Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nem hívja meg Kubát az Amerika-csúcsra Kolumbia

Kolumbia nem hívja meg Kubát az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcsértekezletére, mert nem tudott konszenzust teremteni a résztvevők között ebben a kérdésben.
Juan Manuel Santos kolumbiai elnök szerdán Havannában jelentette be, hogy Kuba nem vehet részt a Cartagena de Indias városban április 14-15-én tartandó csúcsértekezleten.

Az elutazása előtt a havannai repülőtéren felolvasott sajtónyilatkozatában Santos annak a reményének adott hangot, hogy a VI. Amerika-csúcson "konstruktív módon" vitatják meg a kubai helyzetet. "Ez egy olyan téma, amely sok éve megoldatlan, és arra törekszünk, hogy ne ismétlődjön meg ez a kínos helyzet a következő csúcstalálkozó alkalmával" - mondta a kolumbiai elnök.

Kolumbia két tűz közé szorult. Az ALBA-csoport - Venezuela, Kuba, Bolívia, Ecuador, Nicaragua, Antigua és Barbuda, Dominika, valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek - érintett vezetői azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a tanácskozást, ha Kuba nem kap meghívást. Az Egyesült Államok viszont hallani sem akar Kuba részvételéről, arra hivatkozva, hogy a québeci csúcsértekezleten 2001-ben konszenzussal elfogadott megállapodás értelmében a tanácskozáson csak demokratikus országok vehetnek részt.

Santos a Havannában tett villámlátogatása keretében megbeszélést folytatott Raúl Castro elnökkel, aki az elmondottak fényében úgy döntött, hogy Kuba nem vesz részt a tanácskozáson. A kolumbiai államfő köszönetét fejezte ki azért, mert Raúl Castro "megértette" az ügyet, és "nagylelkűséget tanúsítva nem akar problémát okozni sem Kolumbiának, sem a csúcstalálkozónak".

Santos találkozott a Havannában végrehajtott újabb műtétje után lábadozó Hugo Chávez venezuelai elnökkel is. Elmondása szerint Chávez jól van, jól halad a felgyógyulása. Még néhány napig Kubában marad, s várhatóan a jövő hét elején tér vissza Venezuelába.

Kuba AÁSZ-tagságát 1962-ben felfüggesztették és csak 2009-ben állították helyre. Mindazonáltal a karibi szigetország nem tudott visszailleszkedni a pánamerikai szervezetbe, s állítása szerint nem is akar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria: átállt az ellenzék oldalára egy miniszterhelyettes

Lemondott tisztségéről és csatlakozik az ellenzékhez a szíriai kőolajipari miniszter helyettese. Tovább olvasom