Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem egyezett meg a kongresszus az amerikai költségvetésről

Eredménytelenül zárult Obama és a kongresszusi vezetők megbeszélése a költségvetésről.
Egy újabb, közvetlenül az elnökválasztás után megvívandó költségvetési háború körvonalai kezdenek kibontakozni, miután Barack Obama elnök és a kongresszus vezetői szerdai találkozójukon alapvető gazdasági kérdésekben sem tudtak közös álláspontra jutni.

Az ebéddel egybekötött megbeszélésen Obama elsősorban a munkahelyteremtésre, a republikánusok pedig az államadósság és az államháztartási hiány csökkentésére helyezték a hangsúlyt.

Obama nyomatékosította, hogy nem akar újabb háborút a jelenleg csaknem 16 ezer 400 milliárd dolláros adósságplafon emelésével kapcsolatban, és azt szeretné, ha a kongresszus anélkül engedélyezné a kormány hitelfelvételi limitjének emelését, hogy azt lefaragáshoz vagy egyéb intézkedésekhez kötné.

A képviselőház republikánus párti elnöke, John Boehner viszont megerősítette: nem hajlandó hozzájárulni az adósságplafon emeléséhez anélkül, hogy "valami komoly dolgot tennének az adóssággal kapcsolatban". Boehner, miképpen tavaly nyáron is, az emelés feltételéül a szövetségi kiadások jelentős csökkentését szabta, amibe a Fehér Ház 2010-ben belement.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a héten kijelentette, hogy a kormányzat várhatóan még az idén eléri az új adósságplafont. Rámutatott ugyanakkor, hogy az irányítása alatt álló tárca tud olyan lépéseket tenni, amelyek segítségével a technikai csőd 2013 elejéig elkerülhető lesz.

A több hónapos szünet után megtartott, újabb találkozón az elnök és Boehner mellett részt vett a szenátusi republikánus párti kisebbség vezetője, Mitch McConnell, valamint a szenátusi demokrata párti többség vezetője, Harry Reid és Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata párti kisebbség vezetője.

Obama azért hívta össze a találkozót, hogy sürgesse a kongresszusi vezetőknél az általa meghirdetett és a gazdaság élénkítését célzó "tennivalók listájának" elfogadtatását. Ezek között vannak adóhitelek és a jelzálog visszafizetésével küszködő ingatlantulajdonosokat megsegítő intézkedések. - Ebben a kérdésben nem mutatkoztak különösebb nézetkülönbségek. A politikusok abban is egyetértettek, hogy az idén nem engedik emelkedni a diákhitelek kamatait.

Eközben a demokrata többségű szenátus a nap folyamán megtárgyalt négy, a következő pénzügyi évre vonatkozó költségvetési javaslatot is, amelyek közül egyet Obama elnök, hármat pedig a republikánusok terjesztettek elő. A demokrata szenátorok szerint az ügynek nincsen különösebb jelentősége, mert a két nagy párt tavaly nyáron megállapodott a kiadások felső határáról, így technikailag nincsen szükség átfogó büdzsé elfogadására, csak az egyes programokat kell külön-külön megszavazni.

A dolog érdekessége, hogy a szövetségi törvényhozás felsőháza egyhangúlag utasította el Obama 3800 milliárd dolláros költségvetési tervezetét, amely megemelné a leggazdagabb amerikaiak adóját, csökkentené a mezőgazdasági támogatásokat, és a munkahelyteremtés céljából növelné az infrastrukturális beruházásokat.

A szenátusi többség emellett leszavazta a republikánus többségű képviselőház által a múlt hónapban elfogadott tervezetet, valamint republikánus szenátoroknak a büdzsével kapcsolatos előterjesztéseit.

Rand Paul szenátor - apja, Ron Paul elnökjelölt-spiráns nézeteivel összhangban - olyan tervezetet nyújtott be, amelynek értelmében felszámolták volna a kereskedelmi, az oktatási, a lakásügyi és városfejlesztési, valamint az energiaügyi minisztériumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták az ifjabb Robert F. Kennedy második feleségét

Holtan találták szerdán otthonában ifjabb Robert F. Kennedy második feleségét - közölte ügyvédje.… Tovább olvasom