszonélvezője, hanem szenvedő alanya" volt. Közép-Európának a szempontját - tette hozzá többek között - fel kell vetni, hiszen a térség függetlenségéről, gazdasági mozgásteréről, autonómiájáról, szuverenitásáról van szó. A magyar kormányfő több témakörben - a katonaitól a kereskedelempolitikai vonatkozásokig - Közép-Európa számára nyújtandó garanciákra gondol.

Orbán Viktor a NATO-csúcson Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel a közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról, José Luis Rodriguez Zapateró spanyol miniszterelnökkel pedig a gazdasági növekedés beindításának fontosságáról, valamint az EU bővítéséről tárgyalt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcstalálkozót kezdett az Egyesült Államok és az EU

Csúcstalálkozó kezdődött szombaton kora este Lisszabonban az Egyesült Államok és az Európai Unió… Tovább olvasom