Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem akar pénzt adni Csehország az IMF-nek

A cseh államfő ellenzi, hogy Csehország 90 milliárd koronát kölcsönözzön a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az euróövezet eladósodott országainak megsegítésére.
Václav Klaus a kereskedelmi Prima televízió vasárnapi vitaműsorában kijelentette, nem bízik a valutaalapban, s a válság okozóinak a bankokat tartja. "Ez nem megoldás" - szögezte le Klaus a televízióban azzal, hogy csak akkor értene egyet a kölcsönnel, ha "a kapcsolatok és a szabályok értelmesen meg lennének határozva, s világos lenne, hogy sikerül betömni a fekete lyukat, s a pénz nem folyik el máshová".

Kifejtette: a cseh gazdaság sokkal rosszabbul fejlődik, mint azt korábban jelezték, s az IMF-nek nyújtandó összeg nagyságrendileg megfelel a költségvetési hiánynak.

"Ez egy rendkívül vitatható dolog. Különösen akkor, amikor a cél megfoghatatlan és zavaros. Ez nem egy konkrét cél" - mutatott rá Klaus. "Nem Csehország volt az, amely a válságot kirobbantotta, s a következményeket is a felelősöknek kellene viselniük" - magyarázta álláspontját a cseh köztársasági elnök jelezvén, hogy a felelősséget a bankok viselik.

Rámutatott: a bankok támogatták, hogy az európai országok költségvetési hiánnyal gazdálkodjanak, alacsonyak maradjanak a kamatok, s amikor a kamatok megemelkedtek, az érintett országok már nem tudták kezelni a helyzetet. "Meglehet, hogy azok a bankok nem is voltak buták.

Jól tudták, hogy az euróövezet nem engedi meg, hogy egy-egy ország csődbe menjen. Ezért meglehet, hogy ez tőlük nem butaság, hanem ügyeskedés volt" - mondta a bankok címére Klaus. A politikus kétségbe vonta a Valutaalap szerepét is a válság megoldásában.

Paradox dolognak nevezte, hogy míg a Valutaalapot egykoron a szegény országok megsegítésére hozták létre, ma a fejlett országoknak nyújt segítséget. Klaus azt mondta: nem bízik a valutaalapban, miután annak új vezetője Christine Lagarde, "Nicolas Sarkozy francia államfő jobbkeze". Ismételten bírálta azokat a cseh politikusokat is, akik támogatják, hogy Prága pénzt adjon a valutaalapnak.

A cseh elnök kérdésre válaszolva kifejtette: bár közismerten nem híve Európa túl szoros integrációjának, az euróövezet mai problémái nem jelentenek örömet neki, mert ő is Európában, s nem a Marson él. Mindezek ellenére Klaus úgy véli, hogy a katasztrófát sejtető forgatókönyvek nem megalapozottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Václav Havel - galériával

A volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos 75 éves… Tovább olvasom