Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

NATO-parancsnok: kritikus álapotban a szlovák hadsereg

Egy magas rangú NATO-parancsnok szerint kritikus állapotban van a szlovák hadsereg, évekkel le van maradva a korszerűsítésben, s az állami költségvetésből is egyre kevesebb jut a hadsereg fejlesztésére.
Frank Boland, aki gyakorlatilag a NATO parancsnokság harmadik legerősebb embere, pozsonyi látogatása végén felszólította az illetékes szlovák politikusokat, hogy tegyenek lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében - közölte Ivan Rudolf, a szlovák védelmi minisztérium szóvivője vasárnap.

"Több pénzre van szükség. Amikor a NATO 2004-ben felvette soraiba Szlovákiát, egyetértettek azzal, hogy a költségvetés két százalékát tegyék ki a védelmi kiadások. Ez később 1,6 százalékra változott, de ez sem volt betartva, s 1,5 százalék lett belőle. Ma a védelmi kiadások a költségvetés egy százaléka körül mozognak, ami nagyon kevés" - állapította meg a NATO Védelmi Tervezési és Hadműveleti Osztálya Haderőtervezési Szekciójának vezetője.

Boland szerint a helyzet leginkább azután vált súlyos, hogy 2007-ben az akkori Robert Fico vezette szlovák kormány csökkentette a védelmi kiadásokat, a hadsereg költségvetését. A NATO-parancsnok ugyanakkor méltatta, hogy a védelmi tárca új vezetése nekifogott egy stratégia elemzés elkészítéséhez, amely megmutatná, hogy a valóságban milyen hadseregre is van szüksége Szlovákiának.

"A helyzet kritikus, de hajlandóak vagyunk segíteni önöknek" - jelentette ki Boland. Elmondta: szlovákiai tapasztalatairól jelentést készít, amelyet a NATO őszi csúcstalálkozóján kellene jóváhagyni a tagállamoknak. A parancsnok úgy fogalmazott, hogy a "jelentés Szlovákia számára kritikus lesz".

"Megörököltük a mai állapotot, s igyekszünk megmenteni, amit lehet. Ezért fogtunk neki az átfogó elemzésnek. Nem akarunk szemet hunyni a helyzet felett, s azt mondani, hogy minden rendben, ahogy ezt eddig tették a politikusok és sok tábornok is" - reagált a NATO-parancsnok szavaira Lubomír Galko, szlovák védelmi miniszter.

"Az idei költségvetés vitájában is rámutattam arra, hogy nem elég az a pénz, ami a védelemre jut. Így nehezen tudjuk teljesíteni kötelességeinket és kötelezettségvállalásainkat" - szögezte le a miniszter.

A közelmúltban Ivan Gasparovic államfő szintén kritikusnak minősítette a szlovák hadsereg helyzetét, s elégtelennek nevezte, hogy fenntartására és fejlesztésére csak a költségvetés egy százaléka jut.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2011. február 13. 17:11
    „Ügyes.”
  • 1. dodó 2011. február 13. 16:33
    „Mindezek ellenére - velünk ellentétben - Szlovákiának még van hadserege.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban is keresik Mubarak kimenekített vagyonát

Nagy-Britannia - Londonban is keresik Hoszni Mubarak egykori egyiptomi elnök kimenekített vagyonát -… Tovább olvasom