Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Nem sikerült megállapodni, fizetésképtelenséget mondott ki a Fehér Ház

Legutóbb 17 évvel ezelőtt fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a kormányzat részlegesen fizetésképtelenné vált.
Obama: a republikánusok ideológiai keresztes hadjárat folytatnak

"A republikánusok ideológiai keresztes hadjárata megbénította az államot" - jelentette ki az amerikai elnök kedden, és felszólította ezeket a képviselőket, hogy indítsák el újra a kormány működését.

A republikánusok egy frakciója, a legkonzervatívabb szárny kikényszerítette a kormányzat leállítását, "csak azért, mert nem tetszik nekik egy törvény" - fogalmazott Obama az általa kezdeményezett egészségügyi reformra utalva.

Megjegyezte: "minél tovább tart a leállás, annál rosszabb lesz a hatása... a republikánusok nem tarthatják fogva túszként az egész gazdaságot".

Az elnök a Fehér Ház rózsakertjében nyilatkozott az éjfél után kialakult helyzetről, amelyben közel milliónyi állami alkalmazottat küldenek meghatározatlan ideig tartó fizetés nélküli szabadságra, mert nincs elfogadott költségvetés, sem ideiglenes költségvetés. Ez utóbbit a múltban rutinszerűen, két párti támogatással jóváhagytak hasonló helyzetben.

Nincs megállapodás az amerikai kongresszusban, fizetésképtelenséget jelentett a Fehér Ház. Fotó: MTI (galéria)


Obama megragadta az alkalmat, hogy ismét felhívja a figyelmet elnöksége legfontosabb társadalmi kezdeményezésének, az egészségügyi reformnak az előnyeire, amelyek révén az egészségügyi rendszerből eddig kimaradt milliók juthatnának hozzá betegbiztosításhoz elérhető áron.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy még pusztítóbb hatása lenne a gazdaságra annak, ha az október közepi határidőre nem születne megállapodás az államadósság felső határának felemeléséről, mert politikai ellenfelei a megegyezési kényszert arra használnák ki, hogy visszafordítsák az egészségügyi reformot. "Ha ezt teszik, történelmében először fizetésképtelenségbe kényszerítik az Egyesült Államokat, s ez jóval veszélyesebb, mint a kormány leállása... az a gazdaság leállása lesz" - mondta.

"Nem fogok vitatkozni arról, hogy milyen felelőssége van a kongresszusnak az állam számláinak kifizetésében". A kincstár felhatalmazása a számlák kifizetésére "rutin szavazás", nem pedig "engedmény" az elnöknek vagy a kormánynak - szögezte le Obama.

Korábban írtuk:

Nem sikerült megállapodást elérni az amerikai kongresszusban az áthidaló költségvetést biztosító jogszabályról hétfőn, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, közép-európai idő szerint kedd reggel hat órától függesszék fel tevékenységüket.

Legutóbb 1996-ban, Bill Clinton elnökségének idején fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a kormányzat részlegesen fizetésképtelenné vált, mert a kongresszus nem biztosította a finanszírozást a kezelésében álló hivatalok és intézmények számára. A válság addig tart majd, amíg a szembenálló felek ki nem egyeznek egymással, ami órák, napok de akár hónapok kérdése is lehet.

A szövetségi kormányzati tevékenység részleges felfüggesztése következtében első lépcsőben fizetés nélküli kényszerszabadságra küldenek 800 ezer dolgozót, akiknek a feladatkörét nem tekintik elsődleges fontosságúnak - ez a 3,3 milliós szövetségi munkaerő csaknem egynegyedét jelenti. Nemzeti parkok és szövetségi múzeumok zárnak be, és kutatási projektek állnak le.

Nincs megállapodás az amerikai kongresszusban, fizetésképtelenséget jelentett a Fehér Ház. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Barack Obama elnök hétfő este rendeletet írt alá arról, hogy a hadsereg finanszírozását abban az esetben is biztosítani kell, ha a kongresszusban nem születik megállapodás az ideiglenes költségvetési jogszabályról. Az elnöki intézkedést washingtoni idő szerint nem sokkal éjfél előtt jelentették be. Ez az időpont volt a törvényhozói költségvetési vita megoldásának határideje.

Obama hétfőn napközben már jelezte, hogy ha a fizetésképtelenség bekövetkezik is, a nemzetbiztonság és a közrend fenntartását garantálják, és a lakosságnak nem kell tartania a társadalombiztosítási kifizetések szünetelésétől sem.

A vezető pártok vitájának középpontjában Obama elnök egészségügyi reformja áll. A republikánus ellenzék azt szeretné elérni, hogy csökkentsék a számos elemében kedden életbe lépő reformra jutó összegeket, vagy egy évvel halasszák el a törvénycsomag aktuális részeinek bevezetését, ezt azonban a demokraták - köztük az elnök - nem fogadták el.

Nincs megállapodás az amerikai kongresszusban, fizetésképtelenséget jelentett a Fehér Ház. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A határidő közeledtével a demokrata többségű szenátus rendre elvetette a republikánus többségű képviselőház költségvetési javaslatait, amelyek kisiklatták volna a 2010-ben elfogadott, de fokozatosan bevezetett egészségügyi reformot. Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője közölte, hogy a szövetségi felsőház hivatalosan helyi idő szerint kedd reggel 9 óra 30 perckor fogja elutasítani a képviselőház legutóbbi ajánlatát.

A 2014-es, "félidős" kongresszusi választások közeledtével a két nagy párt egymást hibáztatja a kudarcért. Az egészségügyi törvénycsomag elleni támadást az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom támogatásával megválasztott honatyák vezették, akiknek követeléséről Obama elnök nem hajlandó tárgyalni. A Reuters és az Ipsos felmérése szerint az amerikaiak negyede a kongresszusi republikánusokat, 14 százalékuk Obamát, 5 százalékuk pedig a demokratákat hibáztatja a válságért. 44 százalék szerint mindhárom felsorolt tényező felelős.

Nincs megállapodás az amerikai kongresszusban, fizetésképtelenséget jelentett a Fehér Ház. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A megoldatlan költségvetési vita által okozott krízist tovább mélyítheti, ha a két nagy pártnak október közepéig nem sikerül megállapodnia a 16 700 millió dolláros "adósságplafon" felemeléséről, vagyis ha a szövetségi kormányzat újabb hitel felvétele nélkül képtelen lesz finanszírozni kiadásait.

Az ázsiai piacokon a dollár árfolyama az amerikai kormányzat részleges fizetésképtelensége ellenére is tartotta magát.

Keddtől nem közölnek kormányzati intézetek makrogazdasági adatokat

Keddtől nem ismertetnek makrogazdasági adatokat amerikai kormányzati intézmények, mivel dolgozóik egy részét kényszerszabadságra küldték érvényes szövetségi büdzsé hiányában.

Az első "áldozat" az augusztusi építőipari kiadásokra vonatkozó adat. Ezt 16 órakor ismertette volna a kereskedelmi minisztérium, de az adatközlés elmaradt.

A piacokat nagy mértékben befolyásoló havi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken kellene nyilvánosságra hoznia a munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának. Kedden délután elemzők úgy tudták, hogy erre szintén nem kerül sor.

Az amerikai gazdaság helyzete iránt érdeklődők így sem maradnak azonban makroadatok nélkül, mivel a magáncégek adatismertetésében nincs fennakadás. Szerdán közli az ADP statisztikai vállalat a magánszektorban foglalkoztatottak számának szeptemberi alakulására vonatkozó adatot. Az amerikai beszerzésimenedzser-intézet (ISM) pedig csütörtökön nyilvánosságra hozza az amerikai szolgáltatóipari szektor szeptemberi teljesítményének alakulására vonatkozó mutatóját.

Olvasóink írták

 • 13. majzik 2013. október 02. 08:23
  „O. Viktor az oka !
  Teljes betegbiztosítás ? Ez már Európában sem jött be !
  Mi van a drogosokkal, herékkel, alkoholistákkal ?”
 • 12. mivan? 2013. október 02. 08:17
  „Tegnap a Hír Tv-n ( szoktam néha azt is nézni csak úgy a hecc kedvéért ) kivételesen jó beszélgetés volt erről a témáról. Szóval nem kell aggódni, azt mondták. Egy hét alatt megoldódik. Az ügy háttere mögött az van, hogy Obama be akarja vezetni a teljes betegbiztosítást. És ebből nem fog engedni. A repik meg keménykednek egy kicsit, de a megállapodás kényszere nagyobb. Nem vagyok odáig az USA-ért de nem hiszem, hogy az bárkinek is jó lenne ha összeomlana. 2008-még nem volt olyan régen, mekkorát szívtunk akkor is?”
 • 11. A.R. 2013. október 01. 21:25
  „10. C6H12O6

  A THM legyen 120% és csak mi mondhatjuk fel vagy módosíthatjuk (csak mint nálunk a bankok).
  Matolcsyt adhatjuk és maradjon kint legalább 40 évig.
  De szerintem a legjobb megoldás Viktorunk végleges-örökös kölcsönadása lenne, bár mehetne vele a teljes hazai politikai garnitúra.”
 • 10. C6H12O6 2013. október 01. 19:53
  „Azonnal ki kell küldeni Matolcsy Györgyöt, hogy megoldást találjon. Esetleg adhatnánk kölcsön 2,5%-os kamatra. Az USA-nak annyi lesz, de nálunk kitör a kánaán.”
 • 9. queenmargareth1 2013. október 01. 19:47
  „Barack O blama”
 • 8. zsozso64 2013. október 01. 14:35
  „Kedves 4. szandokán
  Szerintem is nagy segítség lenne Obamának ha Orbán Viktor tanácsokkal látná el! Ezt egyébként az emberiesség is indokolná! Szegény amerikaiaknak nem kéne még évtizedekig vergődniük, O.V. segítségével néhány hónap alatt túl lennének mindenen!”
 • 7. vélemény 2013. október 01. 14:18
  „Barack bánhatja, hogy neki nincs 2/3-os többsége a törvényhozásban. :)”
 • 6. fenyő 2013. október 01. 14:07
  „Ez meglepő fordulat ! Bár az előjelek már korábban is mutatkoztak. Annyi okos szaktanácsadó dolgozik náluk, hogy még Magyarországra is jutott belőlük tanácsokat osztogatni, remélem most majd otthon is tudni fogják a tuti megoldásokat. Majd stratégiai partnerségre lépnek a nagy bankárdinasztiák és helyrebillentik a gazdasági egyensúlyt - már írnak is róla.
  Esetleg nyomtatnak még egy kis dollárt, felturbózzák a bankokat, szállítanak egy kis ellátmányt bizonyos kormányerőknek, vagy az ellenzéknek, (esetleg mindkettőnek), stb és minden megy a maga " megszokott" útján.
  Néha előfordul, hogy egy pici homokszem kerül a "hibátlanul működő" fogaskerekek közé. De ez nem lehet probléma Obama tanácsadóinak. Csak nehogy Európába kössenek ki a felszabaduló szövetségi munkaerő kényszerszabadságra küldött emberei.”
 • 5. majzik 2013. október 01. 09:28
  „Az USA-ak annyi ! 30 % fehér (kaukázusi rassz ) , 30 % fekete ( afro - amerikai), 30 % latin, 10 % távol keleti !

  30 + 10 % állítja elő a társadalmi össztermék 80 %-t.

  Találós kérdés ! Melyik két rassz a produktív !”
 • 4. szandokán 2013. október 01. 08:49
  „Miért nem konzultál Obama Orbán Viktorral? Ö az egyedüli aki válsághelyzetben,tudna segiteni.”
 • 3. v.imre 2013. október 01. 08:35
  „Az általam unalomig ismételt szakfordítói hiba az MTI-nél... Nem mindegy a millió, illetve a milliárd. Itt bizony 16.700 milliárd dollár a költségvetés adósságplafonja. Ez is irdatlan nagy szám pláne hozzátéve, hogy az államadósságuk számszakilag meg ugyanennyi, de(!) trillióban... Az USA előbb-utóbb összeomlik, mint egy kártyavár. A világon nincs más pénzügyi nagyhatalom, ahol ez lehetséges lenne. Ki tudja meddig tart a dollár tekintélye? Jön a kínai valuta...”
 • 2. NTK 2013. október 01. 08:18
  „"""október közepéig nem sikerül megállapodnia a 16 700 millió dolláros "adósságplafon" felemeléséről,""""

  Itt valami nagyságrendi hiba lesz. A 16700 millió dollár egészen pontosan 16 milliárd 700 millió dollár. Ennél még Magyarország adóssága is nagyobb.”
 • 1. Ballas 2013. október 01. 06:47
  „Azt hiszem a póráz túl szorosra sikeredett a kutyán kedves tudjukik... előbb-utóbb nagyon ki fog lógni a lóláb, az USA-nak vagy látványosan elengednek egy rakat tartozást, ami nagyon kiveri majd a biztosítékot, vagy szépen megfullad az adósságaiban, mert hogy ez már rég átlépte a kezelhetetlen szintet, főleg hogy úgy költekeznek mintha a gazdaságuk valami végtelen dolog lenne...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa: az egyház nem lehet túlzottan Vatikán központú

Az egyház szemléletét megváltoztató terveiről, a kor legsürgetőbb társadalmi gondjairól, szentekről… Tovább olvasom