Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Nem jutnak el a támogatások a szegényebb EU-orzságokhoz

Ördögi körben a szegény EU-tagok: a felzárkózását célzó EU-források 30 százaléka a fejlettebb tagállamokhoz került vissza.
A szegényebb országok felzárkózását célzó EU-források legalább harminc százaléka a fejlettebb tagállamokhoz vándorolt vissza - írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A lap írása szerint ördögi körbe kerültek a felzárkózási alapokból leginkább részesülő, az uniós átlagnál szerényebb jövedelmű tagállamok. A 2004-2006-os és a 2007-2013-as fejlesztési tervekből ma már látszik, hogy a legtöbb ország kifejezetten rossz hatékonysággal, és hosszú távon kevés eredményt hozó programokra költötte el a felzárkózási pénzeket.

A lapnak nyilatkozó Kengyel Ákos, a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) tanára elmondta: amíg az első, 2004-ben induló periódusban a GDP 1,2 százalékának megfelelő támogatást kapott Magyarország, addig a 2007-2013 közötti időszakban a GDP 3,52 százalékának megfelelő, 8 ezer milliárd forint támogatás lenne lehívható.

A hiányos előkészítés miatt azonban ennek az összegnek maximum 90 százalékát sikerül majd lehívni, de ehhez is nagyon komoly gyorsítás szükséges, hiszen a jelenleg a rendelkezésre álló keret egyharmadát fizették ki, és ugyancsak egyharmad mögött állnak már megkötött szerződések - figyelmeztetett a BCE tanára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánypártok győztek a romániai önkormányzati választásokon

A kormányzó baloldali Szociálliberális szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a vasárnap… Tovább olvasom