Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nem engedélyezik a szombatra tervezett belgrádi melegfelvonulást

A szerbiai biztonsági szervek koordinációjáért felelős iroda péntek este döntött arról, hogy szombatra betilt minden tervezett felvonulást, illetve tüntetést.
Elmarad a szombatra tervezett melegfelvonulás Belgrádban - a szerbiai biztonsági szervek koordinációjáért felelős iroda péntek este döntött arról, hogy szombatra betilt minden tervezett felvonulást, illetve tüntetést.

A szerb közszolgálati televízió (RTS) esti híradójában Ivica Dacic miniszterelnök azt mondta, hogy az ország politikai elhivatottsága nem kérdőjeleződött meg, vagyis továbbra is tiszteletben tartják az állampolgárok jogait, de ennél fontosabb a lakosság biztonsága, ezért döntött úgy a hivatal, hogy nem engedélyezi a szombati melegfelvonulást.

Elmondta, az illetékes iroda több órás vita után döntött úgy, hogy nem engedélyezi a felvonulást. A rendezvény hívei egyebek mellett azzal érveltek, hogy annak engedélyezése jót tenne Szerbia arculatának, a másik oldal részéről viszont felmerült annak kérdése, hogy ha bárki is megsérülne, az milyen fényt vetne az országra - részletezte az ülésen történteket a szerb miniszterelnök, aki görögországi látogatását szakította meg a felvonulás engedélyezése körüli vita miatt. Dacic azt mondta, valójában azt kellett mérlegelni, hogy mi okozna nagyobb kárt, és úgy döntöttek, hogy - mivel nem tudják garantálni az emberek személyes és vagyoni biztonságát - inkább betiltják a szombatra tervezett összejöveteleket.

Korábban arról számolt be a szerbiai média, hogy ha engedélyezik a szombati rendezvényt, akkor a felvonulás útvonalát 6500 rendőr biztosítja majd.

Belgrádban 2001-ben tartottak először melegfelvonulást, de a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben, így őket is megtámadták. A felvonulás résztvevői közül többen megsérültek. Ezt követően csak 2009-ben kísérelték meg újra melegfelvonulás megtartását, de a hatóságok betiltották azt, akkor is biztonsági indokokra hivatkoztak. Belgrádban csak 2010-ben sikerült megtartani az LMBT-közösség rendezvényét, a hivatalos szervek minden egyéb esetben a magas biztonsági kockázatra hivatkozva negatív döntést hoztak.

Egyébként a szombatra tervezett melegfelvonulással egy időben kilenc jobboldali szervezet jelentett be ellentüntetést. Ezeket is betiltotta a biztonsági szervek koordinációjáért felelős iroda.

Olvasóink írták

 • 3. pachakuti 2013. szeptember 29. 15:50
  „A szerbek belügyminisztere a dolgát végzi, nem hangzatos ígéreteket szajkóz vég nélkül.”
 • 2. kontrapista 2013. szeptember 28. 15:15
  „Belgrádban hiányzik egy <moderálva>, vagy <moderálva> gyerek, mint nálunk a Fecó, aki a felvonulás élére áll, ilyen felírattal :
  Én is m.l.g vagyok !”
 • 1. Jozsoci 2013. szeptember 28. 05:10
  „Jöjjenek Budapestre. Itt mindent lehet büntetlenül. Tv székházat szétrombolni, kukákat, autókat felgyújtani, hidat foglalni stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 23-án keresztelik György herceget

Október 23-án lesz György herceg, a júliusban született majdani brit uralkodó keresztelője. Tovább olvasom