Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Negyedik napja tüntetnek a gazdálkodók

Szerbia - Folytatódott csütörtökön a szerb gazdálkodók hétfő óta tartó tiltakozó akciója, amelynek részeként számos vajdasági utat lezártak. A gazdálkodók az ellen tiltakoznak, hogy a kormány - ígérete ellenére - nem emeli a mezőgazdasági támogatásokat.
A blokád Vajdaság nagy részét érinti. Csütörtökön traktorok százai álltak az utakon és a városok közelében. Sok esetben teljesen megbénult a forgalom, a tiltakozók csak a mentőautókat engedik át.

Hétfő óta egyre több utat zárnak le a tiltakozók, csütörtökön a Belgrád közelében található Pancevo valamennyi ki- és bevezető útját elállták járműveikkel a gazdák.

A tiltakozó akció hétfőn kezdődött, amikor a kormány olyan költségvetést fogadott el, amely a tavalyi, 140 euró körüli szinten hagyta a hektáronkénti támogatást. A kormányzati támogatásban részesülő gazdaságok nagyságát eközben tíz hektárban korlátozták, ami a kis gazdaságoknak kedvez, de a nagyobb területűek gazdáinak hátrányos.

Csütörtökön a tiltakozó gazdák képviselői tárgyaltak ugyan a szerb mezőgazdasági miniszterrel, de szerintük eredménytelenül zárult a megbeszélés, ezért Boris Tadic államfőhöz fordultak, hogy segítsen megoldani az ágazat problémáit. Boris Tadic a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy az állam segítséget nyújt a gazdálkodóknak.

Az idei első négy hónapban Szerbia 806,8 millió euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket, ez 65,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első négy hónap adatát. A fő mezőgazdasági exportcikkek a kukorica, a búza, az eper, az alma, a cukor és a napraforgóolaj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos a szárazság, pusztul a természet

Kína - Az elhúzódó szárazság miatt rekordalacsony vízállást mértek "a tavak királyságában", a… Tovább olvasom