Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem megnyugtató a készülő szlovák nyelvtörvény

A magyar külügyminiszter szerint nem megnyugtató a készülő szlovák nyelvtörvény. Göncz Kinga ezt azután mondta, hogy kedden Pozsonyban tárgyalt szlovák kollégájával. A két tárcavezető megbeszélése előtt átadták a "Jó szomszédság és megértés" díjat.
Még 2007-ben állapodott meg Robert Fico és Gyurcsány Ferenc arról, hogy a két ország közös kitüntetést alapít. A "Jó szomszédság és megértés" díjat idén adta át először a két külügyminiszter. Az elismerést egyrészt Rudolf Chmel kapta, aki 2002-2006 között szlovák kulturális miniszter, korábban budapesti nagykövet volt, másrészt a három évvel ezelőtti szlovák katonai repülőgép szerencsétlenségénél segítséget nyújtó község, Hejce. A település azóta emlékhelyet is létrehozott és zarándokútvonalat tervez az elhunyt katonák emlékére.

A díjátadás után Göncz Kinga tájékoztatta szlovák kollégáját a magyar belpolitikai helyzetről és biztosította Miroslav Lajcákot, hogy az új kormány felállása nem jelent majd változásokat a két ország vezetője által korábban meghatározott közös irányvonalakban. A magyar külügyminiszter kiemelte: Szlovákia és Magyarország egymásra van utalva. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: nem megnyugtató a készülő szlovák nyelvtörvény, amely a magyar diplomácia információi szerint ellentmond az Európa Tanács nyelvi chartájának. Miroslav Lajcák erre azt felelte, a tervezet nem korlátozza a kisebbségek nyelvhasználatát. A szlovák külügyminiszter hozzátette, megoldódik a Pátria Rádió ügye is. A magyar nyelvű adó lefedettsége április közepétől Nyugat-, júniustól pedig Kelet-Szlovákiában is teljes lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico: szlovákiai toborzásra készül a Magyar Gárda

Szlovákiai tagtoborzásra készül a napokban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Gárda… Tovább olvasom