Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Nem dicséri Barrosót a német sajtó

Németország - Nem bővelkedett az Európai Bizottság élére újjáválasztott José Manuel Durao Barroso dicséretében a csütörtöki német sajtó, sőt az újságok szinte kivétel nélkül bírálatokat fogalmaztak meg a "régi-új" elnökkel szemben.
Barroso újraválasztása az Európai Unió történelmének lehangoló fejezetei közé tartozik - értékelte a Financial Times Deutschland. Az üzleti és politikai napilap szerint a bizottsági elnök első hivatali ideje alatt elégtelenre vizsgázott, ezért újraválasztását tulajdonképpen nem érdemelte meg. Változatlanul felvetődik a kérdés, hogy milyen politikát és milyen Európát is képvisel - vélekedett az újság, rámutatva arra is: Barroso mindenekelőtt azért maradhatott hivatalában, mert egyetlen más jelölt sem akadt.

Kommentárjában a Financial Times Deutschland előre is tekintett, mégpedig a Barroso utáni időkre, és igyekezett levonni a tanulságokat a bizottsági elnök újraválasztásából. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi uniós jogi helyzetből fakadóan az Európai Parlament csak mellékszerepet tölthetett be a bizottsági elnök jelölésében. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a lisszaboni szerződés - a közelgő írországi népszavazás jóváhagyásával - a jövő év elején életbe léphet. Ez azt jelentheti, hogy növekszik az Európai Parlament súlya, és lehetővé válik a jelöltek közötti igazi versengés. Egy olyan európai választást, amelynek során nem legalább két jelölt áll egymással szemben, többé semmi nem igazolhat - írta az újság.

A lap fontosnak nevezte azt is, hogy a jövőben olyan személyt válasszanak a bizottság élére, aki erős "tartalmi profillal" és ugyancsak erős politikai vezetői képességekkel rendelkezik. Ehhez azonban elengedhetetlen annak az íratlan szabálynak az eltörlése, amely szerint csak volt kormányfők tölthetik be a hivatalt. Ennek kapcsán az újság emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság korábbi legsikeresebb elnökei, a német Walter Hallstein és a francia Jacques Delors soha nem álltak egyetlen kormány élén sem. Ebből kiindulva úgy vélte: olyan Európa-szerte elismert politikusok, mint Wolfgang Scha:uble német belügyminiszter, Pascal Lamy, a Világkereskedelmi Szervezet francia igazgatója vagy épp Mario Monti korábbi olasz versenyügyi biztos minden bizonnyal most is jobb jelölt lehetett volna.

Dicsőség nélküli győzelemről írt Barroso újraválasztásával kapcsolatban a Die Welt. A konzervatív német napilap úgy értékelte: a legtöbb parlamenti képviselő csak azért adta rá szavazatát, mert nem volt más alternatíva, továbbá mert a lisszaboni szerződésről szóló, sorsdöntő népszavazást nem kívánták újabb válsággal megterhelni. Több parlamenti képviselő azon a véleményen van, hogy Barroso gyenge és bátortalan - írta a Die Welt.

Az újság szerint Barrosónak mindenekelőtt eddigi homályos bővítési politikájával kapcsolatban kell színt vallania. Az európaiaknak tudniuk kell, hogy az Európai Unió hol ér véget - vélekedett a Die Welt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számos polgári áldozatot követelt egy légicsapás Jemenben

Jemen - Több mint nyolcvan polgári személy vesztette életét a jemeni hadsereg szerdai… Tovább olvasom