Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nem döntött a Tóásó-ügyben a szabadlábra helyezési kérelmekről

Sergio Rivera, Tóásó ügyvédje a hónap elején kérte a bíróságtól, hogy ha nem hajlandó lezárni a pert, legalább tegye lehetővé, hogy védence szabadlábon védekezhessen.
Háromhetes szünet után folytatódott Bolíviában hétfőn a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd elleni per, de a bíróság nem döntött az ügyvédek azon beadványáról, hogy a vádlottak egy része szabadlábon védekezhessen.

Sergio Rivera, Tóásó ügyvédje a hónap elején kérte a bíróságtól, hogy ha nem hajlandó lezárni a pert, legalább tegye lehetővé, hogy védence szabadlábon védekezhessen. Tóásó és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic ügyvédei azt megelőzőleg a vád törlését is indítványozták, arra hivatkozva, hogy lejárt a vizsgálati fogságnak a büntető törvénykönyvben maximálisan engedélyezett hároméves időtartama.

Rivera azonban hétfőn arról tájékoztatta az EFE hírügynökséget, hogy a Sixto Fernández bíró vezette testület egyelőre nem teljesítette a kérést, hanem elhalasztotta annak megválaszolását.

A per előzménye, hogy bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Tadicot, valamint Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Rivera elmondta, hogy ismét szót emelt azért is, mert védencét elfogását követően bántalmazták.

A dél-bolíviai Tarija városába áthelyezett per sokszori halasztás után októberben kezdődött meg, de azt követően is már többször elnapolták. Most is több mint háromhetes szünet után indult újra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nők megcsonkítását elítélő határozatot fogadott el az ENSZ

A szóban forgó gyakorlat ENSZ-adatok szerint mintegy 140 millió lányt érint a világban, különös… Tovább olvasom