Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Néhány hét van az euróövezeti válság megoldására

A brit pénzügyminiszter szerint néhány hét maradt az euróövezeti adósságválság megoldását célzó javaslatok kidolgozására.
A brit pénzügyminiszter szerint néhány hét maradt az euróövezeti adósságválság megoldását célzó javaslatok kidolgozására. George Osborne, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén nyilatkozott a BBC-nek, kijelentette: most már sokkal sürgősebb, mint akár három héttel ezelőtt, hogy az euróövezet elkezdje kezelni problémáit, és ennek érdekében az egész nemzetközi közösség részéről nyomás nehezedik a valutauniós vezetőkre.

Osborne szerint már megszületett az a felismerés, hogy "az euróövezet a globális adósságválság epicentruma", és a valutauniós döntéshozóknak "nem hónapjaik, hanem csak heteik vannak a megoldásra". A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció pénzügyminisztere szerint a legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasági hatalmak csoportjának (G20) novemberi franciaországi csúcstalálkozója "lesz az a pillanat", amikor már elő kell állni egy átfogó megoldási tervezettel.

Több nagy londoni befektetési és elemző ház szerint azonban lehetséges, hogy máris késő. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának valószínűségét. Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett.

A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené. A Capital Economics - az egyik vezető citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében úgy vélekedett, hogy "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - intézményi befektetők körében elvégzett legújabb negyedéves globális makrofelmérésének eredményeit összesítve a héten közölte: a felmérésbe bevont befektetők 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül fel fog bomlani.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. szeptember 24. 17:47
    „Le kell nullázni a fiskális spekulációt, a multikulturális simlit, az üzéreket és a pénzügyi bűnözőket bíróság elé kell állítani! Mindjárt megszűnnek a nehézségek, feltéve,hogy ezt akarják is az illetékesek és nem csak színjáték folyik a polgárok számára láthatatlan falak mögött!Mert eddig egy nagyon jól megszervezett országkifosztó tevékenység folyt "devizahitelezés" címszó alatt! Dr.Róna Péter nemzetközi hírű közgazdász ténymegállapítása a Hír Tv "Rájátszás" című műsorában,mely szerint a bankok Magyarországon indexálási trükköt alkalmaztak,mely trükkjeikkel Magyarországon a leánybankok kb. egymillió embert tettek és többeket is tesznek tönkre, ha kormányunk nem hoz azonnali törvényt ennek tilalmára és az eddigi banki károsultak védelmében nem állítja vissza az eredeti szerződés szerinti havi törlesztőrészletet! Nem bonyolult ez a kérdés és nem kell "bedőlnie" a kormánynak a magyarországi leánybankok veszteségsirámainak, mert ugye azért nagy a különbség a veszteség és a trükkök leállításai következtében előállt nyereségcsökkenés között!Ennek megállapításához még csak közgazdásznak sem kell lenni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek Ivo Sanader ellen a Mol-ügyben

A Mol részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt vádat emelt Ivo Sanader volt horvát kormányfő… Tovább olvasom