Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Nem valószínű az euróövezet felbomlása

Nagy-Britannia - Továbbra sem valószínű az euróövezet felbomlása, de a jelenlegi válság megmutatta a valutauniós intézményrendszer gyengeségeit - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében.
Továbbra sem valószínű az euróövezet felbomlása, de a jelenlegi válság megmutatta a valutauniós intézményrendszer gyengeségeit - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében. A legnagyobb európai hitelminősítő 22 oldalas elemzése szerint az 500 milliárd eurós uniós stabilizációs mechanizmus, az euróövezeti jegybank (EKB) elkötelezettsége szuverén adósság vásárlása mellett diszfunkcionális piacok esetén, valamint egyes tagországok gyorsított hiánycsökkentése "távolivá" teszi az euróövezet szétesésének kockázatát. Ezt a kockázatot tovább csökkentik a felbomlás jogi, pénzügyi és gazdasági akadályai és költségei.

A mostani szuverénadósság-válság azonban feltárta az euróövezet gazdaságpolitikai kereteinek és intézményrendszerének gyengeségeit, azt, hogy a rendszer nem volt képes elejét venni a súlyos államháztartási és egyéb makro-egyensúlytalanságok kialakulásának, és ez különösen sebezhetővé tette az euróövezetet a globális pénzügyi válságtól és a visszaeséstől - áll a Fitch Ratings elemzésében. A cég szerint ezeket a gyengeségeket kezelni kell ahhoz, hogy az euróövezet sikeres lehessen, és meg lehessen teremteni a minden kétséget kizáró bizalmat a valutaunió fenntarthatósága iránt.

A Fitch az euróövezet esetleges felbomlásáról több forgatókönyvet dolgozott ki. Az egyik azzal számol, hogy egy gyenge tagállam lép ki önként, új nemzeti valutát honosít meg sokkal alacsonyabb árfolyamon, és "visszanyeri hazai kamatmegállapítási szabadságát". A Fitch Ratings szerint azonban a leértékelés versenyképességi előnyein messze túltenne a kilépés után várható pénzügyi válság, a betét- és tőkemenekítés, valamint a valószínűsíthető állami törlesztésképtelenné válás.

Szerepel a forgatókönyvek között a "gyenge" vagy "fegyelmezetlen" euróövezeti tagok száműzése a valutaunióból, a Fitch azonban megállapítja, hogy ennek kollektív jogi alapja és mechanizmusa nincs meg, és egyhangú szerződésmódosítást igényelne a tagállamok részéről.

A hitelminősítő szerint ennél elképzelhetőbb, hogy erős tagállamok egy csoportja lép ki Németország vezetésével. Németország az egyetlen eurótagország - talán még Franciaországgal együtt -, amely sikeresen újra meg tudná honosítani régi saját valutáját. E forgatókönyv alapján új zóna jönne létre, az új német márkára alapozva. A Fitch Ratings szerint azonban még ennek sincsenek meg a jogi alapjai, és a távozó országoknak jó eséllyel el kellene hagyniuk az EU-t is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkozy és Merkel bankadót és tranzakciós adót akar

Franciaország - A francia elnök és a német kancellár két új adófajta, a bankadó és a pénzügyi… Tovább olvasom