Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Néhány papírlap miatt zuhanhatott le januárban egy F-16-os

Lecsúszhatott a helyéről, és véletlenül megváltoztathatta egy kapcsológomb állását néhány, a pilótafülkében hagyott papírlap.

Néhány papírlap miatt zuhanhatott le januárban egy F-16-os vadászgép Spanyolországban.

A csütörtökön közzétett francia jelentés szerint lecsúszhatott a helyéről, és véletlenül megváltoztathatta egy kapcsológomb állását néhány, a pilótafülkében hagyott papírlap, például a felszállás előtti teendőket tartalmazó ellenőrzőlista, s ez okozhatta januárban a dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázison a 11 halálos áldozatot szedő balesetet.

Az eset közvetlenül a görög F-16-os vadászgép felszállásakor történt.

A francia védelmi minisztérium internetes oldalán megjelent beszámoló szerint "a pilótafülkében lévő papírok - esetleg egy ellenőrzőlista - véletlen helyváltoztatása miatt" megváltozott az F-16-os oldalkormányát szabályozó kapcsoló helyzete.

A látszólag aprócska hiba miatt felszálláskor az F-16-os jobbra billent, és 7,8 másodperccel később a közeli parkolóhelyen várakozó többi gép közé zuhant, majd felrobbant.

A január 26-án történt balesetben két görög és kilenc francia állampolgár meghalt, valamint kilenc francia és tizenegy olasz állampolgár megsebesült.

Ez volt a legsúlyosabb katonai légi baleset Spanyolországban 1984 óta, amikor egy Hercules típusú amerikai teherszállító repülőgép zuhant le az észak-spanyolországi Zaragoza tartományban. Akkor 18-an vesztették életüket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Scotland Yard szerint kétszer is megmérgezhették Litvinyenkót

A kilenc évvel ezelőtti londoni gyilkosság brit igazságügyi vizsgálatának zárónapján a Scotland Yard… Tovább olvasom