Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Nem plagizált Victor Ponta

Az ellenzéki politikusok szerint a román miniszterelnök egy, a nemzetközi jogról szóló könyvének több mint egyharmadát más szerzők munkáiból másolta.
Jogerősen lezárta a román legfelsőbb bíróság hétfőn Victor Ponta miniszterelnök plágium-ügyét, elutasítva az őt feljelentő ellenzéki politikusoknak az ügyészségi határozat ellen emelt fellebbezését.

A szociáldemokrata kormányfőt Mihail Neamtu, Adrian Papahagi és Augustin Ofiteru, a jobbközép Igaz Románia Szövetség politikusai panaszolták be 2012-ben az ügyészségen.

Azt állították, hogy Ponta egy, a nemzetközi jogról szóló könyvének több mint egyharmadát más szerzők munkáiból másolta, megsértve a szerzői jogot. A feljelentők szerint ez a szövegrész szó szerint szerepel Victor Ponta korábban írt doktori dolgozatában is. Mivel a disszertációt Ponta nem publikálta, a feljelentők ezért a doktori dolgozatra épülő könyv segítségével próbáltak "büntetőjogi fogást" találni a kormányfő doktori címén, és a szerzői jog megsértésének gyanújával próbálták bíróság elé állíttatni őt.

Az 1996 óta hatályos román szerzői jogi törvény három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal bünteti a szellemi termékek jogtalan eltulajdonítását.

A legfőbb ügyészség a román szerzői jogvédő hivatal (ORDA) szakvéleménye alapján tavaly bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást: a döntés elleni fellebbezést bírálta el hétfőn a legfelső bíróság.

A Nature című brit tudományos hetilap 2012 júniusában azt állította, hogy Ponta doktori disszertációjának több mint a fele plágium, a miniszterelnök azonban ezt nem ismerte el, és nem volt hajlandó lemondani tisztségéről. Victor Ponta politikai ellenfele, a jobboldali Traian Basescu államfő lejárató kampányának minősítette a plágiumvádat.

A kormányfő doktori dolgozatát az oklevelet kiadó bukaresti tudományegyetem etikai bizottsága plágiumnak minősítette, de az oktatási minisztérium szerint a tanintézmény illetéktelenül vizsgálódott: csak a tárca alárendeltségébe tartozó Országos Etikai Tanács (CNE) hivatott a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségével kapcsolatos kételyeket vizsgálni.
A CNE állásfoglalása szerint Victor Ponta nem plagizált.

Ugyanerre a megállapításra jutott a szerzői jogvédő hivatal is. A feljelentők szerint ez az intézmény is a kormány alárendeltségében működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SNS bejelentette győzelmét Szerbiában

A párt a szavazatok 62 százalékos feldolgozottságára hivatkozott. Tovább olvasom