Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Negyven évet is kaphat a borhamisító

A férfi mintegy 284 millió forint értékben adott el hamis borokat a vagyonos gyűjtőknek. Ostoba hibákon bukott el, mint például a rossz dátumozás.
Bűnösnek találta csalás vádjában az illetékes New York-i bíróság azt a híres kaliforniai borgyűjtőt és kereskedőt, aki a saját konyhájában készített hamis borokkal verte át megrendelőit.

Rudy Kurniawan, akinek családja sörkereskedés révén gazdagodott meg Indonéziában, kifejezéstelen arccal távozott szerdán a tárgyalóteremből, miután bűnösnek találták postai és elektronikus úton elkövetett csalás vádjában, amiért több mint 1,3 millió dollár (284 millió forint) értékű hamis bort adott el más vagyonos gyűjtőknek. Az ítélethozatal április 24-én lesz. A 37 éves Kurniawan akár negyven év börtönbüntetést is kaphat.

Rudy Kurniawan
Rudy Kurniawan

A szerdai döntéshozatalt megelőző napon az ügyészek elmondták, hogy a vádlott több millió dollárra tett szert 2004 és 2012 között azzal, hogy hamis "sztárborokat" készített a kaliforniai Arcadiában lévő otthonának konyhájában, miközben már 2003 óta kitoloncolási parancs volt érvényben ellene.

Az ügyészek szerint a csalásból származó pénzből Kurniawan luxuséletvitelt folytatott, drága autókkal, dizájner ruhákkal és prémium minőségű ételekkel, italokkal fűszerezve. Kurniawan jogi képviselője, Jerome Mooney szerint ügyfele minden vagyontárgyát elkobozták vagy zálogjoggal terhelték.

 
A lebuktató bizonyítékok.
A lebuktató bizonyítékok.

A tárgyaláson a milliárdos vállalkozót és borbefektetőt, William Koch-ot is tanúként hallgatták meg, akit állítása szerint 219 darab, összesen 2,1 millió dollár értékű hamis palackkal vert át Kurniawan. A vádlott otthonából begyűjtött bizonyítékok közt 19 ezer darab hamisított - a világ legjobbjait utánzó - borcímke sorakozik.

Kurniawan egyébként ostoba hibákat követett el. Ezek egyike volt, hogy 1929-es palackozási évet nyomtattatott a Domain Ponsot nevű borra, amelyet termelője csak 1934-től kezdett palackozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtotta magát egy férfi a vatikáni Szent Péter téren

A férfi tettének indítéka egyelőre ismeretlen, annyi tudni, hogy egy papírdarabot találtak nála… Tovább olvasom