Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Nem cenzúrázzák a netet Oroszországban

Megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája - az orosz távközlési és kommunikációs miniszter véleményét a Vedomosztyi című orosz lap közölte pénteken.
Az orosz miniszter az internetes kalózkodás elleni intézkedéseket megfogalmazó amerikai törvénytervezet, a SOPA (Stop Online Piracy Act) miatt kirobbant nemzetközi tiltakozásra reagál a Vedomosztyi hasábjain. Igor Segoljev cáfolja azokat a vélekedéseket, hogy az orosz kormány a számítógépes világháló nagyobb állami ellenőrzésre törekszik.

"Még csak fel sem merült az a lehetőség, hogy társadalmi nyugtalanság esetén blokkoljuk a közösségi oldalakat, a Twittert, vagy a Facebook-ot, miközben néhány európai ország nyíltan meghirdették, hogy éppen ilyen lépéseket tesznek" - hangoztatja az orosz kormány tagja. "Blokkolni, vagy cenzúrázni az internetet nem lehet, különben az egyszerűen elveszíti az értelmét"- tette hozzá.

Az orosz távközlési és kommunikációs miniszter osztja azok véleményét, akik szerint az amerikai törvénytervezet, a SOPA elfogadása nem csak igen negatívan hatna az internetes üzlet fejlődésére, hanem gyakorlatilag a cenzúra eszközévé válhatna és ez ellentmond a demokratikus alapelveknek.

Az orosz szakminisztert aggasztja a weboldalak tartalmának fokozott ellenőrzése, amely szerinte gyengítheti a számítógépes biztonságot. Éppen ezért egy a nemzetközi számítógépes világhálóra vonatkozó viselkedési kódexet javasol, amely megakadályozhatná az egyes országok elleni visszaéléseket és egészében véve szabályozná a területet.

Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követően az internetes közösségi oldalak és a mobilhálózat fejlettségének köszönhetően több tízezer ember vett részt a parlamenten kívüli ellenzék szervezte tiltakozó megmozdulásokon. Szakértők szerint a választási eredményekkel elégedetleneket aligha lehetett volna ilyen tömegekben az utcára vinni, és az ellenzék a lakosság politikai aktivitását sem lenne képes tovább erősíteni a számítógépes világháló adta lehetőségek nélkül.

Olvasóink írták

 • 1. Mignon 2012. január 20. 16:53
  „Ez igaz...!
  Igy van pontosan...!
  Oroszorszagban nincs cenzura!

  Ott, maskepp oldjak meg.

  A kormanyt biralo portalokat leveszik a netröl.
  Az ujsagirokat es akik oda irnak, azokat
  lecsukjak vagy lelövik.

  Cenzura,-mint olyan-
  nincs.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érzékeny WikiLeaks-részletek láttak napvilágot Kínában

A legfelső vezetőkről szóló, 2007-es WikiLeaks-részleteket tett közzé honlapján egy kínai … Tovább olvasom