Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem titkolhatta el nevét a kínos ügyekről blogoló rendőr

Nem tarthatják titokban személyazonosságukat azok, akik az interneten blogot írnak - mondta ki a brit felsőbb bíróság precedens értékű ítéletében.
A testület, amely első alkalommal foglalt állást a bloggereket megillető személyiségi jogok dolgában, elutasította azt a kérést, hogy ne kelljen felfednie személyazonosságát egy rendőrtisztnek, aki az interneten NightJack név alatt neves díjat érdemlő blogot vezetett.

Richard Horton, az angliai Lancashire grófság rendőrségének bűnügyi detektívje internetes naplójában a rendőrség belső ügyeibe engedett bepillantást. A bíróságtól azt kérte, hogy mondja ki: nem hozhatja nyilvánosságra személyét egy napilap. Beadványát azzal indokolta, hogy a közzététel a szabályzat megsértése miatti felelősségre vonás kockázatának tenné ki őt.

Horton blogbejegyzései számos magas rangú politikust nevetség tárgyává tettek. A rendőrtiszt azt tanácsolta az olvasóknak, hogy tegyenek panaszt minden tiszt ellen, ha valamilyen rendőrségi vizsgálat alatt állnak, és ne mutassanak tiszteletet a jogrend vagy bárki iránt, aki ezen a területen dolgozik.

A férfi egyike annak az egy tucatnyi rendőrtisztnek, aki számos közszolgával együtt az interneten névtelenül dokumentálják mindennapjaikat.

A brit bíró úgy ítélkezett, hogy Hortonnak "nincs ésszerű oka a névtelenségre, mivel a blogolás lényegében sokkal inkább közösségi, semmint magántevékenység". Teljességgel törvényes, hogy a nyilvánosságnak megmondható legyen, ki az, aki bizonyos esetekben igen komoly kritikát fogalmazott meg a rendőrség tevékenységéről, és ha arról van szó, a rendőrségi szabályzat folyamatos megsértéséről - idézte a bírót The Daily Telegraph brit lap online kiadása.

A blogger személyazonosságának nyilvánosságra kerülése eredményeként a lancashire-i rendőrség vizsgálatot indított, és Horton írásos figyelmeztetést kapott. Naplóját eltávolították az internetről.

A NightJack-blog áprilisban az Orwell-díjak kihirdetésekor különdíjat kapott, ez vezetett el a szerző kilétéről való találgatásokhoz. A blog olvasóinak száma egyes esetekben elérte a félmilliót hetente.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. június 18. 01:16
  „5. nem kiskapu mivel rendőr a szolgálati titkokat nem adhatja ki még a hozzátartozóknak sem. A hozzátartozókért is felelősséget kell vállalnia. JA ez a rendőrség. A kőműveseknél nincs ilyen.”
 • 5. 620829 2009. június 17. 22:17
  „remélem van kiskorú gyermeke aki apja helyett megírja a véleményét...mert ugye ha egy betörő 14 alatti norvégot nem lehet büntetni, akkor egy 14 év alatti véleményét megíró gyermeket sem!.....az én 11 éves gyermekem is nyugodtan megírhatja, hogy mit is gondol a norvégokról!...tessék ez egy használandó kiskapu!”
 • 4. flexsnake 2009. június 17. 19:14
  „Nálunk is van ilyen rendőr. Valahogy nem akarja megérteni miért szopatják hetente.... Remélem olvasod ;)”
 • 3. flexsnake 2009. június 17. 19:13
  „,,A rendőrtiszt azt tanácsolta az olvasóknak, hogy tegyenek panaszt minden tiszt ellen, ha valamilyen rendőrségi vizsgálat alatt állnak, és ne mutassanak tiszteletet a jogrend vagy bárki iránt, aki ezen a területen dolgozik."
  Ezek után bujtogatásért felelőségre vonható. Ez nem rendőr, csak egy beszivárgó.”
 • 2. joy 2009. június 17. 18:32
  „Tisztelt bíróság!
  Íme egy ítélet, amely t.kön lőtte az igazságot.”
 • 1. Zs 2009. június 17. 14:09
  „Azért az igazság máshol is fáj...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová vezethetnek az iráni tiltakozások?

Bukik a keményvonalas Ahmadinezsád elnök? A mostani utcai tiltakozások élén nem amatőrök állnak,… Tovább olvasom