Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nem szavazták meg miniszterelnöknek Jankovicot a szlovén parlamentben

Zoran Jankovic kijelölt szlovén miniszterelnök kudarcot szenvedett a ljubljanai parlamentben: a szerdai, személyéről szóló szavazáson elvetették, hogy ő legyen az ország kormányfője.
A ljubljanai polgármester csak 42 szavazatot kapott a 90 tagú nemzetgyűlésben, holott minimum 46 voksra lett volna szüksége.
Jankovic vezeti a decemberi előre hozott választásokon győztes, balközép irányultságú Pozitív Szlovénia pártot. Danilo Türk köztársasági elnök január 5-én kérte fel a kormányalakításra.

A jobboldali ellenzék bojkottálta a szerdai szavazást, nem volt lehetőség arra, hogy soraiból egyesek Jankovicra szavazzanak. Mindössze 47 képviselő vett részt a voksoláson, négy szavazat érvénytelen volt, egy pedig nemleges.

A nemrég alapított Pozitív Szlovénia 28 mandátumot szerzett a decemberi választáson. Jankovic koalíciós együttműködésre kérte fel a Szociáldemokrata Pártot (10 mandátum), a Gregor Virant vezette Polgári Listát (8) és a Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártját (6).

A négyes koalíciónak így, 52 fővel kényelmes többsége lett volna a Nemzetgyűlésben, ám a Polgári Lista felmondta a már parafált koalíciós megállapodást.

Mindazonáltal az ellenzéknek is csak 44 szavazata van a parlamentben, s szüksége lenne a nyugdíjasok pártjának, vagy a magyar és az olasz kisebbség képviselőjének támogatására.

A nyugdíjasok vezetője szerdán Jankovicot támogatta, míg a két kisebbségi képviselő korábban azt mondta, hogy szoros eredmény esetén nem szeretnének a mérleg nyelve lenni.

Ez volt az első alkalom a szlovén parlamentben, hogy egy kijelölt miniszterelnök nem szerzett támogatást.

Jankovic a szavazást megelőzően azt mondta, hogy a képviselőknek tiszteletben kell tartaniuk a választói akaratot, azaz neki joga van ahhoz, hogy kormányfő legyen.

"Szlovéniának nincs ideje a politikai játszadozásra" - közölte a Mercator kereskedelmi konszern korábbi vezetője, milliomos, aki öt évvel ezelőtt, a ljubljanai polgármester-választáson földcsuszamlásszerű győzelemmel került a városvezetői hivatal élére.

Danilo Türk államfő később ismerteti a további menetrendet. Sajtértesülések szerint azonban Türk nem óhajt újabb jelöltet javasolni. Már jelezte, hogy Janez Jansa, a választásokon második helyezett konzervatív Szlovén Demokrata Párt vezetője, volt miniszterelnök nála nem jöhet számításba. Jansa ellen jelenleg korrupció vádjával per folyik.
Új jelöltet nevezhet meg valamelyik parlamenti párt, illetve legkevesebb tíz képviselő is. Elméletileg az sem kizárt, hogy újra Jankovicot jelölik.
Szlovénia az euróövezet tagja, s a decemberi választások idő előttiek voltak, a szocialista Borut Pahor vezette kormány bukása miatt.

Olvasóink írták

  • 1. kontrapista 2012. január 11. 19:37
    „Naívság volt azt hinni, hogy Szlovéniának szerb miniszterelnöke lesz, mivel Zoran Jankovic (Jankovity ) Szerbiában született és élt egészen a Délszláv válságig. A vér nem vállik vizzé !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 100 ezer mérnöki állás betöltetlen Németországban

Németországban minden korábbinál nagyobb mértet öltött a mérnökhiány, tavaly decemberben már 98.300… Tovább olvasom