Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Negyvenezer köztisztviselő tüntetett Bécsben

A tüntetők ˝romló életszínvonaluk, bérüknek az infláció mértékét el nem érő emelése˝ miatt szervezték a megmozdulást.
Romló életszínvonaluk, bérüknek az infláció mértékét el nem érő emelése miatt tüntetett szerda este Bécsben mintegy negyvenezer osztrák köztisztviselő.

A tüntetők az új kormánytól nem csak azt várják, hogy a takarékoskodásra koncentráljon, hanem figyeljen a köztisztviselők életszínvonalára is, mert - mint állították - többet kell dolgozniuk kevesebb pénzért."Kevesebb pénzt a bankoknak, és többet nekünk!" - volt olvasható az egyik transzparensen, utalva a bankmentő csomagokra.

Az új osztrák kormány, amely a héten tette le a hivatali esküt, ígéretet tett arra, hogy megvédi az állami alkalmazottak életszínvonalát, de leszögezte, hogy az ország költségvetését szigorúan egyensúlyban fogja tartani. A köztisztviselők szakszervezete 2,3 százalékos béremelést akar, a kormány azonban csak 1,7 százalékosat ajánl. Az emelés magasabb ugyan, mint az 1,4 százalékos jelenlegi infláció, de érvük szerint ez nem ellensúlyozza az előző évi, 2,3 százalékos drágulást, mert tavaly bérstop volt.

Utcai tiltakozásokat váltott ki az előző napokban a pártokat tekintve változatlan összetételű, új szociáldemokrata-konzervatív koalíciónak az a döntése is, hogy a felsőoktatásért is felelős tudományos minisztériumot összevonták a gazdasági minisztériummal. Kedden délután Bécsben és az ország több más nagyvárosában összesen közel tízezren vonultak az utcákra, hogy így fejezzék ki az osztrák felsőoktatás jövője miatti aggodalmukat.

Az Európai Unióban az osztrák gazdasági növekedés a második legnagyobb, és Ausztriában a legkisebb a munkanélküliek aránya az eurózóna országai közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a tokiói kormányzó korrupció vádja miatt

Inosze Naoki a gyanú szerint több, mint százmillió forintnyi jent fogadott el egy cégtől. Tovább olvasom