Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem fedte fel informátorát - pert nyert az újságíró

Egy vilniusi bíróság keddi ítéletében igazat adott egy hírügynökségi újságírónőnek, aki ellen azért indult eljárás, mert közzétett egy titkosnak minősített anyagot, és nem volt hajlandó felfedni informátora kilétét.
Az újságírónő a Baltic News Service (BNS) baltikumi hírügynökség litvániai alkalmazottja. A hatóságok azért indítottak vizsgálatot ellene és a hírt közlő ügynökség ellen, mert ez utóbbi október 31-én állambiztonsági szervekre hivatkozó, titkos anyagot hozott nyilvánosságra. Abból az derült ki, hogy Oroszország olyan kampány szervezésére készült, amely le akarta járatni Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnököt.

Az ügyészség a vizsgálat során házkutatást rendezett az anyagot feldolgozó újságírónő lakásán, ahol dokumentumokat talált és kobzott el. Kihallgatta a hírügynökség további hat alkalmazottját is, ezenkívül lefoglalt több számítógépet. A BNS ezeket az intézkedéseket indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.

Az újságírónő ellen azért is vádat emeltek, mert nem volt hajlandó elárulni, hogy az anyagot milyen forrásból szerezte, ki adta neki a titkos információkat. A litván törvényekre és a nemzetközi normákra hivatkozott, amelyek - mint hangsúlyozta - szavatolják az újságíró jogát ahhoz, hogy védje információs forrásait.

Az illetékes vilniusi bíróság kedden hozta meg ítéletét az ügyben, igazat adva az újságírónőnek.

"Örömmel fogadtuk, hogy a bíróság igazságot szolgáltatott, így az újságírói munka a jövőben könnyebb lesz, több garanciára támaszkodhat majd" - mondta a sajtónak adott nyilatkozatában Jurga Eivaite, a BNS litvániai részlegének igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év börtön a bűnszövetkezetben résztvevő volt RMDSZ-esnek

Felmentették a hazaárulás vádja alól, de bűnszövetkezetben való részvételért ötéves letöltendő börtönbüntetésre ítélték Nagy Zsoltot. Tovább olvasom