Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Négytagú magyar család volt az eltűnt francia gépen?

Az Air France hétfő este hivatalosnak mondott listát tett közzé azoknak az utasoknak a nemzetiségéről, akik a hétfőn az Atlanti-óceánba zuhant, 447-es járatán utaztak Rio de Janeiróból Párizs felé.
A lista eltér attól, amit nem sokkal korábban a légitársaság riói részlegének vezetője közölt, de mindkettő szerint négy magyar állampolgár is van az áldozatok között.

A 12 fős személyzet minden tagja francia volt, a 216 utas megoszlása pedig a következő: 61 francia, 58 brazil, 26 német, 9-9 kínai és olasz, 6 svájci, 5-5 brit és libanoni, 4 magyar, 3-3 ír, norvég és szlovák, 2-2 amerikai, spanyol, marokkói és lengyel, 1-1 argentin, osztrák, belga, kanadai, horvát, dán, holland, észt, Fülöp-szigeteki, gambiai, izlandi, román, orosz, dél-afrikai, svéd és török.

A Rio de Janeiróból Párizsba tartó gép az Atlanti-óceán felett eltűnt a radarok képernyőiről és a kutatás azóta is eredménytelen. Már gyakorlatilag mindenki biztosra veszi, hogy a repülő viharba került és a tengerbe zuhant. Közben Bajnai Gordon miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kért a magyar külügytől - mondta el Mátrai Zsuzsa szóvivő. A francia külügyminisztérium létrehozott egy válságstábot, velük áll kapcsolatban a magyar külügy - tette hozzá.

Ahol a francia gép eltűnhetett (AFP)
Ahol a francia gép eltűnhetett (AFP)

A párizsi Charles De Gaulle repülőtér szóvivője szerint mostanra már nincs remény arra, hogy a repülőgép előkerüljön, úgyhogy biztos, hogy katasztrófa történt. A reptéren gyülekező hozzátartozókat orvosok és pszichológusok segítik feldolgozni a feldolgozhatatlant.

A francia házaspár "csodálatos megmenekülése"

Egy francia házaspár hiába próbált az utolsó pillanatban feljutni arra a gépre, amely - most már bizonyosan - az Atlanti-óceánba zuhant hétfőn. Az Air France 447-es járata Rio de Janeiróból Párizsba tartott, amikor, 565 kilométerre a brazil partoktól, viharba került és eltűnt a radarok képernyőjéről. Claude Jaffiol francia orvosprofesszor egy konferencián volt Brazília fővárosában, aztán néhány napot turistáskodott is feleségével. Elhatározták, hogy a tervezettnél valamivel hamarabb hazatérnek, ezért megpróbálták elérni a 447-est.

Annak ellenére, hogy "eget-földet megmozgattak", nem kaptak jegyet a gépre, mert azt közölték velük, hogy "nincs már hely". A gépen 216 utas és 12 fős személyzet tartózkodott. "Hihetetlen szerencsénk volt, noha először bosszankodtunk - mondja a professzor felesége, Amina. - Amikor a gép eltűnéséről hallottunk, megrémültünk, most pedig minden együttérzésünk a hozzátartozóké".


Hiába keresik az eltűnt gépet

A brazil és a francia légierő vadászgépei egyelőre hiába kutatják azt a területet - a brazil és a szenegáli légi irányítás illetékességének határvidékét - ahol elvesztették a kapcsolatot a repülővel. A különféle vizsgálatok adatainak eddigi összesítése szerint a gépet egy erős viharban valószínűleg villámcsapás érhette. Amikor elvesztették a kapcsolatot a géppel, az utasszállító 10680 méteres magasságban, 840 kilométer/órás sebességgel, vagyis a szokásosnak megfelelően haladt.

Négy órával korábban a gép automatikus hibajelzést adott, amely szerint "elektromos hiba történt és a levegőnyomás sem volt megfelelő". A meteorológiai jelzések szerint "erős trópusi viharok" voltak abban a térségben, "ami általában nem okoz problémát az ilyen utasszállítóknak, csak ha valami egyéb gond is felmerül", mondta Jean-Louis Brloo, francia környezetvédelmi miniszter.

A gép tapasztalt kapitánya több mint 11 ezer órát repült már, a gép pedig kifogástalan műszaki állapotban volt az induláskor, több mint 18800 repült óra után is, közölte az Air France.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. nelly. 2009. június 03. 18:11
  „öhm... ne feledjük, hogy lehetnek még életben, csak nincs rádiós kapcsolat. tudom, h kicsit hülyeség, de lehet Számkivetett esetleg LOST...?”
 • 23. CID 2009. június 02. 11:23
  „dinnye : az óceán közepén mobilt bemérni ? Ugyan ugyan :)”
 • 22. Luckatosh 2009. június 02. 09:51
  „13 as teny hogy kikerulik a viharfelhoket de azert nem kezi iranyitassal(van ott egy tekerentyu ha azt megcsavarjak elfordul a gep) , de ez most mellekes. Viszont ahogy elnezem a kepet az egyenlito kornyeken tunt el, ott pedig sokszor iszonyu hosszan elnyulo viharfelhok lancolata talalhato. Lehet nem kerultek csak megprobalt a tetejukon atrepulni hatha kiadja oszt kapott egy kis jeget. persze ez csupan fikcio, a bermuda haromszoget esszerub magyarazatnak tartom.”
 • 21. dinnye 2009. június 02. 08:35
  „Én még mindig nem vagyok biztos a terrortámadásban. Attól, hogy megszűnt minden infós kapcsolat... Hülyeség lehet, de annyi embernél nem volt mobiltelefon? Oké, hogy ki kell kapcsolni, de a mobilszolgáltató lazán bemér egy telefont kikapcsolt állapotban is (én már csak tudom; ott dolgozom). Kicsit érdekes ez a nem találjuk dolog, bár lehet, hogy csak nekem. Amúgy minden kinti lap ezt közli; Terrorism is not suspected at this time.
  Természetesen részvétem, jobban mondva mély együttérzésem a hozzátartozókkal. A remény hal meg utoljára, láttunk már érdekességeket.”
 • 20. Zoltan_76 2009. június 01. 23:20
  „Ezek ketten most bizony másodszor is megszülettek, hihetetlen szerencséjük volt. Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak!”
 • 19. atipusos 2009. június 01. 21:55
  „Tragédia!
  Vajon mit élhettek át akik a gépen voltak?
  Borzalom!
  Részvétem!”
 • 18. Neszemetelj! 2009. június 01. 21:37
  „Szerintem meg teljesen kizárt a terrortámadás!
  A külföldi sajtók nagy része cáfolja ezt!

  A francia lapok már lei hoztak egy fontos infót:
  Az Air France megerősítette, és megjelenítette az utasok nemzetiségét, akik valószínüleg örökre eltüntek a Rio de Janeiró-i és a párizsi Charles de Gaulle közötti járaton. Ezt a listát állították össze, az utas információk alapján a brazil hatóságok.

  2-amerikai
  1 argentin
  1 osztrák
  1 belga
  58 Brazil
  5 brit
  1 Kanadai
  9 Kínai
  1 Horvát
  1 dán
  1 Holland
  1 Észt
  1 filippínó
  61 francia
  1 Gambian
  26 német
  4 magyar
  3 ír
  1 Izlandi
  9 Olasz
  5 libanoni
  2 marokkói
  3 norvégok
  2 lengyel
  Román 1
  1 orosz
  3 szlovák
  1 Dél-Afrikai
  2 Spanyol
  1 svéd
  6 Svájc
  1 török

  Az Air France legmélyebb együttérzését fejezi ki az utasok és a személyzet rokonainak, és barátoknak, és minden hozzátartozónak akik rokonai a fedélzeten voltak.

  Az Air France mindent megtesz annak érdekében, hogy támogatást nyújtson a rokonoknak és barátoknak: a tanácsadást pszichológusok is segítik a repülőtéren.

  R.I.P.”
 • 17. flexsnake 2009. június 01. 21:13
  „12. te is terrorista gépeltérítő vagy? :D
  Elméletileg minden gép földet ér valahogyan. Elméletileg azért mert sok gép van ami eltűnik és többé nem is látják. Volt hogy egy teljes szakasz tűnt el. Katonai gépek. Berepültek egy felhőbe és nem jöttek ki. Le sem estek. Eltűntek a földi szemlélők szeme elől és a radar még látta volna ha a sabasségüket vesztve a magasságuk csökken. Eltűntek. Ezért mondom, elméletileg minden gép földet ér. Nem maradnak a levegőben.
  Amíg viszont nincsenek roncsok, azt is lehet gondolni hogy kényszerleszállást hajtottak végre vagy lezuhantak de szerencsésen. Amíg semmi nem biztos, még nem kellene temetni. Ezért nem utazom repülőn.”
 • 16. kowalsky 2009. június 01. 20:48
  „5. hozzászólás .suhym. 2009.06.01. 19:36
  Nem csak a hír tv - de ők is okosak voltak - mert elmondták, hogy az utasok sms-t küldtek a zuhanás előtt.
  Kb. FL 350-en lehetett az utazójuk, a pilóták nem adtak le maydayt, de még csak halvány jelét sem látták fennforgásnak, de persze ettől a szerkesztő agyában tuti van pár superman a gépen, aki 10-11 ezer méter magasan, óceán fölött rendelkezik térerővel és önuralommal.
  A gyászolóknak részvétem.”
 • 15. dragboyz 2009. június 01. 20:35
  „Részvétem a gyászolóknak!”
 • 14. sanya6 2009. június 01. 20:34
  „Kár, hogy nem az a sok magyar okos - aki most kommentálja az eseményeket- nem volt a gépen, akkor lehettett volna remény a baleset elkerülésére. Sajnálatos ami történt.”
 • 13. Figyelő 2009. június 01. 20:23
  „8. Igen, az alacsonyan repülés is kivitelezhető - egy bizonyos magasság szintig kellő sebességgel.
  A pilóták ezt csak bizonyos műszaki problémák fellépése esetén alkalmazzák.
  Kiképzésük során oktatják nekik.
  Itt bizonyára nem erről szól a történet.
  Abban az esetben ha lezuhant az óceán mélység miatt bizonyára örök homály fogja az okát borítani mert nagy mélységben szinte lehetetlen megtalálni a fedélzeti rögzítőt és nagy mélység esetén nincs az a búvár aki felhozza.
  Szerintem a villámcsapás mint ok nem zárható ki, de általában ezért nem szokott gép sűrűn leesni.
  Meg egyébként is minden légitársaságnál a pilótáknak kötelessége a fedélzeten lévő meteorológiai radarjukon észlelt viharzónát kikerülni áttérve a kézi irányításra.”
 • 12. Figyelő 2009. június 01. 20:14
  „7 a nem láthatóság megoldható.
  Annak nem kizárólagos formája a radarok látószöge alatti repülés.
  Létezik egy elektronikus formája, a zavarás, de nem a lopakodón alkalmazott elv.
  Ennyi.
  Ha nem értesz hozzá, akkor ne oktass.
  Ez a szakmám.”
 • 11. KolomparBeyonce 2009. június 01. 20:09
  „11 :-DDDDDDDDDDD”
 • 10. exluzer 2009. június 01. 20:06
  „flexsnake!
  Téged minden nap kiengednek?”
 • 9. marque 2009. június 01. 20:00
  „Felxsnake: "Elméletileg egy gép mindig földet ér valamilyen állapotban. Elméletileg." Ez akkora gyökér szöveg, gratula, hozod a formádat most is!”
 • 8. geza 2009. június 01. 19:51
  „Ilyen gép szállhat alacsonyan.
  Akkor ha pl vmilyen okból kifolyólag, a kabin nyomása csökken, a pilóták leviszik "emberi" szintre a gépet.
  (ezt mondta a cnn en vagy a bbc-n a szakértő).
  Ami a hirtelen katasztrófára adhat okot, hogy ezek a gépek, ekkora magasságból kb fél órát tudnak még vitorlázni, azaz visszafordulhattak volna. A legkorszerűbb gép egyike volt, legjobbak voltak a biztonsági mutatóik
  Sajnálom őket...”
 • 7. flexsnake 2009. június 01. 19:45
  „2. a láthatatlanság nem megoldható. Ekkora gép nem szállhat túl alacsonyan. VAgy lezuhant a partoknál vagy soha nem fogunk hallani már róla.
  CSak halkan jegyzem meg hogy azon a környéken sok polgári gép eltűnt már és egyiket sem találták meg. Elméletileg egy gép mindig földet ér valamilyen állapotban. Elméletileg....”
 • 6. sima 2009. június 01. 19:39
  „4 Magyar név is szerepel az utaslistán...( pl. Nicolas Sárközy is Magyar származású , de francia állampolgár ) így pontos az infó”
 • 5. .suhym. 2009. június 01. 19:36
  „"A gépen 126 férfi, 82 nő, 7 gyerek és egy csecsemő tartózkodott, valamint a 12 fős személyzet. Az utasok nagy része brazil, de van köztük legalább 40 francia, 20 német, 3-3 olasz és marokkói, valamint egy portugál állampolgár. Más nemzetiségű utasról egyelőre nem tudni."

  Kicsi késés van a hírben, mert négy "magyar nevű" utas is volt a gépen...sajnos... más hírportálok szerint.

  Egy úr mondta a Hír tv-nek, hogy volt felesége, közös gyermekük, volt neje élettársa és velük még egy 10 éves gyermek is az eltűnt gépen tartózkodott.:((

  Béke poraikra!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb merénylet Iránban - öt halott

Irán - Öt ember vesztette életét az Irán délkeleti részén fekvő Zahedan városában hétfőn, miután… Tovább olvasom